• Technológie & Dizajn
  • 30.10.2017
  • 4750 pozretí

Premeňte chodbu v byte na foyer

Premeňte chodbu v byte na foyer
Premeňte chodbu v byte na foyer

Prvá miestnosť, do ktorej vstúpite v byte je niečo ako reprezentačná izba, v ktorej sa prijímajú návštevy. Človeka buď prijme, alebo nie. Čím väčší priestor, tým viac slobody si môžete dovoliť pri jeho zariaďovaní. Čo však s takými, ktoré majú povesť „zbytočných“ priestorov, bez zmysluplného využitia? Poradíme vám, ako aj zdanlivo úzku chodbičku premeniť z papučkárne na uvítaciu miestnosť, v ktorej sa budú cítiť dobre vaši hostia aj vy.

Tu je 8 inšpiratívnych tipov.

Foto: Chodba v prezentačnom byte NUPPU

Šokujte

Vytrhnite sa zo šedosti bežných dní a vymaľujte steny predsiene pestrými farbami, na podlahy rozprestrite pestrofarebné behúne alebo zaujmite zlatými či ligotavými doplnkami. Ak nemáte konkrétny nápad, vyberte si nezvyčajný motív tapety alebo dajte vyrobiť fototapetu z vlastnej fotografie, ktorá vám pri každom pohľade vyčarí úsmev na perách.

Nadväzujte na ďalšie izby

Ak sa bojíte bláznivejších nápadov a uprednostňujete elegantný štýl, inšpirujte sa dizajnom susedných izieb. Skúste preniesť kúsok z obývačkovej pohody do chodby, napr. rovnakými farebnými kombináciami a vytvorte plynulý prechod od vchodových dverí až do izby po jednej štýlovej línii.

Svetlo, svetlo, svetlo

Je problémom aj vašej chodby v byte nedostatočné svetlo? Tak tu je voľba jednoznačná, investujte do poriadneho svietidla. Kúpte si štýlové, voľne spustené žiarovky, nainštalujte nástenné lampičky alebo si vytvorte vlastnú hviezdnu oblohu pomocou drobných led svetielok.

Urobte z nej galériu

Obrazy, fotky, sošky… Máte veľa doplnkov, suvenírov a drobností ku ktorým máte vzťah, no do obývačky ani spálne sa nehodia? Vystavte ich na chodbe – vo vašej súkromnej galérii. Veď aj najväčší foyer v Paríži (Louvre) je plný umeleckých diel. Tak prečo nemať jeden podobný aj doma?

Doprajte (si) komfort

Pri prezúvaní topánok si každý rád urobí pohodlie. Sedačka alebo kreslo vedia byť na chodbe veľmi nápomocné a vďaka nim nemusíte po chodbe hopsať na jednej nohe :). Ak máte dostatok miesta, určite siahnite po pohodlnom kúsku, ktorý nielen poskytne oporu a stabilitu, ale vytvorí aj dojem malej útulnej obývačky.

Foto: Chodba v prezentačnom byte TAMMI

Skúste prebúrať okno

S akou miestnosťou zdieľa priečku vaša chodba? Je možné urobiť do nej malý otvor? Ak vám to statika bytu dovoľuje, trúfnite si na tento odbornejší zákrok. Či prázdne alebo sklom vyplnené okno vám umožní vidieť do chodby hneď, ako zaštrngajú kľúče vo dverách. A o prenikajúcich slnečných lúčoch nehovoriac.

Koberec alebo podlaha?

V predsieni je podlaha veľmi namáhaná, preto si zaslúži patričnú pozornosť. Najodolnejšia je keramická dlažba, no ani výberom kvalitnej drevenej, prípadne plávajúcej podlahy neurobíte krok vedľa. Veľmi útulne a pritom elegantne však vie zapôsobiť aj celoplošný záťažový koberec, po ktorom môžu s radosťou behať nielen vaše deti. Vyžaduje si trochu viac starostlivosti, no odvďačí sa vám poznateľne menším chladom, aj hlukom.

Hľadáte bývanie s foyerom v Bratislave?

Ak aj vy túžite po bývaní so svojím foyerom a šikovnými dispozíciami, odporúčame vám pozrieť si náš bratislavský projekt TAMMI Dúbravka. Viac informácií aj plány dispozícií nájdete na webe projektu.