• Technológie & Dizajn
  • 13.11.2016
  • 1494 pozretí

Je vaša chodba správne osvetlená?

Je vaša chodba správne osvetlená?
Je vaša chodba správne osvetlená?

Chodba dokáže o vašom vkuse druhým veľa naznačiť. Akú farbu ste zvolili na steny, či ste do chodby volili veľa úložného priestoru alebo ste sa naopak snažili o minimalizmus, aké bytové doplnky ste použili, toto všetko tvorí vizitku vášho bývania. Aby ste dotvorili správnu atmosféru, je dôležité zamerať sa aj na vhodné osvetlenie.

Funkčnosť nadovšetko

Väčšinou sa v bytoch a domoch stretávame s chodbami, ktoré sú rozmerovo menšie. V mnohých prípadoch sú uzučké a často sa v nich nachádza iba vstavaná skriňa alebo skrinka na topánky a vešiak. V tomto prípade je najvhodnejší druh svietidla to stropné. Z pochopiteľných dôvodov nie je správne dať do malej chodby veľký luster, o ktorý si každý otrieska hlavu, najmä keď chodbou kráča potme. Závesné svietidlá je najideálnejšie aplikovať do veľkých hál a chodieb s vyššími stropmi, kde nebudú pôsobiť ako päsť na oko.

Okrem toho, že má svietidlo zapadať do celkového dizajnu vášho interiéru, malo by spĺňať okrem okrasnej aj ďalšiu funkciu, a tou je dostatočné osvetlenie priestoru. Na určenie najideálnejšej svietivosti sa používa jednoduchý vzorec: vynásobte metre štvorcové danej miestnosti číslom 200. Získate tak počet lúmenov, ktorým by ste chodbu mali zaopatriť. Nezanedbávajte tento vzorec.

Chodby sú často najtmavšími miestnosťami nášho obydlia, ak nerátame samostatný šatník alebo špajzu, a preto ak sa v nich nenachádza okno, musíme si pomôcť technickými výdobytkami. Vďaka tomu budete môcť veľmi ľahko nájsť v skriniach všetko, čo potrebujete, alebo sa skontrolovať v zrkadle pred odchodom z domu a neprehliadnete pritom žiaden fliačik!

Keď je reč o zrkadle…

Je veľmi efektné, pokiaľ venujete samostatnú pozornosť aj osvetleniu zrkadla. Väčšinou sa osvetľuje prostredníctvom nástenného svietidla, ale v súčasnosti sú obľúbené aj LED pásy, ktorými je zrkadlo orámované. LED žiarovky dokážu vyprodukovať svetlo až na 50 000 hodín a vzhľadom na to, že svietime najmä v šere a tme, môžeme povedať, že nám budú verne slúžiť až do konca života. Šikovný vynález!

 

Vyskúšajte technológiu LED svetiel použiť aj mimo zrkadla, napríklad do bodového osvetlenia, ktoré je s obľubou využívané najmä v členitých miestnostiach, kde je potrebné svetlo rozvrhnúť rozumne, nech sa dostane aj do najtmavšieho kúta. Takto nielen ušetríte na energii, ale ešte budete aj pokrokoví!

Ďakujeme nášmu partnerovi v online službe YIT PLUS – spoločnosti CASCA s.r.o. za posvietenie si na túto tému.