• Technológie & Dizajn
  • 20.4.2015
  • 359 pozretí

Námornícke centrum v Helsinkách

Námornícke centrum v Helsinkách
Námornícke centrum v Helsinkách

Za projektom Námorníckeho centra v helsinskom prístave Vuosaari stojí medzinárodne etablovaná fínska architektonická kancelária ARK-house. Organicky tvarovaná drevostavba slúži k duševnému aj telesnému odreagovaniu námorníkov čakajúcich v prístave.

Parcela námorníckeho centra, ktorá je umiestnená pri hlavnom vstupe, je jedinou verejnou budovou prístavu. Slúži ako multifunkčný priestor na odreagovanie a to nielen pre kotviacich rybárov, ale aj pre verejnosť. V budove je kaplnka, viacúčelové priestory, malá knižnica, obchod s kaviarňou, práčovňa a samozrejme sauna. Dôležitou súčasťou je aj terasa pre príležitostné grilovanie. Návrh, ktorý musel obstáť v konkurencii s okolitou zástavbou, vyžadoval premyslenú architektonickú stratégiu. Estetický ráz budovy bol ohrozený dominantnou hmotou logistického skladu a bezpočtom dopravných kontajnerov zasadených do artificiálneho prostredia prístavu. Protiváhou k tomuto jasne definovanému celku sa stala jemná, organická drevostavba.

foto: assets.inhabitat.com

Cieľom návrhu bolo vytvorenie špecifickej identity miesta, ktorá mala námorníkom z celého sveta poskytnúť rozptýlenie a zanechať v nich pocit osobného zážitku. Celodrevená konštrukcia a kompaktný tvar budovy odkazuje k tradícii budovania drevených lodí, ako aj k stále intenzívnejšiemu trendu ekologickej udržateľnosti. Drevený rám budovy stužený betónovými múrmi obaľuje fasáda zo sibírskeho smrekovca. Plášť budovy je opatrený pozdĺžnym pásom veľkoformátových okien, opticky prepájajúcich interiér s terasou.

foto: assets.inhabitat.com

Obzvlášť dôležitými prvkami budovy sú útulná atmosféra a dojem neformálnosti. Tmavé, podsvietené stropné panely príjemne kontrastujú so svetlým interiérom.

foto: assets.inhabitat.com

Budova, ktorá bola vzhľadom na prítomnosť kaplnky vysvätená, svoj cirkevný aspekt podáva veľmi citlivo, s rešpektom ku kultúrnemu a náboženskému pôvodu každého návštevníka.

foto: assets.inhabitat.com