• Technológie & Dizajn
  • 9.1.2017
  • 3041 pozretí

Kúpeľňa s bodovým osvetlením - najlepšia voľba

Kúpeľňa s bodovým osvetlením - najlepšia voľba
Kúpeľňa s bodovým osvetlením - najlepšia voľba

Kúpeľne, najmä ak bývate v paneláku, bývajú zväčša najmenšími miestnosťami v byte. Sme radi, ak sa tam zmestí vaňa a umývadlo, v lepšom prípade aj práčka. S priestorom sa nedá veľmi vyhrať, avšak zapôsobiť môžete výberom obkladu a dlažby a vhodným osvetlením. Do kúpeľne je jednoznačne najideálnejšie použiť bodové svetlá, ktoré zbytočne nevytŕčajú a nezaberajú veľa miesta.

Vytvorte si návrh

Voľba je teda jasná. Rozhodli ste sa využiť služby bodového osvetlenia, avšak najskôr je nevyhnutné spraviť si plán, koľko svetiel  budete potrebovať a ako ich rozmiestnite. Väčšinou sa zapájajú dve bodové svetlá nad umývadlo/zrkadlo, dve nad vaňu či sprchový kút a dve k záchodu, pokiaľ sa nachádza v kúpeľni. Tieto body by mali byť osvetlené intenzívne. Niekedy sa bodové svetlá, v závislosti od veľkosti kúpeľne, inštalujú aj do stredu miestnosti, aby bolo svetlo rovnomerne rozložené.

Nezabúdajte na stupne ochrany

Kúpeľňa je, čo sa týka osvetlenia a zásuviek, „najnebezpečnejšia“ miestnosť, keďže v nej dochádza k špliechaniu vody či výskytu vodnej pary. Dbajte o to, aby aj vaše osvetlenie spĺňalo všetky bezpečnostné normy. Najrizikovejšie sú oblasti pri vani/sprchovom kúte a umývadle. Voda sa pod obal svietidla spĺňajúceho požiadavky jednoducho nemá šancu dostať. Riaďte sa parametrami IP. Všeobecne platí, že by sa v kúpeľni malo využívať bodové osvetlenie s IP aspoň 21. Nad zrkadlo však nie je nevyhnutné využívať svietidlá so stupňom ochrany. Naopak k vani a sprchovému kútu umiestňujeme bodové osvetlenie s IP od 44 až 68, čo je zároveň maximum.

Široký výber bodového osvetlenia

Predajcovia svietidiel ponúkajú veľa možností, ako osvetliť kúpeľne bodovými svetlami. Guľaté či hranaté, rôznofarebné, výber je len na vás. Bodovky sú veľmi praktické, lebo pri nich často dokážete meniť uhol, v akom má svetlo svietiť. Oceníte to najmä pri svietidlách inštalovaných nad zrkadlom. Každý z rodiny si dokáže svetlo nastaviť tak, ako práve potrebuje. Muži to ocenia pri holení a ženy napríklad pri rannom líčení. Možnosť regulácie sklonu svetelného zdroja je praktický pomocník nielen v kúpeľni, ale aj vo všetkých miestnostiach v byte, do ktorých ste sa rozhodli umiestniť moderné bodové svetlá.

Za tento článok ďakujeme nášmu partnerovi v online službe YIT PLUS – spoločnosti CASCA s.r.o.