• Technológie & Dizajn
  • 28.12.2017
  • 1214 pozretí

Otvorte dvere farbe roka 2018

Otvorte dvere farbe roka 2018
Otvorte dvere farbe roka 2018

Inštitút farieb Pantone pred pár dňami oznámil farbu roka 2018 – odtieň fialovej, ktorý provokuje, a zároveň prináša pokoj v mysli. „Ultra Violet symbolizuje nekonformnosť, experimentovanie a posúvanie hraníc,“ hovorí výkonná riaditeľka inštitútu a špecialistka na farby Leatrice Eiseman.

Kedysi farba šľachty, dnes nezávislých

Fialová v minulosti reprezentovala bohatstvo, silu či hodnosť. Mohli ju nosiť len šľachtici – ak si fialovú obliekol podriadený, bol okamžite potrestaný. Fialovú obľubovala aj Kleopatra, ktorá dokonca inšpirovala Cézara, aby si po jej vzore nechal vyzdobiť svoje sídlo v tomto odtieni. Možno ak by vedeli, že v tom čase sa fialová miešala zo slimačieho slizu, až taká obľúbená by nebola. V súčasnosti sa fialová farba považuje za introspektívnu, to znamená, že pomáha človeku ukľudniť myseľ a sústrediť sa na svoje vnútorné prežívanie. Spája sa tiež s extravaganciou, nezávislosťou, kreativitou a individualizmom.

Z psychologického hľadiska fialová symbolizuje spiritualitu a tiež dokáže nakopnúť predstavivosť a kreativitu. Odtieň Ultra Violet obľubovali svetové hviezdy ako David Bowie (ten ju použil na obale platne Heroes in Montreal) alebo Prince (známy svojimi fialovými outfitmi a legendárnou piesňou Purple Rain), ktoré ju používali ako prostriedok k sebavyjadreniu a nezávislosti.

Fialová farba sa teší popularite aj v interiérovom dizajne. Poradíme vám, ako ju správne nakombinovať a oživiť s ňou domácnosť.

Upokojí aj nakopne myseľ

Mnohé štúdie preukázali, že fialová pôsobí upokojujúco, a zároveň stimuluje kreativitu. Preto s ňou v interiéri môžete pracovať rôzne. Na miestach, kde radi oddychujete použite fialové doplnky – napríklad do kúpeľne dajte fialové uteráky či nádoby, v spálni použite fialové vankúše alebo závesy. Ak sa potrebujete plne sústrediť, použite fialovú v pracovnom kútiku – fialové písacie potreby, podložka na písanie alebo kreslo vám pomôžu ukľudniť myseľ a koncentrovať sa na prácu.

Ľahko kombinovateľná

Fialová farba vzniká kombináciou červenej a modrej, čo sú teplé a studené tóny, takže sa veľmi ľahko kombinuje s inými farbami. Ak sa nebojíte experimentovať a chcete dodať interiéru trochu extravagancie, skúste si natrieť steny tmavším odtieňom fialovej farby. Ak nad týmto odtieňom váhate, pretože vo vašom byte nie je veľmi svetlo, nemusíte sa obávať. Tmavé a sýte farby dokážu vyniknúť aj v horších svetelných podmienkach, ak sú správne nakombinované s kontrastnými odtieňmi.

Keď siahnete po tmavej fialovej dbajte na to, aby jej v miestnosti nebolo priveľa – pretože interiér potom bude pôsobiť ťažko. Ak sa rozhodnete pre fialové steny, doplňte ich bledým nábytkom, ak fialové podlahy alebo koberec, zvoľte bledé odtiene stien či závesov. Výborne s fialovou fungujú aj metalické odtiene – zlaté či strieborné detaily ako sú kľučky, držiaky či dekorácie.

Malé farebné akcenty

Ak nechcete radikálne meniť farbu svojich stien, siahnite po dekoráciách. Kuchyňu doplňte farebným servisom, spotrebičmi, obrusmi alebo osvetlením. V spálni zas môžete použiť fialovú posteľnú bielizeň, koberec, závesy, vankúše alebo nábytok. Interiér oživia aj fialové kvety – orchidea, levanduľa, fialky alebo tulipány.

Tento rok Pantone v spolupráci so Saatchi Art vytvorili tiež sériu obrazov v odtieni Ultra Violet. Prezrite si ich katalóg a inšpirujte sa. Možno objavíte dielo hodné miesta na vlastnej stene.

Zdroj: Saatchi Art

Rozsvieťte farebné svetlá

S farbami sa v interiéri môžete pohrať aj pri osvetlení. V prípade, že nechcete kupovať do miestnosti nové svietidlo, stačí vymeniť iba tienidlo – jednoduchý a lacný trik vám umožní, že o rok sa môžete inšpirovať zase ďalšou farbou roka. Dovtedy nám ale bude najbližších 12 mesiacov kraľovať fialová. Tak kde ju využijete vy?

Ako sa vyberá farba roka?

Farba roka sa vyhlasuje už od roku 2000. V rámci Pantone existuje Pantone Color Institute, ktorý sa venuje výskumu farieb, predpovedá trendy a dokonca vyvíja farby na mieru pre značky, ktoré ich potom používajú vo svojej vizuálnej komunikácii. Tajné zloženie vybraných odborníkov skúma trendy v móde, filmoch či umení. Na základe toho potom predpovedá farbu, ktorá bude dominovať nasledujúcemu roku, ktorá bude odzrkadľovať súčasnú spoločenskú náladu a bude akýmsi kultúrnym barometrom. Viceprezidentka inštitútu Laurie Pressman hovorí: „Farba roka znamená viac než len trend vo svete dizajnu, je to ozajstný odraz toho čo v súčasnom svete potrebujeme.“