• Tipy, triky, návody
  • 4.7.2017
  • 636 pozretí

Prvá pomoc pri škvrnách na oblečení

Prvá pomoc pri škvrnách na oblečení
Prvá pomoc pri škvrnách na oblečení

Určite to poznáte. Ráno pred dôležitým stretnutím si na seba dáte vašu obľúbenú košeľu. Keďže máte naponáhlo, provizórne raňajky v podobe šišky dávate za behu. S prvým sústom však na vašej čistučkej košeli pristane skoro celá porcia lekvárovej plnky. V prvotnom reflexe ju servítkou rýchlo utriete a miesto činu začnete šúchať do bezvedomia, len nech to prosím zíde. Bohužiaľ, takto to zíde len ťažko.

Situácií, kedy nášmu oblečeniu nechtiac uštedríme nejakú tú škvrnu, je neúrekom. Aby vaše oblečenie ostalo bez trvalých následkov, nasledujte týchto 9 krokov a zvýšte jeho šance na prežitie.

 

Prvá pomoc proti škvrnám

Ihneď, ako si všimnete čerstvú škvrnu, dajte svojmu oblečeniu prvú pomoc v 4 jednoduchých krokoch.

1. Konajte rýchlo

Zažraté škvrny nie je možné odstrániť. Preto je úplne najdôležitejšie konať ihneď ako dôjde k znečisteniu vášho oblečenia.

2. Škvrnu okamžite navlhčite

Na znečistené miesto aplikujte vodu, v ideálnom prípade rovno aj čistiacu látku (podľa materiálu).

3. Vyhnite sa pôsobeniu priameho tepla

Teplo urýchľuje proces, pri ktorom sa nečistota naviaže na látku. Oblečenie preto nevystavujte priamemu pôsobeniu tepla.

4. Netlačte na škvrnu

Ani pri prvotnom odstránení nečistoty, ani pri nanášaní čistiaceho prostriedku netlačte na znečistenú látku. Všetky prípravky naneste jemne a nechajte ich voľne vsiaknuť.

Zabránenie trvalým následkom

Prvá pomoc značne zvýšila šance vášho oblečenia na prežitie. Nasledujúce kroky majú zabrániť trvalým následkom. Aj keď je spravidla potrebné oblečenie najskôr vyzliecť, urobte tieto kroky podľa možností čo najskôr.

5. Znovu navlhčite škvrnu

Po vyzlečení dotknutého kusu oblečenia škvrnu znovu navlhčite. Tento krok je naozaj dôležitý, preto ho uvádzame ešte raz.

6. Aplikujte absorbujúcu látku

Najbežnejšia a najlacnejšia absorbujúca látka je soľ, ale podobne nám poslúži aj kukuričný škrob. Ich použitie je ideálne na hladkých materiáloch, ako napríklad bavlna. Nechajte pôsobiť 10 až 15 minút, potom masu odstráňte a látku dobre premyte vodou.

7. Použite čistiaci prostriedok

Čistiaci prostriedok vyberte podľa typu látky. Na väčšinu materiálov môžete použiť bežný prací prášok. Naneste ho na zadnú stranu látky na miestach, kde je z opačnej strany škvrna. Tak môže prostriedok znečistenie vytlačiť smerom von, späť k povrchu látky, nie smerom dovnútra.

8. Nechajte pôsobiť

Oblečenie položte na čistý papierový obrúsok škvrnou smerom nadol a nechajte čistiaci prostriedok urobiť jeho prácu. Papierový obrúsok nasiakne čiastočky, ktoré znečistili váš odev, a ktoré by sa bez obrúsku len rozpili do čistej látky okolo škvrny. Čistiaci prostriedok nechajte pôsobiť 15 minút alebo dlhšie, nie však tak dlho, aby čistiaci prostriedok zaschol.

9. Oblečenie dôkladne opláchnite

Vodou dôkladne vymyte z látky čistiaci prostriedok spolu s nečistotami. Pokiaľ je to možné, oblečenie čo najskôr vyperte v práčke.

 

Vo väčšine prípadov týchto 9 krokov pomôže, aby na vašom oblečení neostali trvalé stopy po rôznych škvrnách. Mali by pomôcť hlavne pri nečistotách od krvi, kávy, vína, oleja alebo potu. Ak aj napriek tomu neostalo vaše oblečenie nedotknuté, vyskúšajte ho dať chemicky vyčistiť alebo oprať do profesionálnej čistiarne.

 

Poznámka: Tento článok má len informatívny charakter. Nie je to oficiálny návod. Pri starostlivosti o vaše oblečenie sa vždy riaďte odporúčaním výrobcu. Neberieme zodpovednosť za prípadne škody spôsobené aplikovaním informácií uvedených v tomto článku.

 

Za tento článok ďakujeme nášmu partnerovi v online službe YIT PLUS – čistiarni Golierik, ktorá pomôže obyvateľom projektov YIT hravo vyčistiť oblečenie a prádlo.