• Tipy, triky, návody
  • 4.7.2018
  • 4187 pozretí

Ako v lete ochladiť byt? Vyskúšajte klimatizáciu alebo exteriérové žalúzie

Ako v lete ochladiť byt? Vyskúšajte klimatizáciu alebo exteriérové žalúzie
Ako v lete ochladiť byt? Vyskúšajte klimatizáciu alebo exteriérové žalúzie

Blíži sa leto a pred slnkom sa neskryjete ani doma. V duchu už šmátrate po ovládači od klimatizácie? Spôsobov, ako si v lete z bytu spraviť jaskyňu je ale oveľa viac. Efektívnym spôsobom sú aj exteriérové žalúzie. Aby ste sa vedeli rozhodnúť, ktorá možnosť je pre vás lepšia, pripravili sme stručný prehľad všetkého, čo potrebujete vedieť o ich výhodách, montáži a správnom používaní.

KLIMATIZÁCIA

Okrem toho, že vďaka nej dokážete jednoducho regulovať teplotu, tiež filtruje peľ či prach a dokonca ňou môžete aj kúriť.

Akú si vybrať a čo očakávať od inštalácie: Pred kúpou klimatizácie si premyslite, aký typ preferujete. Mobilná je malá, ľahká, lacná a môžete ju prenášať. Stojí od 80 do 400 eur. Nevýhodou ale je, že musíte často vyprázdňovať nádobku na vodu, vykondenzovanú počas chladenia vzduchu. Za spotrebu energie zaplatíte pomerne veľa peňazí a nechladí príliš efektívne. Problém môže byť tiež hlučnosť, na tú si dávajte pri kúpe klimatizácie obzvlášť pozor: „Informácia o intenzite zvuku sa udáva v decibeloch (dB), výrobca je povinný uvádzať ju v technickej špecifikácií,“ vysvetľuje Tomáš Štefko, technický manažér firmy KLIMAK. Pre lepšiu predstavu si ju porovnajte s bežnými zvukmi vo vašom okolí:

Šumenie trávy: 10 dB
Šepot: 20 dB
Mestský hluk v pozadí: 40 dB
Klasický rozhovor: 50 dB
Rušná ulica: 60 dB

Druhým typom je pevná, splitová klimatizácia, ktorú vám už musí namontovať profesionál. V niektorých bytoch, napríklad v našej novostavbe STEIN2, sú rozvody chladenia a odvodu kondenzovanej vody už v rámci štandardu. „To znamená, že keď sa rozhodnete klimatizáciu namontovať, stačí si už len zaobstarať zariadenie. Vtedy inštalácia trvá približne 3 hodiny a vyjde vás na 200 až 400 eur,“ vysvetľuje Tomáš Štefko. Ak predpríprava v byte nie je, stavebným prácam sa nevyhnete. Zaberú jeden až dva dni a rastie aj cena. Montáž klimatizácie je pomerne hlučná záležitosť a zanechá veľký neporiadok. Zakryte si preto radšej nábytok igelitom. Myslite ale na to, že napríklad v našich novostavbách potrebujete pred zriaďovaním klimatizácie povolenie od autora projektu (spravidla architekta stavby), inak v prípade poškodenia fasády strácate nárok na reklamáciu. So žiadosťou o povolenie sa obráťte na svojho správcu. V niektorých bytových domoch potrebujete tiež súhlas vlastníkov bytov. Vnútornú časť klimatizácie, teda tú, ktorú máte doma v miestnosti, takmer nepočujete. Vonkajšia jednotka je hlučnejšia. Neodporúčame ju teda montovať vedľa spálne. Myslite aj na skondenzovanú vodu, aby nekvapkala na ulicu alebo susedom na parapet: „Odvádzať by sa správne mala do odpadového potrubia cez zápachovú uzávierku,“ hovorí odborník.

