• Tipy, triky, návody
  • 2.8.2015
  • 782 pozretí

Fínsky prístup k odpadu: Recyklujte, čo vám sily stačia!

Fínsky prístup k odpadu: Recyklujte, čo vám sily stačia!
Fínsky prístup k odpadu: Recyklujte, čo vám sily stačia!

Fíni aktívne recyklujú nie len väčšinu prázdnych fliaš a starých novín, ale dokonca dôkladne triedia aj stavebný odpad – zmiešaný odpad je totiž pre stavby veľmi drahý. Prečítajte si o tom, ako v krajine tisícich jazier pristupujú k odpadu, čo sa od nich môžeme ešte učiť a ako môžete životnému prostrediu pomôcť aj vy.

Odpad v domácnostiach

Typický sobotný nákup fínskej rodiny začína v kufri auta ešte pred odchodom z domu: naplnia ho prázdnymi fľašami, časopismi a kartónmi z mlieka a jogurtov. Tie zavezú do najbližšieho supermarketu, kde za každú vrátenú fľašu dostanú 10 až 40 centov a všetky noviny a recyklovateľné obaly odovzdajú na špecializovanom recyklačnom mieste na parkovisku.

Vďaka tomuto systému Fíni zrecyklujú takmer 100 percent vyrobených fliaš. To isté platí aj pre papier. Čím viac každá domácnosť recykluje, tým menej platí za odvoz odpadu. Recyklovaním papiera a skla to však nekončí. Fíni recyklujú aj prebytočné jedlo – v niektorých mestách je dokonca povinné mať na to vyhradenú samostatnú nádobu alebo kompost.

Zmiešaný odpad je drahý

Separovanie odpadu neobchádza ani stavby. Jari Hovilehto, projektový manažér YIT, hovorí, že manažment odpadu je každodennou realitou na každej stavbe. Jednak je takýto manažment regulovaný zákonom, jednak šetrí peniaze. „Na každý typ odpadu máme samostatnú paletu“, hovorí Hovilehto, „čím viac zmiešaného odpadu totiž vyprodukujeme, tým viac zaň musíme potom zaplatiť.“

Tretinu odpadu recyklujú

Nižšia produkcia odpadu patrí medzi fínske aj európske priority. Premieňanie odpadu na energiu je síce dobrá vec, no v prvom rade ide o zníženie produkcie odpadu ešte pred tým, ako by sa mohol do spaľovní dostať. Fíni pritom spália len jednu tretinu vyprodukovaného odpadu. Tretina zostáva na skládkach a tretina je recyklovaná.

Napriek tomu je stále miesto na zlepšenie. Rozširovanie recyklovanie je vo Fínsku náročné aj pre jeho nízku hustotu osídlenia. V Európe sa dá nazbierať oveľa viac recyklovateľného materiálu na oveľa kratších trasách – a napriek tomu v porovnaní s Fínskom recyklujeme stále oveľa menej.

Platí ten, čo znečisťuje

Komplexný manažment odpadu nie je lacný a niekto ho zaplatiť musí. Vo Fínsku platí jednoduché pravidlo: platí vždy ten, ktorý odpad produkuje. Platí to ako pre podniky, tak pre domácnosti – ten, kto má peniaze na nákup tovaru, musí mať aj peniaze na likvidáciu odpadu, ktorý po ňom zostane.

Moderné riešenia

Separovanie a recyklácia neznamená, že vám na dvore bude zapáchať veľký kontajner. Zberné miesta sa dajú vyriešiť rôzne, napríklad ako na jednom z projektov YIT v meste Espoo, kde architekt navrhol okolo kontajnerov pekný drevený plot.

Odpad sa dá však zbierať aj oveľa modernejším spôsobom. Mnohé veľké fínske projekty využívajú podtlakové „vysávače“ odpadu, do ktorých obyvatelia svoj odpad jednoducho vysypú. Ten je potom dopravený podzemnými potrubiami na skládku a zostáva separovaný.

Princípy odpadovej politiky vo Fínsku

  • Prvou prioritou je znížiť množstvo produkovaného odpadu
  • Ak bol už odpad vyprodukovaný, mal by sa dať znovu použiť
  • Ak sa nedá znovu použiť, mal by byť recyklovaný a zvyšok premenený na energiu
  • Odpad možno odložiť na skládku len vtedy, keď nie je možné ho rozumne recyklovať

5 tipov ako recyklovať v domácnosti

Čo by ste teda mali robiť, ak sa chcete priblížiť fínskemu modelu nakladania s odpadom a šetriť tak životné prostredie? Tu je 5 tipov ako na to:

  1. Myslite na odpad už pri kúpe nového výrobku. Nekupujte viac jedla ako potrebujete a vyhnite sa nakupovaniu výrobkov s príliš veľa obalovým materiálom.
  2. Spravte recyklovanie čo najľahším. Zapojte doňho celú rodinu a učte svoje deti neplytvať prírodnými zdrojmi.
  3. Jasne označte svoje odpadové nádoby: zaveďte samostatné nádoby na sklo, papier, plast a zvyšky jedál.
  4. Ak nemáte v okolí žiadnu triediacu stanicu, obráťte sa na miestnu samosprávu.
  5. Nevyhadzujte veci v dobrom stave – napríklad oblečenie – radšej zorganizujte blší trh, kde ich predáte, alebo ich vymeňte za niečo, čo sa vám zíde.
 
A čo vy? Recyklujete v domácnosti odpad?