• Technológie & Dizajn
  • 3.4.2014
  • 291 pozretí

Kostol v mestskej časti Viikki

Kostol v mestskej časti Viikki
Kostol v mestskej časti Viikki

Charakteristický kvalitnými interiérmi, nezameniteľnou atmosférou a zmyslom pre detail. Kostol v helsinskej mestskej časti Viikki je dôkazom, že drevostavby sa vo Fínsku tešia stále väčšej obľube. Návrh vyšiel z otvorenej architektonickej súťaže, ktorej víťazom sa stala kancelária JKMM Architects. Okrem projektu kostola navrhli aj urbanistickú koncepciu plánovanej výstavby v jeho okolí.

foto: mimoa.eu – Kostol v mestskej časti Viikki – Nočný pohľad

Medzi hlavné požiadavky klienta patrila nadväznosť na formálny odkaz tradičných drevených fínskych kostolov a to v kontexte vysokých ekologických požiadaviek a komplexnej udržateľnosti plánovanej pre celú štvrť Viikki. Najväčšia spomedzi hmôt stavby reprezentuje priestory pre bohoslužbu, menšie majú spoločenskú a obslužnú funkciu. Fasáda pokrytá topoľovým, nahrubo opracovaným šindľom bude starnúť v príjemnom šedom odtieni. Nosná konštrukcia pozostáva z prefabrikovaných komponentov, tie však boli kombinované s historickými tesárskymi technikami.

Jedinými náznakmi prezrádzajúcim sakrálnu identitu stavby sú neveľká kostolná veža a subtílny železný kríž. Nižšia časť budovy slúžiaca k spoločenským aktivitám a zázemiu kostola je vybavená veľkoformátovými pozdĺžnymi oknami zabezpečujúcimi príjemné presvetlenie po celý deň. Tie sa tiahnu pozdĺž celej stavby až do centrálnej časti určenej pre liturgické obrady. Okná síce umožňujú výhľady do exteriéru, stavba je však svojou koncepciou uzavretá, orientovaná smerom „dovnútra“, čím umocňuje svoju funkciu. Akustickú vyváženosť zabezpečujú lisované dyhové podhľady.

Kostol interiér vrátane oltáru

foto: nychukdesign.com

Za pozornosť stojí atypická stropná konštrukcia, ukotvená po stranách do obvodových drevených stĺpov. Budova bola stužená prepojením vonkajších stien s nosnými drevenými stĺpmi a lepenými nosníkmi. Presahujúce časti drevených nosných prvkov odkazujú na slamené vianočné ozdoby, typické pre celú Škandináviu.

Nábytok, všetko vybavenie i osvetlenie boli architektmi navrhnuté tak, aby nekonfliktne komunikovali so stavbou a slúžili kostolným aktivitám. Svojou architektúrou evokuje kostol vo Viikki dojmy fínskych lesov, ich prirodzenú, „sakrálnu“ atmosféru, ktorá sa do tamojšej kultúry prepisuje po stáročia.