• Technológie & Dizajn
  • 8.2.2017
  • 3827 pozretí

Bytové trendy pre rok 2017. Priestor dostanú prírodné materiály

Bytové trendy pre rok 2017. Priestor dostanú prírodné materiály
Bytové trendy pre rok 2017. Priestor dostanú prírodné materiály

Interiérový dizajn sa čoraz viac prikláňa k návratu k prírode a dôraz na ekologické materiály bude v tomto roku ešte zreteľnejší. Prinášame vám súhrn toho, ako by mala vyzerať moderná domácnosť v roku 2017.

Medzi materiálmi bude prevládať terakota aj korok

Svetlé a chladné farby sú minulosťou, súčasný rok bude patriť skôr hrejivým materiálom. Očakávaný je návrat terakotových dlaždíc s matnou povrchovou úpravou, ktoré môžu byť použité na stenách v kúpeľni alebo ako obklad kozubov. „Tento trend vráti do interiérov charakter a teplo,“ tvrdí Lauren Macer, bytová dizajnérka zo štúdia Sisällä.

V prípade terakotovej keramiky však nemusí ísť iba o dlaždice. Svoj interiér môžete ozvláštniť aj kvetináčmi či rôznymi doplnkami z pálenej hliny. Čoraz obľúbenejšia zeleň bude v terakotových črepníkoch pôsobiť naozaj pekne v každej domácnosti.

Zdroj: The Design Chaser

Rok 2017 možno bez váhania označiť za obdobie návratu materiálov, pretože v ňom svoj comeback zažije aj korok. Tento štýlový a k prírode šetrný materiál zaujal návrhárov predovšetkým vďaka svojej všestrannosti. Postupom času sa jeho využitie rozšírilo z vínových fliaš do všetkých smerov interiérového dizajnu.

Zdroj: The Design Chaser

Korkový materiál vnáša do domácnosti teplo a štruktúrovaný povrch navádza pohodovú atmosféru, o ktorú sa postarajú aj jeho hluk pohlcujúce vlastnosti. Bytové doplnky vyrobené z korku v kombinácii s drevom, kovom či sklom majú decentný vzhľad, sú vode odolné a ľahko sa čistia.

Zdroj: My Paradiss!

Šancu dostane aj mramor

Medzi bytovými dekoráciami sa bude v tomto roku klásť veľký dôraz aj na iné prírodné materiály. Kimberly Duran, autorka blogu Swoonworthy tvrdí, že „minerály ako achát alebo mramor budú použité ako akcenty v celom byte, no veľkým trendom aj naďalej budú rastliny a rôzne botanické motívy.“

Zdroj: Burke Decor

Mramorové konferenčné alebo nočné stolíky s konštrukciou v metalických farbách nie len že vyzerajú jedinečne, ale s takýmto doplnkom zabijete hneď dve muchy jednou ranou. Pýtate sa prečo? Odtiene inšpirované kovmi budú v aktuálnom období na vzostupe, no viac o farebných trendoch pre rok 2017 sa dočítate v budúcom článku.