• Technológie & Dizajn
  • 11.11.2015
  • 684 pozretí

Bývanie premyslené do detailu: Ulappa, pokrokový projekt v Espoo

Bývanie premyslené do detailu: Ulappa, pokrokový projekt v Espoo
Bývanie premyslené do detailu: Ulappa, pokrokový projekt v Espoo

Určite ste za posledné roky počuli o mnohých projektoch, ktoré mali už pri kolaudácii hneď niekoľko nedostatkov. Ulappa, jedinečný projekt vo fínskom meste Espoo predstavuje pravý opak – výbornú spoluprácu mestskej časti s developerom a hneď niekoľko špecialít navrch. Prečítajte si o tom, ako takýto projekt vznikol a ako z toho benefitujú obyvatelia.

Na pozemku, ktorý bol v 80-tych rokoch obsadený malým obchodným centrom z dielne YIT sa developer rozhodol postaviť obytnú zónu. Dnes tam stojí 250 bytov v troch objektoch vysokých 6-13 poschodí. To by nebolo ničím výnimočné. Výnimočný je spôsob, akým Ulappu naplánovali, materiály, ktoré na nej boli použité a výhody, ktoré môžu využívať jej obyvatelia.

SPOLUPRÁCA MESTO – DEVELOPER

Kľúčovým momentom pri Ulappe bolo plánovanie: mesto Ulappa prizvalo YIT k spolupráci a projektanti oboch strán pripravili spoločný návrh priestoru: YIT zabezpečilo obytné budovy s vybavenosťou nebytovými priestormi a mesto Espoo sa postaralo o infraštruktúru ulíc a verejného námestia pred budovami. Spoločná implementácia si vyžadovala veľa komunikácie a projektového manažmentu na strane mesta aj YIT. Všetko však šlo hladko a projekt tak zožal veľký úspech.

MATERIÁLY AKO UMELECKÉ DIELO

Spolupráca YIT s mestom nebola jedinou špecialitou na projekte. Unikátom sú hneď na prvý pohľad fasády pripomínajúce morské dno. Technologicky ide o tzv. grafický betón a Ulappa je najväčší projekt, ktorý túto technológiu použil. Autorom návrhu vizuálu fasády je fínsky dizajnér Aimo Katajamäki. Projekt má vlastnú kotolňu a parkovisko a byty sú vybavené veľkými presklenými balkónmi obsahujúcimi dekoratívne tabule z mliečneho skla.

FUNKČNOSŤ A KOMFORT DO POSLEDNÉHO DETAILU

Výhody obyvateľov Ulappy však nekončia pekným vizuálom – čerešničkou na torte je najvyššie poschodie výškovej budovy, ktoré poskytuje celému bloku spoločné priestory so službami ako čistiareň, posilňovňu, sauny, terasu a ďalšie. Rezervácia prebieha jednoducho prostredníctvom online služby YIT Plus alebo vo vstupnej hale výškovej budovy. Na bezpečnosť sa tiež nezabudlo – štandardom je tu elektronický prístup do objektu a 24-hodinový monitoring bezpečnostnou službou.

Úspech projektu Ulappa je dôkazom, že keď sa od začiatku koncepčne plánuje, výsledok skutočne stojí za to. Najväčší benefit z úspešného projektu majú koniec koncov tí, ktorí k nemu majú najbližšie – jeho obyvatelia. Tí v projekte Ulappa sa rozhodne môžu tešiť z funkčného a estetického bývania, ktorého, ako dúfame, bude čoraz viac aj na Slovensku.