• Tipy, triky, návody
  • 16.8.2017
  • 932 pozretí

SI BAJKER A HĽADÁŠ SI BYT? TÝCHTO 5 VECÍ TREBA ZVÁŽIŤ PRED KÚPOU

SI BAJKER A HĽADÁŠ SI BYT? TÝCHTO 5 VECÍ TREBA ZVÁŽIŤ PRED KÚPOU
SI BAJKER A HĽADÁŠ SI BYT? TÝCHTO 5 VECÍ TREBA ZVÁŽIŤ PRED KÚPOU

Nicolas žije v Bratislave štyri roky. „Jazdí sa mi tu oveľa ľahšie a rýchlejšie ako vo francúzskom Aix en Provence, odkiaľ pochádzam. Aix en Provence je prispôsobené autám, najmä mimo centra mesta,“ hovorí. Nicolas sa pred niekoľkými týždňami sťahoval. Jedným z kritérií pri hľadaní nového bytu bola blízkosť centra na bicykli – nie viac ako 20 – 25 minút jazdy. Bicykel máva zamknutý vonku pred bytovkou o odkvapovú rúru: „Miesto pre bicykle tu nie je, takže sa snažím nájsť niečo dobré. Pivnica je plná, tam sa tiež nedá bicykel odkladať.“

Je takéto riešenie ideálne? Na čo sa pri hľadaní bytu zamerať, keď sa po meste presúvate na dvoch kolesách? Položte si nasledujúcich päť otázok a zistite, ktorou cestou sa vydať.

Čo je to za lokalitu?

Pri hľadaní vysnívaného bývania nejde nikdy len o byt samotný, ale samozrejme aj o miesto, kde sa nachádza a jeho okolie. Je dokázané, že bicykel je na kratšie vzdialenosti (do 5 km) najrýchlejší dopravný prostriedok v rámci mesta. Ak je bicyklovanie súčasťou vášho každodenného života, pravdepodobne chcete bývať na mieste, ktoré je v blízkosti vašej práce i voľnočasových aktivít. Presne tak si to zariadila Vlaďa: „Nebývam až tak ďaleko, ale pešo to nie je ani až tak blízko. Príde mi však nemiestne na tak krátku vzdialenosť jazdiť sama autom a zbytočne sa nervovať hľadaním miesta na parkovanie. Bicykel je ideálny spôsob dopravy a cesta do práce na ňom efektívna a pohodlná.“

Ako sa tam dostanem?

Pri otázke lokality je potrebné hneď sa zamyslieť aj nad tým, aká je pri vašom vysnívanom bývaní dopravná dostupnosť a príslušná infraštruktúra. Cesta domov na dvoch kolesách je vždy príjemnejšia cez tichú ulicu s malou premávkou ako po hlučnej štvorprúdovke. Vedie do vášho budúceho domova kvalitná a bezpečná cyklotrasa?

Ako sa k tejto problematike stavia spoločnosť YIT Slovakia , vysvetľuje Ing. arch. Tomáš Baník, manažér Tímu dizajn manažmentu: „Je potrebné, aby sme nezostali len pri budovaní cyklochodníkov v rámci mesta, ale zabezpečili bezpečnú dopravu až k budovám a v nich priestory pre bicykle. Označenie bike friendly by malo byť vlastné každému novému obytnému prostrediu.“ Nová štvrť NUPPU v bratislavskom Ružinove s označením bike friendly už vyrastá.

Samozrejme, všimnúť si treba aj možnosti, ktoré máte, ak sa sem-tam rozhodnete ísť do práce či za voľnočasovými zábavkami bez bicykla. Je v blízkosti zastávka MHD? Ako často chodia spoje? Ako vyzerajú chodníky v okolí? S kvalitným bývaním sa spája pohodlné cestovanie z domu a domov. No a možnosť vybrať si, či pôjdete na bicykli, pešo alebo električkou, by mala byť samozrejmosťou.

Kam si môžem bicykel odkladať?

Vladinu radosť z jazdenia na bicykli žiaľ sprevádzajú aj útrapy súvisiace s jeho skladovaním. Najvhodnejší priestor pre úschovu bicyklov by bol podľa nej vonku na dvore pred domom, kam nemá prístup každý. „Mohlo by tam byť pár stojanov a nejaký prístrešok – ľudí, ktorí jazdia na bicykloch, tu býva viacero. Dole vo vchode nemáme priestor na uskladnenie bicyklov. Môžeme si ich vynášať hore na poschodie, ale nemáme výťahy, takže je to otrava. Balkón mi nepríde vhodný, lebo je malý a do pivnice sa mi ten bicykel každý raz nechce nosiť. Viem si predstaviť, že ľudia majú bicykle odložené aj v byte, ale mne by to zavadzalo. Ja si vnútri v byte bicykel nechávam, keď idem na dlhšie preč. V každom prípade si však bicykel treba zamykať poriadnym oceľovým podkovovým zámkom, aby sa nestalo, že vám zmizne priamo spred bytu.“

V projektoch YIT sa s problémami, ako má Vlaďa, nestretnete. „V našich projektoch cyklistiku podporujeme, a to jej rekreačnú, športovú alebo čisto prepravnú funkciu. Pri návrhu rezidenčných projektov dbáme na vhodné zapracovanie riešení prístupov a miestností pre uskladnenie bicyklov, kolobežiek a kočíkov v každej sekcii bytových domov,“ hovorí architekt Baník. „Okrem miestností pre uskladnenie využívame aj vstupné portály bytových domov pre zaparkovanie bicyklov pod zastrešením. Ďalšie stojany na bicykle osádzame aj v širšom areáli,“ dodáva.

Nájdem v okolí všetko, čo potrebujem?

Ideálnou voľbou pre oduševneného bajkera je napríklad bývanie v rezidencii STEIN2. Vedie sem príjemná cyklotrasa cez Blumentálsku ulicu, Metodova je na skok a úplne nová cyklotrasa sa buduje na Račianskej. Kaviarní a reštaurácií je v okolí dosť na to, aby ste každý večer mohli stráviť v inej počas celého mesiaca. Len pár otáčok kolies (alebo pár desiatok krokov) vás delí od parčíkov, tržnice, nákupného centra, fitka, kníhkupectva, stojiska komunitného bikesharingu White Bikes či novovznikajúceho kultúrneho priestoru, a to veľmi netradičného. (Práve o ňom si povieme viac v jednom z ďalších článkov.) No a keď zatúžite po výlete mimo mesta, na Hlavnú stanicu prídete aj pešo za 20 minút, na autobusovú za 15. Ak by ste sa však radšej odviezli, zastávka trolejbusov je za rohom.

Pre svoju dvojkolesovú lásku nájdete všetko potrebné v neďalekých cykloobchodoch, ktoré sú v blízkom okolí hneď štyri. Do najbližšieho na Odborárskom námestí prídete za 6 minút aj s defektom či osmičkou na kolese, v prípade núdze aj bez kolies. 

Bude sa mi tam dobre bývať?

Toto je najzásadnejšia otázka, ktorú si viete zodpovedať len vy sami. Otázky a odpovede vyššie by vám však pri premýšľaní a rozhodovaní o ideálnom bajkerskom bývaní mohli pomôcť. Držíme palce.