• Tipy, triky, návody
  • 20.12.2015
  • 1085 pozretí

5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri sťahovaní

5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri sťahovaní
5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri sťahovaní

Veľký deň sa blíži a nadšenie zo sťahovania do nového vrcholí. Všetky papierovačky okolo kúpy ste dokončili a váš nový byt je pripravený na to, aby ste jeho prázdne miestnosti premenili na domov. Viete však, na čo by ste pri sťahovaní určite nemali zabudnúť a čím si ho môžete zjednodušiť? Dali sme pre vás dokopy niekoľko užitočných rád, ktoré vám pomôžu presťahovať sa pohodlne a bez problémov.

1. Naštudujte si pôdorys nového bytu a navrhnite jeho zariadenie

Nie je nič horšie, ako nakúpiť drahý nábytok a zistiť, že ho nemôžete použiť tam, kde ste chceli. Pomýliť sa je pritom veľmi ľahké, pretože predstaviť si byt zariadený, ak stojíte v prázdnych miestnostiach je často takmer nemožné. Mali by ste sa preto na zariadenie nového bytu dôkladne pripraviť. Dobre si preštudujte pôdorys bytu a zistite svoje možnosti. Zmerajte nábytok, ktorý doň budete sťahovať a uistite sa, že sa zmestí tam, kde ho chcete mať. Náš tip je všetko si zjednodušiť online aplikáciou, ktorá to spraví za vás.

2. Zbavte sa zbytočností a všetko zabalené označte

Sťahovanie je výbornou príležitosťou spraviť to, čo väčšinou odkladáme: pretriediť si veci a zbaviť sa všetkého, čo nepotrebujeme! Pamätajte: všetko, čo nevyhodíte, budete sťahovať a ukladať – každý jeden predmet by teda mal mať v novom byte nejaký zmysel. Všetko ostatné bez milosti vyhoďte. Čo nevyhodíte zabaľte, ale hlavne to dobre označte – vyhnete sa tak hľadaniu vecí zahádzaných v kopách anonymných kartónových škatúľ.

3. Zorientujte sa v novom prostredí a prihláste odber energií

Určite si nezabudnite zmapovať okolie a vyzistiť, kam a kedy môžete ísť nakúpiť alebo vybaviť ďalšie potrebné veci. Okrem otváracích hodín nezabudnite ani na dôležité kontakty – napríklad na správcu nového domu alebo havarijnú službu. S tým súvisí aj prihlásenie sa k odberu energií, ktoré by ste rozhodne nemali odkladať. Spravidla je totiž pohodlne možné len do istého termínu po kúpe nového bytu.

4. Zmeňte si adresu trvalého pobytu a korešpondenčnú adresu

Aby sa všetko dôležité dostalo tam, kam má – teda k vám – nemali by ste odkladať ani zmenu korešpondenčnej adresy a adresy trvalého pobytu. Nie je nič nepríjemnejšie, ako keď si vás nenájdu dôležité úradné dokumenty a miesto vašej novej adresy chodia na tú starú.

5. Spoznajte susedov a využite všetky extra služby

Príjemní susedia sú jedným zo základných pilierov dobrého bývania. Nemali by ste preto podceňovať komunikáciu s nimi. Možno budete prekvapení, s koľkými si budete rozumieť! Takisto nezabudnite využiť všetky zľavy a služby ponúkané developerom, od ktorého ste byt kúpili. U nás vo YIT máme napríklad online sieť YIT Plus, ktorá jednak zjednodušuje komunikáciu so susedmi a jednak obyvateľom ponúka široké portfólio zliav a bonusov, ako napríklad upratanie po sťahovaní.

Sťahovanie netreba brať na ľahkú váhu a týchto päť tipov rozhodne nie je vyčerpávajúcim zoznamom všetkého, na čo by ste pri ňom mali myslieť. Je to však päť najdôležitejších vecí, ktoré keď spravíte dobre, všetko pôjde ako po masle a vy si budete môcť dopriať pokojný spánok v novom vysnívanom domove.