• Technológie & Dizajn
  • 2.7.2015
  • 741 pozretí

Unikát nad vodou: Merenkulkijanranta

Unikát nad vodou: Merenkulkijanranta
Unikát nad vodou: Merenkulkijanranta

Predstavte si projekt, ktorý svojimi špecifikami prekračuje všetko, čo bolo doteraz postavené. Predstavte si, že je chladený morskou vodou, nad ktorou sa týčia jeho fasády zo skla a dreva. Presne taká je Merenkulkijanranta. Prečítajte si o tom, prečo je unikátna a čo priniesla Helsinkám, ako aj celej Európe.

Čo je Merenkulkijanranta?

Merenkulkijanranta v Helsinskej štvrti Lauttasaari je unikátny obytný projekt na pobreží. Práve vďaka jeho jedinečnosti ho už počas stavby navštívilo vyše 2000 ľudí, medzi ktorými nechýbali popredné kolektívy architektov z celého sveta.

Zaujme už prvý pohľad: budovy na pobreží vystupujú až nad morskú hladinu a riešenie celého okolia predstavuje pre Helsinki významný architektonický a pobrežný element. Jeho autorom je výherca obstarávacej súťaže z roku 2002, firma Arkkitehdit NRT Oy. Podľa hlavného dizajnéra a architekta projektu, profesora Jyrki Tasa, je Merenkulkijanranta jedným z najkrajších miest, aké sa vôbec dajú predstaviť.

Čo projekt ponúka?

Merenkulkijanranta je vlastne celou mestskou časťou so siedmymi bytovými družstvami obsahujúcimi 237 bytov a 272 podzemných parkovacích miest. Samotná realizácia projektu prebiehala v rokoch 2007-2015 a zabezpečená bola firmou YIT Construction Ltd.

Za zmienku určite stoja použité materiály, a to hlavne sklo, ktoré v súčasnosti tvorí veľkú časť fasád moderných rezidenčných objektov vo Fínsku. V porovnaní so súčasnou slovenskou architektúrou je tá fínska (nie len v použití presklených stien na obytných priestoroch) stále na prvý pohľad odlišná. Veď posúďte z fotiek sami.

Čo je na Merenkulkijanrante jedinečné?

Stavba nad vodou, stále vzácna aj v celoeurópskom kontexte, je len jedným zo špecifík, ktoré robia Merenkulkijanrantu jedinou svojho druhu. Projekt si v niekoľkých rozmeroch vyžadoval riešenia na mieru.

Podmorské základy boli vybudované pomocou priehrady, vďaka ktorej bolo možné odčerpať vodu a vysušiť tak celý úsek pobrežia. Základy boli vyvŕtané 2,5 metra do skaly a zabetónované, niektoré ďalej od pobrežia navyše zakotvené oceľovými výstužami priamo v skale.

Merenkulkijanranta bola vybavená aj jedinečným chladiacim systémom využívajúcim morskú vodu, kde chladiaci efekt zabezpečuje nízka teplota oceánu. Kúrenie bolo zas riešené podlahovými rohožami vo všetkých bytoch.

V čom spočíva pridaná hodnota projektu?

Čerešničkou na torte projektu postaveného v najvyšších možných štandardoch je typicky fínsky prístup k susedskej komunite, ktorý je v Merenkulkijanrante evidentný: projekt poskytuje spoločné zariadenia pre susedov, dvor, klubové miestnosti a móla ponúkajúce priestor na susedské aktivity. Obyvatelia si môžu z domčeka na okraji areálu požičať kanoe alebo využiť možnosti malého prístavu a promenády tiahnucej sa po celom pobreží.

Či už teda ide o polohu, architektúru alebo konkrétne požiadavky na výstavbu, Merenkulkijanranta je jednoznačne svetovým unikátom. Sme radi, že bola postavená pod hlavičkou YIT a dúfame, že projektov s jej úspechom bude len pribúdať.