• Tipy, triky, návody
  • 23.8.2015
  • 1693 pozretí

Domáce DIY terárium

Rastliny v domácnosti odrážajú našu túžbu po bývaní, ktoré je v súlade s prírodou. Drevinami a kvetmi si dekorujeme náš domov, ktorý vďaka nim ožíva farbami a vôňami. V tomto článku sa dozviete, ako si môžete jednoducho vytvoriť malé rastlinné terárium, ktoré je opäť populárne.

Domáce DIY terárium
Domáce DIY terárium

Výhoda terária

Izbové rastliny je pomerne ťažké pestovať. Vadí im najmä suchý vzduch, ktorý v moderných domácnostiach vzniká klimatizáciou či umelým vykurovaním. Teráriá nevyžadujú špeciálne skúsenosti so starostlivosťou o rastliny a ľahko sa udržiavajú. Darí sa v nich aj tropickejším rastlinám, ktoré majú dostatočnú vlhkosť v nádobe, ktorá ich zároveň chráni.

(Zdroj: http://goo.gl/DNq185 )

Voľba vhodnej nádoby

Akváriá, sklenené dózy, kanvice na čaj, ale aj klasické žiarovky. Záhradka sa dá vytvoriť v nádobách rôznych veľkostí a typov, záleží len na vašej fantázii. Vhodnými sú sklenené nádoby so širším hrdlom, cez ktoré sa vám ju bude ľahšie tvoriť. Dôležité je, aby bola nádoba čistá, suchá a dostatočne veľká pre všetky objekty, ktoré do nej chcete umiestniť.

(Zdroj: http://goo.gl/1csZnw )

Dobrý základ

Kamene, štrk alebo piesok vám poslúžia ako dobrý základ pre vašu mini záhradku. Takýto základ slúži najmä na jej odvodňovanie, ktoré vám pomôže predísť plesniam. Na tento základ poukladajte kúsky machu a zakryte ho vrstvou zeminy, do ktorej zároveň vyhĺbte diery pre rastliny.

(Zdroj: http://goo.gl/izC8dS )

Sadenie rastlín

Ak vo svojom teráriu chcete kombinovať viacero druhov rastlín, je dôležité myslieť na ich podobné vlastnosti a potreby, najmä v oblasti zavlažovania. Všeobecne sa v teráriách darí najmä menším izbovým rastlinám, ktoré potrebujú viac vlhkosti. Zasaďte ich postupne do pôdy a doprajte im dostatok miesta.

(Zdroj: http://goo.gl/1csZnw )

Umiestnenie

Ak si svoju záhradku vyskladáte iba z rôznych druhov machu, bude sa jej dariť na tmavšom mieste. Ostatné rastliny však väčšinou potrebujú dostatočné množstvo slnečného svetla, ktoré im zabezpečíte umiestnením dekorácie v blízkosti okna.

(Zdroj: http://goo.gl/1csZnw  )

Starostlivosť

Doprajte vášmu teráriu nielen dostatok svetla, ale aj vzduchu. Je lepšie, ak nádoba nie je úplne uzatvorená a občas ju prevetráte. Frekvencia potrebného zavlažovania závisí od rastlín, ktoré v nádobe pestujete.Vyhnite sa prelievaniu vašej záhradky, ktoré by mohlo vyvolať pleseň.

Dekoratívne záhradky a mini teráriá sa dajú zakúpiť v špecializovaných obchodoch. Ak si ich však vyrobíte sami, môžete sa tešiť z vlastnej tvorivosti a vytvoriť si záhradku presne podľa vašich predstáv. Ak máte vlastnú skúsenosť s tvorbou terária, budeme radi, ak sa s nami podelíte v diskusii pod článkom.