• Technológie & Dizajn
  • 7.12.2014
  • 695 pozretí

Sídlo firmy Arctia

Sídlo firmy Arctia
Sídlo firmy Arctia

Kotviace ľadoborce sú neodmysliteľnou časťou pobrežia Katajanokka. Práve v nich sa architekti z kancelárie K2S Architects inšpirovali, aby pre firmu Arctia navrhli fascinujúcu kancelársku budovu. Nová budova firmy zaoberajúcej sa lodnou dopravou hľadala inšpiráciu práve v oblasti jej pôsobenia. Výsledkom sa stala elegantná plávajúca budova nachádzajúca sa oproti Fínskemu ministerstvu zahraničných vecí.

foto: archdaily.net

 

Rozhodnutie vytvoriť plávajúcu budovu vychádza z potrieb firmy Arctia mať svoj manažment v tesnej blízkosti svojich lodí. Spočiatku bolo v pláne vybudovať centrálu priamo na móle, v zápätí však architekti prišli s riešením plávajúcej konštrukcie. Rozhodnutie pre prefabrikovanú konštrukciu tiež znamenalo, že okolie stavby nebolo nutné zaťažiť stavebným ruchom ani ekologickou stopou. Nespornou výhodou tohto riešenia je aj fakt, že v prípade nutnosti sa môže celá firma jednoducho presunúť na iné miesto. Táto 950 metrov štvorcových veľká plávajúca stavba bola zhotovená v lodeniciach na západe Fínska a následne dotiahnutá na určené miesto.

 

   foto: architectism.com

 

Dvojpodlažná budova je umiestnená popri móle Meriksarmi, v nadväznosti na Laivastopusito Park. Vďaka nadčasovému a minimalistickému dizajnu perfektne zapadá do prírodného prostredia. Výrazný cit pre okolitý kontext, ktorý je pre prácu štúdia K2S príznačný, umožnil tejto stavbe nepozorovane „vniknúť“ do okolitého prostredia. Súčasťou návrhu sú dve funkčne aj priestorovo separované budovy; kancelárska a obslužná.

foto: architectism.com

 

Pozdĺžne fasády sú opatrené čiernym perforovaným a profilovaným hliníkovým plechom so silným výtvarným charakterom. Tvarová aj materiálová koncepcia fasád nadväzuje na vedľa stojace trupy ľadoborcov. Ako architekti sami podotýkajú, budova centrály Arctie môže byť chápaná ako jedna z jej lodí. Elegantný zovňajšok obslužnej budovy pozostávajúci z protichodne usporiadaných oceľových plátov vychádzal z ľadových kryštálov. Abstraktná, postupne gradujúca perforácia našla inšpiráciu vo vzoroch námorníckych uniforiem.

foto: architectism.com

 

Interiér budovy, ktorý je odkazom na tradičné konštrukčné techniky lodí, tvorí svetlé lakované drevo, čo navodzuje príjemnú hrejivú atmosféru. Výrazný vizuálny kontrast k svetlému interiéru predstavujú čierne detaily a nábytok. Okná tiahnuce sa od podlahy až po strop umožňujú prírode „prenikať“ dovnútra a ponúkajú impresívne výhľady do okolitého parku. Dispozíciu tvorí séria rôzne veľkých kancelárií a zasadačiek, ale tiež kaviareň. Časť budovy nachádzajúca sa pod vodnou hladinou obsahuje technické a skladové priestory.

foto: architectism.com

 

Budova firmy Arctia obdržala za bezprecedentnú kombináciu excelentnej architektúry a lodného konštrukčného systému v roku 2013 fínsku cenu RIL.

foto: architectism.com