Pozor na vhodné nastavenie: Ak miestnosť ochladíte o 10 a viac stupňov oproti vonkajšiemu prostrediu, vystavujete svoje telo extrémnemu teplotnému šoku. Hrozí vám prechladnutie, zápal očných spojiviek, stuhnutie svalov či bolesti hlavy. Preto odporúčame maximálne 6-stupňový rozdiel medzi teplotou v interiéri a exteriéri, ideálne by to však mali byť len tri. Kvôli vysúšaniu vzduchu by ste klimatizáciu nemali používať dlhšie ako 4 hodiny denne. Najvhodnejšia poloha je aspoň 1,5 metra nad zemou. Lamely (obdĺžnikové lišty) nasmerujte tak, aby vzduch fúkal smerom hore. Možno vás prekvapí, že známy názor „nevetraj, keď chladíš klimatizáciou“ tak úplne neplatí. Keďže klimatizácia vlastne len dookola filtruje ten istý vzduch, môžete sa po istom čase cítiť unavene. Minimálne 3x denne preto otvorte okno, aspoň na 10 minút. Nezabudnite ale vtedy klimatizáciu vypnúť.

Nezanedbávajte údržbu: Klimatizácia by mala prejsť servisom aspoň dvakrát ročne. Zavolajte si radšej odborníka (na tento účel existujú špeciálne servisy). „Údržbu je najlepšie robiť pred alebo až po letnej sezóne. V rámci nej by vám mali vyčistiť výmenníky tepla, skontrolovať náplň chladiva a tlak v chladiacom okruhu,“ vysvetľuje Tomáš Štefko. Údržbár pri servise tiež preverí všetky mechanické prepojenia a zariadenie vydezinfikuje. Výmenu filtrov zvládnete aj sami, ale nezanedbajte ju. Práve znečistené filtre sú totiž zdrojom najčastejších porúch, rovnako ako liahňou baktérií. Ak ich však pravidelne vymieňate, nič vám nehrozí. Naopak: „Moderné filtračné systémy upravia vlhkosť vzduchu a dokážu odfiltrovať prach, rôzne pachy, baktérie, roztoče, vírusy či alergény ako peľ,“ hovorí odborník. Túto funkciu oceníte, najmä ak máte doma alergikov. Klimatizácia môže mať tiež samočistiacu a dezinfekčnú funkciu, údržba je ale aj napriek tomu nutná. Tieto prvky nikdy nevyčistia filtre dokonale.

Ušetrite energiu: Najlepším spojením efektivity a šetrenia je splitová klimatizácia so systémom inverter energetickej triedy A. Ročne za ňu zaplatíte približne 45 eur. V porovnaní napríklad s mobilnou klimatizáciou triedy D tak ušetríte 60 až 70 % energie.

Vďaka klimatizácii môžete usporiť aj na elektrine či plyne. Chladenie totiž nie je jej jedinou funkciou, dokáže aj lacno vykurovať. Najlepšie v období, kedy je teplota tesne nad nulou. Keď klesne pod bod mrazu, radšej to nerobte. Vonkajšia jednotka môže zamrznúť.

VÝHODY A NEVÝHODY KLIMATIZÁCIE:

+ Ľubovoľné nastavenie teploty
+ V prípade, že máte predprípravu na inštaláciu klimatizácie, krátka doba montáže
+ Chladí aj zohrieva
+ Filtruje peľ a prach
+ V zime môže ušetriť energiu za elektrinu a plyn

– Pri nesprávnom nastavení teploty alebo nedostatočnej údržbe hrozia zdravotné problémy
– Problémové odvádzanie skondenzovanej vody
– Hlučná vonkajšia jednotka
– Pred inštaláciou klimatizácie v už prebratom byte je nutné získať povolenie od autora projektu (spravidla od architekta), v prípade nedodržania strácate nárok na reklamáciu

EXTERIÉROVÉ ŽALÚZIE

Aj keď sú o niečo drahšie ako ich interiérový ekvivalent, oplatí sa do nich investovať. V porovnaní s klimatizáciu môžete vďaka exteriérovým žalúziám ušetriť 30 % nákladov. Cena sa odvíja od veľkosti a počtu okien.

