• Technológie & Dizajn
  • 17.7.2014
  • 1586 pozretí

3x moderná chata po fínsky

3x moderná chata po fínsky
3x moderná chata po fínsky

Fínsko je krajinou, kde ľudia snažia žiť v súlade s prírodou v čo možno najväčšej miere. Dôkazom sú aj tieto tri moderné dizajnové chatky, ktorých majitelia chceli v prírode tráviť príjemné chvíle a zároveň ju ničím nenarúšať. Architektom sa ich zámer podarilo veľmi originálnym a moderným spôsobom.

Nido / Robin Falck

Zdroj: robinfalck.com

 

Helsinský dizajnér a ilustrátor Robin Falck túžil už niekoľko rokov po mieste, kde by mohol v tichosti, obklopený prírodou tráviť svoj voľný čas a oddychovať. Objavil v lese dokonalé miesto a sám postavil túto mikro chatku s názvom Nido, čo po taliansky znamená vtáčie hniezdo.

Výstavba chaty trvala len necelé tri týždne a na jej realizáciu využil recyklovaný materiál z okolitého lesa tak, aby toto miesto zanechal nedotknuté. Veľmi dôležitým prvkom je obrovské okno, vďaka ktorému prúdi do interiéru veľa prirodzeného svetla a zároveň viac obyvateľa prepája s prírodou. Chata má dve poschodia, na prvom sa nachádza miniatúrna kuchyňa a obývačka. Druhé poschodie slúži ako spálňa a úložný priestor.

Zdroj: robinfalck.com

 

Apelle / Marco Casagrande

Zdroj: marcocasagrande.fi

Zdroj: marcocasagrande.fi

 

Minimalistický architektonický projekt Apelle sa nachádza na juhu Fínska (v oblasti Karjaa) a jej autorom je fínsky architekt Marco Casagrande. Jeho zámerom bolo vytvoriť rodinný dom/chatu z prírodných materiálov a uprostred prírody. Podľa opisu samotného architekta, je tento dom určený pre rodinu, ktorá tu môže relaxovať a príjemne tráviť voľný čas.

Stavba má symbolizovať loď ukotvenú v prirodzenom prístave. Aj preto architekt volil veľké okrúhle okná a latkový obklad v horizontálnom smere (tak ako to býva na lodiach).

Interiéru je jeden súvislý nečlenený priestor, je veľmi svetlý a čistý aj vďaka dominancii bielej farby. Jednotlivé časti interiéru môžeme variovať podľa toho ako práve potrebujeme. Takýto druh multi-funkčného priestoru je v tradičnej fínskej architektúre úplne bežný.

Zdroj: marcocasagrande.fi

 

Mökki / Verstas architects

Zdroj: verstasarkkitehdit.fi

 

Stavba s názvom Mökki sa navonok najviac spomedzi ostatných podobá klasickej chatke. Je z dielne fínskeho architektonického štúdia VERSTAS Architects a jej obyvateľmi je manželský pár s dvomi deťmi. Chata sa nachádza v blízkosti mesta Helsinki a má slúžiť na relax a príjemné rodinne chvíle v prírode. Výrazným a inovatívnym prvkom je priehľadný priestor z okenných tabúľ, cez ktorý je nádherný výhľad na záliv. Dizajn interiéru sa nesie v znamení dômyselných riešení, ako sú napríklad zasúvacie a skladacie prvky, vďaka ktorým je možné sa s priestorom hrať a využívať ho viacerými spôsobmi.

V chatke Mökki sa nenachádza kúpeľňa ani sprchový kút. To však majiteľom neprekáža, keďže žijú len v o dva kilometre vzdialených Helsinkách. Chata je skonštruovaná a postavená tak, aby sa dala premiestniť, kamkoľvek sa len rodine, ktorá ju využíva, bude chcieť.

Zdroj: verstasarkkitehdit.fi

Zdroj: verstasarkkitehdit.fi ; dornob.com