• Tipy, triky, návody
  • 26.11.2017
  • 2379 pozretí

Ako riešiť vlhkosť v byte

Ako riešiť vlhkosť v byte
Ako riešiť vlhkosť v byte

Kedysi stačilo len otvoriť okno a vyvetrať, šetrenie energiou nikoho netrápilo. Dnes a najmä v chladných mesiacoch by dokorán otvorené okná zrejme poriadne zatriasli peňaženkou. Čo teda robiť, aby sme si zachovali zdravú, príjemnú klímu v byte a nemrhali energiou a peniazmi? Ponúkame vám zopár tipov.

Nechajte svoj byt dýchať

Zachovať optimálnu klímu v byte je často veľká výzva. Stavba má aj po dostavaní a obývaní svoju vlhkosť, s ktorou by sme sa mali vedieť popasovať optimálnym vetraním aj vykurovaním. Dôležité je nezamknúť vlhkosť vo vnútri bytu. Účelom vetrania je odstránenie vlhkého, teplého vzduchu z miestností, čím sa zabráni jeho skondenzovaniu na chladnejších miestach. Pri nesprávne vetraných bytoch, prípadne takých, ktoré majú technické nedokonalosti, sa kondenzuje voda v miestach, akými sú kúty miestností, okolie okien, či priestory za nábytkom. Takéto vlhké miesta dávajú priestor plesniam.

Dôkladné a pravidelné vetranie je preto dôležité najmä na začiatku užívania novostavby. V prvých troch rokoch bývania by nemala vnútorná vlhkosť presiahnuť 50 % pri vnútornej teplote 20 – 23 °C a preto je krátke a intenzívne vetranie nevyhnutné. Vetrať v intenzívnejšej miere treba aj vtedy, keď vzniká vlhkosť a para, napríklad pri varení, sprchovaní či kúpaní, alebo vešaní bielizne.

Nápomocné sú systémy s núteným vetraním a rekuperáciou vzduchu. Tie sa starajú o optimálne hodnoty vlhkosti aj čerstvého vzduchu v interiéri.

Ako správne vetrať?

Odporúča sa pravidelné a intenzívne vetranie minimálne štyrikrát denne približne desať minút. Ráno sa odporúča otvoriť okná na minimálne päť minút a v priebehu dňa potom nárazové vetranie dva až trikrát po dobu desiatich minút.

Sprievodným znakom nedostatočného vetrania je orosenie skiel okien, či pocit vlhkosti v interiéri. Správnu vlhkosť dopĺňa aj optimálne vykurovanie, podľa možnosti kontinuálne.

Vlhkosť sa dá zmerať

Vlhkosť v byte sa dá merať a sledovať prostredníctvom vlhkomera. Jedným z užitočných pomocníkov pre domácnosť je meteorologická stanica, ktorá má mnoho funkcií a nahrádza viacero prístrojov. Meteostanice dokážu okrem sledovania vnútornej a vonkajšej vlhkosti merať teplotu a tlak, či dokonca predpovedať počasie pre nasledujúcich 6 – 12 hodín až
so 75-percentnou presnosťou. Klienti YIT pri odovzdaní bytu do užívania obdržia ako darček bezdrôtové meteostanice EMOS. Aj vďaka meteostaniciam možno vidieť, či je potrebné vyvetrať alebo zakúriť.