• Technológie & Dizajn
  • 1.4.2015
  • 3547 pozretí

Škandinávske bývanie v spálni, ktoré si vytvoríte sami

Pri zariaďovaní prezentačného bytu TAMMI Dúbravka sme na pomoc prizvali trojicu slovenských bloggeriek, ktoré na začiatku dostali jednoduché zadanie: zhmotniť dostupné, ale zároveň jedinečné škandinávske bývanie.

Škandinávske bývanie v spálni, ktoré si vytvoríte sami
Škandinávske bývanie v spálni, ktoré si vytvoríte sami

Pri zariaďovaní prezentačného bytu TAMMI Dúbravka sme na pomoc prizvali trojicu slovenských bloggeriek, ktoré na začiatku dostali jednoduché zadanie: zhmotniť dostupné, ale zároveň jedinečné škandinávske bývanie.

Drahé kusy nábytku, po ktorých by sme museli pátrať na najskrytejších zákutiach internetových obchodov boli teda, napriek ich dizajnovým prednostiam, hneď na začiatku vylúčené. Naše bloggerky sa teda zamerali na kombináciu farieb, minimalistické riešenia, neobvyklé doplnky a živú zeleň. V spálni sme dokonca zrealizovali 4 DIY – do it yourself („sprav si sám“) projekty, ktoré celú severskú atmosféru dokonale podčiarkli a zvýraznili.

DIY projekty sú spôsobom, ako si do domova prinesiete kúsok vlastného vybraného vkusu, a to ekonomicky a nenáročne. V spálni prezentačného bytu YIT Tammi sme si s bloggerkou Jajou vytvorili čelo postele, úchytky na dvere skrine, dva nočné stolíky a originálne posteľné obliečky. Pre inšpiráciu ponúkame návody s fotografiami a potvrdzujeme, že celý proces tvorby vám zaberie iba pár minút. Tak do toho!

 

 

1. Čelo postele

Pri kúpe postele sa sústredíme často práve na jej čelo a môže byť náročné nájsť presne také, čo by sa nám trafilo do vkusu. Je to totiž jediná časť postele, ktorú je v zariadenom byte skutočne vidno, zvyšok zvykne byť zakrytý perinami, dekami, či vankúšmi. Presne táto skutočnosť robí čelo postele vhodným adeptom pre DIY projekt. Bloggerka Jaja navrhuje, aby ste si ho nakreslili sami.

AKO NA TO: V prvom rade je potrebné pripraviť si ceruzku, farbu na radiátor (aby stena bola umývateľná), menší štetec a pásku ľubovoľnej farby. Ceruzkou si načrtneme tvar čela podľa vlastnej fantázie – odporúčame jednoduché lineárne ťahy. Skúsime si na čiaru nalepiť pásku a uistiť sa, že tvar nám vyhovuje. Čelo postele opatrne natrieme farbou na radiátor tak, aby sme dodržali jeho vonkajší tvar. Keď farba vyschne, pásku nalepíme a upravíme tak finálny tvar čela.

2. Úchytky na dvere skrine

Tento projekt je ako stvorený pre nenáročných detailistov. Úchytky na dvere skrine z tenkého špagátu sú perfektným minimalistickým doplnkom s praktickým využitím. Namiesto ich dokupovania a vyberania v obchodoch si ich za pár minút môžete nadizajnovať v pohodlí domova.

AKO NA TO: Jednoducho odstrihneme asi 7 cm špagátu, spravíme slučku, ktorú zakončíme uzlom a zvnútra navŕtame na jedny z dverí skrine. Keď bude jedna strana otvorená, druhú otvoríme aj bez úchytky.

3. Nočné stolíky

Prírodné materiály sú krásnym oživením moderných priestorov. Nočné stolíky z dreva sú príkladom, ako si takúto harmóniu môžete vytvoriť aj u vás doma.

AKO NA TO:  Zakúpime si drevené hranoly v ľubovoľnej dĺžke. Keďže sa zväčša predávajú viac ako 2-metrové, narežeme ich podľa želanej výšky nočného stolíka. My sme na jeden stolík využili 9 kusov hranolov, ktoré sme spolu upevnili. Na 2 stolíky sme preto opracovali 2X9 hranolov – ich rohy sme prešli niekoľkými ťahmi šmirgľového papiera. Nezabudli sme ani na spodné hrany, aby celý stolík bol hladký a upravený. Poukladali sme kúsky dreva do tvaru štvorca tak, aby krajšie strany smerovali von – tie potom tvorili hornú plochu nočného stolíka. Hranoly sme spolu zviazali masívnym opaskom, ktorý sme na drevo upevnili priskrutkovaním. Ak stolík zvyknete prenášať, odporúčame drevo pred zviazaním aj zlepiť.

*Pôvodný text obsahoval i štvrtý skvelý DYI projekt – vankúše, ktorých autorom je Šimon Ondruš. V blogu bolo toto dielo uvedené a replikované bez vedomia autora, za čo sa mu ospravedlňujeme. Projekt sme na žiadosť autora stiahli.

Prosím, podporte Šimona na https://www.startovac.cz/projekty/rozum-vo-vrecku/. Prajeme mu mnoho ďalších výborných nápadov!

Kuchyňa s obývačkou