• Technológie & Dizajn
  • 18.6.2014
  • 2037 pozretí

Malá kúpeľňa. Pre romantikov útulná, pre minimalistov kompaktná.

Malá kúpeľňa. Pre romantikov útulná, pre minimalistov kompaktná.
Malá kúpeľňa. Pre romantikov útulná, pre minimalistov kompaktná.

Pri výbere budúceho bývania kladieme rôzne priority dispozičnému riešeniu miestností budúceho bývania. Ak má Váš ideál malú kúpeľňu, nemusí to byť problém, ktorý sa nedá riešiť. V dnešnej dobe už nie sme odkázaný na poskromný výber či už tvarov alebo rozmerov, skôr sme vo fáze že je problém vybrať z množstva typov, ktoré nám trh ponúka.

Tak ako sa snažíme z ostatných priestorov dostať maximum po funkčnej aj estetickej stránke, je dôležité venovať dostatok času aj výberu materiálov do kúpeľne. Ide predsa o miestnosť, kde naše zmysly nevyrušuje žiaden televízor ani hudba z rádia, ale vnímame priestor a veci okolo seba také aké sú.

Za malú kúpeľňu sa všeobecne považuje priestor do 4 m2. Či je to málo alebo je to postačujúce, záleží na tom, kde človek vyrastal. Slováci v tom majú jasno, taký Angličan, Švéd, Fín, Francúz by boli za tie 4 m2 radi, verte.

Nebuďte konzervatívny pohrajte sa s farbami základných obkladov, ale nepreháňajte to, skúste namiesto bežných rozmerov obkladov, použiť väčší formát s ostrou hranou a minimálnou špárkou, efekt bude luxusný. Úplne iný rozmer získa spomínaný malý priestor, ak sa pohráte s obkladmi a dekormi a každú stenu spravíte v inej kombinácii, ale s plynulými prechodmi špár a farieb.

V sanitárnej keramike je vhodné do menšieho priestoru použiť umývadlo hranatého tvaru, či obdĺžnik alebo štvorec je jedno hranatý tvar pôsobí mohutnejšie a dokonale plní svoju úlohu. To isté platí aj pre sprchový kút aj keď rozmer 80×80 je pre menšie postavy, pri zohľadnení tohto faktu, berte ako základnú konštantu priestoru, že ak stojíte v sprchovom kúte s rozmerom 80×80 cm tak 10 cm vnútri spraví oveľa viac, ako keď ste v miestnosti 200×200 cm kde tých 10 cm nie je až tak veľa. V žiadnom prípade neodsudzujem oblé tvary zriaďovacích predmetov, pre príklad hranaté umývadlo má väčšinou rovnú spodnú hranu, tým pádom je jednoduchšie pod umývadlo kúpiť alebo navrhnúť skrinku, ktorá buď lícuje umývadlo, ale môže byť cez celú kúpeľňu a tým vyťažíme priestor a získame množstvo odkladacieho priestoru.

Spravte si ráno o niečo krajšie a nechajte sa inšpirovať.