• Technológie & Dizajn
  • 21.10.2015
  • 1008 pozretí

Poul Henningsen - priekopník lampového dizajnu

Poul Henningsen - priekopník lampového dizajnu
Poul Henningsen - priekopník lampového dizajnu

Navštívili ste už niekedy klenot funckionalizmu, pýchu našich severozápadných susedov, brnenskú Vilu Tugendhut? Okrem toho, že samotná stavba je veľmi slávna, je aj prehliadkou mobiliáru a interiérových doplnkov od najvýznamnejších ikon svetového dizajnu. Jednou z nich je aj lampa PH Pendal od dána Poula Henningsena – dizajnéra známeho ako špičkový expert v osvetlení, ale nie len to!

„Osvetliť správne miestnosť nestojí veľké peniaze, ale vyžaduje to predovšetkým kultúru.“
– Poul Henningsen 

Foto: http:// www.interior-deluxe.com

Viete si predstaviť vyrastať v malom  dánskom meste bez elektriny, iba pod mäkkou žiarou petrolejových lámp? Práve to bolo Henningsenovým odrazovým mostíkom, pretože elektrické osvetlenie síce spôsobilo hotovú revolúciu, ale neposkytovalo mäkké, ambientné a neoslňujúce svetlo. Presne také chcel priniesť vo svojich modeloch.

Lampa PH5. Foto:  https://nordicdesign.ca/new-colors-for-poul-henningsen-ph5-lamp/

Za svoj život vytvoril viac ako sto lámp, ktorých design je dodnes nesmrteľný. Najprv prišiel s priekopníckym vrstevným tienidlom, nasledoval revolučný model PH, odmenený prvou cenou za osvetlenie na Parížskej umelecko-priemyselnej expozícii v roku 1925. Prím z pomedzi všetkých  jeho návrhov jednoznačne zaujal model Artichoke. Čím je lampa tak výnimočná? Človek by si pomyslel, že ide o jednoduchý nápad inšpirovaný prírodnou ríšou. Toto majstrovské dielo však predstavuje dokonalý svetelný aparát!

Lampa PH50. Foto: https://nordicdesign.ca

Jednotlivé lupene sú kvôli dosiahnutiu ideálneho svetelného rozptylu usporiadané do presne určených pozícií. Sú sústredené centrálne, okolo svetelného zdroja. Tým pádom pôsobia ako odrazové lopatky – modelujú svetlo do žiary, vypĺňajú priestor a zároveň  nebránia osvetleniu oblasti bezprostredne  pod lampou.

Lampa Artichoke

Henningsen zostane navždy v povedomí spoločnosti známy ako dvorný designer pre dánsky fenomén Luis Poulsen. Jeho záber však bol omnoho širší. Okrem počiatočných návrhov niekoľkých domov, tovární a interiérov dvoch divadiel vynikal v publikačnej činnosti. Písal články pre noviny, periodiká a stál za vydavateľom provokatívnej revue ‘’Kritisk revy‘‘, ktorá zosobňovala serióznu a ostrú kritiku vtedajšej spoločnosti.

Kritisk revy. Foto: http://www.danishteakclassics.com

Počas druhej svetovej vojny a nemeckej okupácie Dánska bol nútený utiecť do Švédska. Túto cestu však absolvoval loďou a s veslami v rukách!  Po vojne sa dištancoval od komunistickej propagandy pokračoval v písaní, politických debatách a v 60. rokoch sa stal niečím ako guru vtedajšej generácie.

Posledný rok života sa stal členom Dánskej akadémie. Ďalšou pikoškou je, že po sebe nezanechal iba nádherný a večný design stoviek lámp, ale taktiež svoje telo, ktoré odkázal vede. Do dnešného dňa je pozorované študentmi medicíny v Panum inštitúte v Kodani.

Lampa PH5. Foto: http://www.keywordpicture.com

Zdroje:

http://www.danishteakclassics.com/designers/alvar-aalto/poul-henningsen/

http://www.madeindesign.com/prod-suspension-ph-3-3-cuivre-edition-limitee-louis-poulsen-ref5741094804.html

http://www.louispoulsen.com/jp/media-and-press-room/press-release/ph-50.aspx

https://nordicdesign.ca/new-colors-for-poul-henningsen-ph5-lamp/

http://www.danishdesignstore.com/collections/designer-collections-poul-henningsen

http://www.dwr.com/category/designers/h-l/poul-henningsen.do

http://www.scandinaviandesign.com/poulHenningsen/

http://livingedge.com.au/brands-designers/designers/poul-henningsen