• Tipy, triky, návody
  • 16.4.2014
  • 397 pozretí

Živnostníci a hypotéka

Živnostníci a hypotéka
Živnostníci a hypotéka

Na ceste k úveru sa živnostník stretáva s viacerými prekážkami než bežní zamestnanci. Väčšinou musí byť zapísaný v živnostenskom registri SR, mať živnosť trvajúcu viac ako rok a nesmie byť prerušená alebo pozastavená. To však nie je všetko, čo by ste mali vedieť.

Ak nemáte dobré obchodné výsledky, nielen že nepotešíte samy seba, ale ukrátite sa aj o možnosť získať hypotéku. Údaje, ktoré by vás mali zaujímať sú hlavne základ dane a zaplatená daň. Živnostník je často v nevýhode, ak ide o optimalizáciu daňového priznania, pretože znižuje možnú výšku hypotéky. V niektorých bankách je možné nahradiť základ dane a zaplatenú daň obratom živnostníka za predchádzajúci rok, keď sa do úvahy berie 10% z obratov a odpočítavajú sa všetky úvery podnikateľa.

Doklady potrebné na vybavenie hypotéky

  • minimálne jedno daňové priznanie za bezprostredne predchádzajúci kalendárny rok
  • prílohy k daňovému priznaniu – výkazy
  • potvrdenie daňového úradu na tlačive príslušnej banky s uvedením základu dane, zaplatenej dane a vyhlásením, že daná osoba nemá daňový nedoplatok
  • ostatné, podľa úverového prípadu – kúpna zmluva, znalecký posudok atď.

foto: YIT

Môže živnostník získať štátny príspevok pre mladých?Živnostník to má opäť trošku zložitejšie a nie až také výhodné ako klasický zamestnanec. Posudzuje sa mu hrubý mesačný príjem podľa posledného daňového priznania vypočítaný ako základ dane delené 12. Ak si napríklad optimalizuje základ dane, môže síce dostať štátny príspevok pre mladých, ale čiastka väčšinou nie je taká vysoká, ako by si živnostník želal. Banka mu totiž zároveň vypočíta výšku maximálnej hypotéky z rovnakého príjmu. Na účely ŠPM sa mu počítajú do základu dane napríklad aj príjmy z dohôd o vykonaní práce.

Pozrite si aj Hypokalkulačku, alebo si prečítajte ako vo YIT riešime financovanie bývania či hypotekárne poradenstvo.