• Technológie & Dizajn
  • 13.8.2014
  • 591 pozretí

Lakeside House

Lakeside House
Lakeside House

Život a bývanie pri vode má vo Fínsku dlhú tradíciu. V duchu tohto zvyku vyrástol na pobreží jazera Saimaa dom Lakeside House. Podľa požiadaviek klienta bol navrhnutý pre viacgeneračnú rodinu ako miesto pre spoločné trávenie času. Autormi domu sú mladí architekti z fínskeho štúdia Now office sídliaceho v Helsinkách.

Na pilótach postavený nenápadný dom sa rozprestiera na západnom svahu jazera. Je nenásilne „vložený“ medzi borovicový porast a svojou horizontálnou koncepciou nepôsobí v prostredí rušivo. Včleneniu do lesnej krajiny napomáha aj obloženie z tmavých drevených latí. Založenie na pilótach je vo svahu bežnou praxou, ale v tomto prípade prispieva aj k optickému odľahčeniu domu. Dom je otvorený do západnej strany trojicou veľkoformátových okien, čím obyvateľom poskytuje impresívny panoramatický výhľad. Kompaktnosť hmoty narúša len nad vstupom umiestnený svetlík, zabezpečujúci dostatočné presvetlenie aj pre uzavretú východnú stranu domu.

Otvorená západná fasáda, zdroj: simbiosisgroup.net

Juhovýchodný pohľad, zdroj: britishdesigntrends.com

Ostrým kontrastom k tmavej fasáde je jednoduchý svetlý interiér. Dispozícia vychádza z funkcie – miesto pre stretávanie viacgeneračnej rodiny, preto sa najväčší dôraz kladie na spoločný centrálny priestor s krbom, na ktorý vôkol nadväzujú ostatné miestnosti. Snaha o transparentnosť a otvorenosť pôdorysu je čitateľná v celom dome. Spacie niky a spálňa sú od spoločného priestoru oddelené celostenovými otočnými a posuvnými dverami, čím sa zvyšuje variabilita priestoru. Úplným otvorením dverí tak dochádza k expanzii spoločného priestoru a spacie niky sa menia na zaujímavý priestor na hranie pre deti, alebo poobedné lenošenie.

Pohľad do spoločného priestoru s výhľadom, zdroj: britishdesigntrends.com

Dom Lakeside House nič nepredstiera, nesnaží sa na seba strhávať pozornosť. Aj napriek tomu sa mu darí nachádzať odpoveď na otázku, ako môže architektúra prispieť k zjemneniu hraníc medzi kolektívnou skúsenosťou a samotou.

 

V roku 2010 získal tento dom prvú cenu na súťaži “Houses of the World” v kategórií trvale udržateľného rozvoja.