• Technológie & Dizajn
  • 9.10.2015
  • 1471 pozretí

Fínsko, krajina tisícich jazier

Fínsko, krajina tisícich jazier
Fínsko, krajina tisícich jazier

Viete, čo predstavuje modrá farba na štátnej vlajke Fínska? Ide o symbol modrých fínskych jazier. Nie nadarmo je táto severská krajina označovaná ako „krajina tisícich jazier a ostrovov“. Ťažko by ste ich zrátali, keďže ich počet presahuje neuveriteľných 180 000! Väčšina z nich patrí do Fínskej jazernej pahorkatiny, ostatné sa nachádzajú v Laponsku. Dynamiku vodnej hladiny zvýrazňujú tisíce ostrovov, ktoré svojim počtom aj hustotou vyrážajú dych. Pozrite si krásne fotky a prečítajte si o nich čosi viac 🙂

Jazerný svet je najkrajší pri pohľade z vyvýšeného miesta. Práve tu však narážame na problém. Málokde totiž nájdeme terénnu vyvýšeninu, ktorá poskytuje pôsobivý dojem očarujúceho vodného komplexu. Ak však túžite po zážitku na celý život, môžete si zalietať nad Fínskymi jazerami hydroplánom! Pre menej odvážnych sú tu vytipované aj rozhľadne, ktoré nesmú chýbať v zozname vášho itineráru! Je to predovšetkým rozhľadňa nad Jyväskylä, veža nad Kuopiom, či lyžiarske strediská Ruka a Koli.

Kuopio. Zdroj: http://www.discoveringfinland.com

SIMAA – NAJVÄČŠIE FÍNSKE JAZERO

Okrem prvenstva vo Fínsku je Saimaa piate najväčšie jazero Európy. Výnimočné je napríklad výskytom tuleňa obojkového saimaaského, ktorý žije iba na tomto mieste. Tento cicavec patrí k druhu tuleňov, ktorý tu zostal uväznený pred 9500 rokmi a následne sa stal sladkovodným tvorom. Plytké vody jazera sú rajom pre vtáctvo a ryby. Ak však rozmýšľate nad rybačkou, jazero je od decembra do mája zamrznuté!

Hore: Jazero Saimaa Zdroj: http://www.discoveringfinland.com

Vľavo: Tuleň obojkový (Phoca hispida) Zdroj:http://www.discoveringfinland.com

Päijänne – najdlhšie (aj) jazero Fínska

Päijänne je obľúbená dovolenková oblasť okolo rovnomenného jazera. To obklopujú národné parky, čo ho predurčuje k ideálnemu miestu pre rodinné rekreácie. Vyskúšať si tu môžete kanoing alebo splavovanie, právom je však označované aj za rybársky raj. Slúži zároveň ako zásobáreň vody pre hlavné mesto Helsinki.

Päijänne Zdroj: http://www.rainbowtours.fi/paijanne-himos

INARI – MAGICKÉ POSVÄTNÉ JAZERO LAPONCOV

Inari je uznávaným nepísaný kráľom fínskych jazier. Leží v Laponsku na úplnom severe krajiny, až za polárnym kruhom. V dávnych dobách predstavovalo sakrálne miesto a slúžilo ako pohrebisko starých Saamov a Ukonkivov.

Ideálny čas na ice-fishing, jazero Inari Zdroj:http://visitinari.fi/activites/winter-fishing-trip/

Dovolenka?

Fínske jazerá sú obľúbenou destináciou pre turistov a taktiež číslo jedna pre domácich. Veľké mestá sa cez víkend vyprázdnia a ľudia vďačne osídľujú svoje chatky pri vodách, obklopení panensky čistou prírodou. Jazerá ponúkajú bohaté športové vyžitie od vodných športov až po výlety v podobe vyhliadkovej plavby popri pobreží i na jazerách. Obľúbené sú predovšetkým rybačky. Vďaka počtu vodných plôch a ich čistote je Fínsko skutočným rajom pre rybárov! Zaujímavý je ale napríklad fakt, že Fíni nevyužívajú vodu z jazier pre elektrárne tak ako je zvykom u nás.

Kanoing. Zdroj: http://www.discoveringfinland.com

V lesoch sa okrem trekingu či cykloturistiky môžete venovať zbieraniu húb, ktorých uvidíte okolo seba neúrekom. A čím si výrazne spríjemníte výlet? Predsa saunou a následným kúpeľom v priľahlom jazere!

 

Zdroje:

http://www.discoveringfinland.com

http://visitinari.fi

http://www.suomi.estranky.cz/clanky/finske-jazera.html

http://www.pluska.sk/brejk/na-cestach/carovne-finsko-skutocna-krajina-tisicich-jazier.html

http://www.milujemcestovanie.sk/finsko-zaujimavosti-o-krajine-tisicich-jazier/