Pomôžu v lete aj v zime: Exteriérové žalúzie dokážu váš byt ochladiť o 7 až 10 stupňov. Slnečné lúče totiž nedopadajú priamo na okenné sklo. Pomôžu aj počas studených mesiacov: „Vzhľadom na to, že sa inštalujú pred oknom, vytvárajú stenu medzi vonkajším a vnútorným prostredím. Teplo zachytávajú v byte a neprepúšťajú chlad z vonku,“ vysvetľuje Peter Skoupa, obchodný riaditeľ firmy Shadow Sys. Počas slnečných dní ale neodporúča nechávať žalúzie zatiahnuté stále: „Váš byt vtedy môže vyhrievať slnečné žiarenie, pripravujete sa teda o prirodzené teplo z vonku. V takomto prípade stačí zastierať na noc,“ dodáva.

Vplyvy vonkajšieho prostredia: Exteriérové žalúzie sú vyrobené tak, aby odolali exteriérovým podmienkam, takže sú odolné voči poveternostným vplyvom . Poškodiť ich ale môže príliš silný vietor. Zaobstarajte si preto meteostanicu, teda veterný senzor. Funguje jednoducho: „Keď rýchlosť vetra dosiahne určitú hranicu, napríklad 40 km/h, senzor zareaguje a automaticky žalúzie vytiahne,“ vysvetľuje Peter Skoupa. Systém však má aj nevýhodu. Počas slnečných a zároveň extrémne veterných dní je vhodné doplniť aj interiérové tienenie (rolety, žalúzie a pod.), keďže veterný senzor žalúzie zdvihne a keď fúka, nedovolí im stiahnuť sa.

Čo čakať od montáže: Nebojte sa, že by ste kvôli inštalácii exteriérových žalúzií museli na týždeň odísť z bytu. Zvyčajne to nezaberie viac ako jeden deň. Problémom nie je ani hlučnosť: „Tým, že sa exteriérové žalúzie montujú pred oknom v exteriéri, v byte nespôsobujú výrazný hluk,“ vysvetľuje odborník. Ako pri klimatizáciách, aj v tomto prípade ale potrebujete súhlas autora projektu a vlastníka budovy (spravidla developera).

Skrášľujú byt a chránia okná: Exteriérové žalúzie majú svoje pozitíva aj po estetickej stránke – dotvárajú dizajn vášho bytu a dodávajú mu mierne futuristický nádych. Tým, že sú vonku za oknom, ťažko sa čistia, a preto nie sú dobré príliš tmavé ani príliš svetlé odtiene. Aby sa ale zachovala estetika stavby, farebný odtieň a typ žalúzií určuje autor projektu. Váš výber je teda potrebné konzultovať s vlastníkom budovy.

Ďalšou praktickou výhodou je ochrana okien pred znečistením a poškodením. Ak ale bývate v podkrovnom byte s veľkými oknami, ani kvalitné exteriérové žalúzie vám ako ochrana pred slnkom nepomôžu: „Strechu počas celého dňa vyhrieva slnko a hromadí sa tam veľa tepla. V tomto prípade odporúčam doplniť aj klimatizáciu,“ informuje Peter Skoupa.

Doprajte si luxus: Pri drahších exteriérových žalúziách môžete mať aj slnečný senzor. „Sklápa a vyklápa lamely podľa polohy slnka tak, aby nesvietilo do bytu. Zároveň k vám však preniká denné svetlo,“ objasňuje Peter Skoupa. Existuje tiež časový senzor. Vďaka nemu si môžete nastaviť presnú dennú dobu, kedy sa majú žalúzie vytiahnuť, stiahnuť či nasmerovať do určitého uhlu.

VÝHODY A NEVÝHODY EXTERIÉROVÝCH ŽALÚZIÍ:

+ Byt v lete ochladia a v zime oteplia
+ Šetria 30 % nákladov, spojených s klimatizáciou
+ Chránia okná pred poškodením a nečistotami
+ Montáž je rýchla a nerobí hluk + Môžu byť estetickým doplnkom
+ Majú rôzne senzory, zlepšujúce efektivitu – slnečný alebo časový

– Uberajú na intenzite slnečného svetla v miestnosti
– Bez meteostanice ich môže poškodiť vietor
– Zle sa čistia
– V podkrovných bytoch ako ochrana pred slnkom nestačia
– Pred montážou potrebujete súhlas autora projektu a vlastníka budovy