• Technológie & Dizajn
  • 31.8.2013
  • 649 pozretí

V historickom centre Petrohradu vyrastá zaujímavý rezidenčný komplex

V historickom centre Petrohradu vyrastá zaujímavý rezidenčný komplex
V historickom centre Petrohradu vyrastá zaujímavý rezidenčný komplex

U nás v Bratislave staviame byty, ktoré sú obklopené prírodou. V zahraničí sa však venujeme aj iným projektom, ktoré budujeme v celkom iných podmienkach.

V ruskom Petrohrade v blízkosti Smolenského komplexu rastie výnimočný rezidenčný projekt, ktorý spája historické centrum mesta s novodobou architektúrou. Stane sa súčasťou nádherného centra mesta bez narušenia jeho historického rázu.

Budova nenaruší historický ráz nádherného centra mesta. Zdroj: YIT

Komplex vyrastie na 2,9 ha v rámci mestského bloku napojeného na Smolenský kláštor a Smolenský inštitút, ktorý je momentálne sídlom magistrátu mesta. Vytvorením architektonického konceptu sme poverili Španiela Richarda Bofilla – jedného z popredných architektov dnešnej doby s bohatými skúsenosťami v riadení projektov v iných európskych historických centrách.

Hlavná fasáda bude mať vzhľad paláca. Zdroj: YIT

Kultúrne dedičstvo neohrozíme

Historické budovy plánujeme ponechať v pôvodnom stave aj napriek tomu, že nejde o pamiatky spadajúce do kultúrneho dedičstva. Všetky domy budú kompletne zrenovované a zrekonštruované. Rezidenčný komplex má ladiť s historickou panorámou mesta a nezatieni ani dominantné postavenie Smolenskej katedrály.

Konštrukcia budovy sa bude riadiť stavebnými tradíciami miestnej architektúry a hlavná fasáda bude mať vzhľad paláca, pričom architekti si dali námahu s tým, aby farbami a architektonickými nástrojmi vytvorili dojem fasády spojenej z odlišných domov do jedného.

V novej rezidenčnej  časti prinesieme funkčné a príjemné životné prostredie, pričom v komplexe sa na ihrisku zabavia aj detičky a nebude chýbať stredisko dennej starostlivosti.

Rezidenčný komplex je napojený na Smolenský kláštor a Smolenský inštitút. Zdroj: YIT