• Technológie & Dizajn
  • 25.9.2017
  • 1321 pozretí

7 inšpirácií interiérového dizajnu z Fínska

Severský interiérový dizajn sa stal vzorom moderného bývania. Inšpirujte sa prvkami fínskeho bývania a obohaťte svoju domácnosť o štýlovú jednoduchosťou, funkčnosť a minimalizmus.

7 inšpirácií interiérového dizajnu z Fínska
7 inšpirácií interiérového dizajnu z Fínska

 

1. Svetlý interiér od podlahy až po strop

Bytový dizajnéri z Fínska uprednostňujú namiesto kobercov drevené podlahy vo svetlých odtieňoch, prípadne vo farbách brezového či borovicového dreva. Svetlý interiér s bielou drevenou podlahou vyzerá čisto a vzdušne, čo dáva priestor vyniknúť aj tým najmenším bytovým doplnkom.

1_svetlý interiér.jpg

 

2. Neutrálne farby a škandinávske vzory

Pokojné farebné tóny bielej, svetlo modrej, béžovej či šedej tvoria základ typickej fínskej domácnosti. Práve táto farebná paleta sa stala jedným z charakteristických prvkov škandinávskeho interiéru. Aj keď sa v ich dizajne kladie veľký dôraz na minimalizmus, bytový dizajn vo fínskom štýle dokáže okrem monotónnosti ponúknuť aj farebnú pestrosť a zaujímavé vzory.

Pritom vôbec nevadí, že typické symetrické vzory vychádzajú z tradičných ľudových štýlov. Skôr než staromódne, aj v súčasnosti totiž pôsobia veľmi moderne. Alternatívou farebnej jednoduchosti je moderný škandinávsky štýl plný farebných kontrastov. S nimi sa celosvetovo preslávila napríklad známa fínska dizajnérska spoločnosť Marimekko.

2_neutrálne farby a škandinávske vzory.jpg

 

3. Zeleň nesmie chýbať ani v domácnostiach

Fíni majú lásku k prírode zakorenenú hlboko vo svojej kultúre, takže ak im to prírodné podmienky umožňujú, veľkú časť svojho voľného času trávia mimo domu. Aby ich nepriaznivé počasie neoberalo o prírodné pohľady, zelené prvky v podobe rôznych druhov rastlín sú súčasťou väčšiny škandinávskych domácností. Podobne je to aj s balkónmi, ktoré sú v tejto krajine takisto veľmi obľúbeným miestom pre trávenie chvíľ „mimo domácnosti.“

3_zeleň.jpg

 

4. Nábytok v štýle vidieckej elegancie

Zosobnením fínskeho interiérového dizajnu je okrem bielych stien aj nábytok v bielej farbe, svetlofarebné textílie, posteľné obliečky s elegantnými kvetinovými vzormi či starožitné krištáľové lustre. Kvalitný nábytok starý niekoľko desaťročí predčí aj tie najmodernejšie kúsky. Pokiaľ by ste chceli svoju domácnosť pretvoriť do škandinávskeho vintage štýlu, návšteve obchodu so starožitnosťami sa pravdepodobne nevyhnete.

4_ luster.jpg

 

5. Mastencové krby

V súčasnosti už krby nie sú len výsadou rodinných domov alebo chát, ale čoraz väčšej obľube sa tešia aj v interiéroch bytov. Krb prináša do domácnosti pocit útulnosti a rozličným štýlovým riešením často dotvára celý dizajn interiérov bytov mnohých rodín.    

 

6. Silný dôraz na ekologické riešenia

Moderné fínske domácnosti sú vybavené rôznymi ekologickými technológiami, ktoré šetria prírodu. Že to Fíni myslia s ekológiou naozaj vážne, potvrdzuje aj ich spôsob získavania elektrickej energie. Až 99 % z celkovej produkcie pochádza z ich vlastných vodných zdrojov.

5_záver.jpg