• Technológie & Dizajn
  • 15.10.2013
  • 2438 pozretí

Byty Kivikko prinesú do Bratislavy kúsok rovnomennej mestskej časti Helsínk

Byty Kivikko prinesú do Bratislavy kúsok rovnomennej mestskej časti Helsínk
Byty Kivikko prinesú do Bratislavy kúsok rovnomennej mestskej časti Helsínk

V bratislavskej čoraz obľúbenejšej štvrti Nové Mesto neďaleko vinohradov sa v nedávnej dobe začala výstavba rezidenčného objektu, inšpirovaného fínskym štandardom a štýlom bývania. Ide o kvalitný komfort najmä pre mladé rodiny, kde sa snúbi príroda s architektúrou a dizajnom.

Bývanie v bratislavskej štvrti Nové Mesto je ideálom mnohých, či už domácich alebo ľudí z okolia. Je žiadaným miestom pre život už len tým, že patrí medzi tichšie lokality a je lemované lesmi Malých Karpát. To je veľkou výhodou pre mladé páry, rodiny s deťmi či seniorov. Turistika, bicykel a zdravotné vychádzky sa môžu stať pravidelnými aktivitami za ktorými netreba cestovať – stačí iba pár minút chôdze.

Projekt Kivikko poskytne aj takýto výhľad na vinohrady.         Zdroj: YIT Reding

 

Okrem veľmi dobrých dopravných spojov s centrom Bratislavy ponúka táto mestská časť priestor pre rôzne športové aktivity. Horská cyklistika, beh, cez zimu lyžovanie, najvýraznejšie však turistika a nordic walking. Ako sme spomínali, výstavba je situovaná kraji Nového Mesta a susedí s časťou Rača-Krasňany. V tejto oblasti už začínajú známe račianske vinice, čiže okrem pekného výhľadu na “hroznové” polia si tu prídu na svoje aj milovníci kvalitného vína. Dobré vybavenie ponúka novomestská časť aj v oblasti služieb. Všetky potrebné úrady, obchody či poštu máte vybavené do 5-10 minút. Rovnako aj materská i základná škola sú samozrejmosťou. Teraz sú všetky tieto plusy a pozitíva prístupné pre kohokoľvek, kto si rád vychutnáva život v pokojnej a hlavne krásnej lokalite.

Kivikko znamená po fínsky „skala“. Pohľad na rovnomennú štvrť Helsínk.          Zdroj: Wikipedia

Rozhodli sme sa situovať nový projekt do tejto oblasti a nazvali sme ho Byty Kivikko. Vzor sme a inšpiráciu sme hľadali a našli v Helsinkách.

Kivikko je obytná štvrť v metropole Fínska – Helsinkách. Je svojská tým, že nie je príliš zastavaná, a tým necháva priestor aj okolitej prírode. Slovo „Kivikko“ vo fínčine znamená skala alebo skalnatý, a je to preto, že bola táto štvrť vystavaná na skalách. To je metafora pre pevnosť, stabilitu a istotu, ktorú táto štvrť ponúka svojim obyvateľom. Rozloha helsinského Kivikka je 2,8 km2 a „zastrešuje“ vyše 5000 obyvateľov. Nachádza sa tu veľký športový park, škola aj zdravotné centrum a pracovných príležitostí je pre domácich približne 340 domácich. Vďaka dôkladne premyslenej výstavbe, ktorá poskytuje aj plnohodnotné služby, sa obyvatelia cítia v tejto mestskej časti skutočne príjemne. Bytové domy tu nie sú stavané tesne vedľa seba, dôraz je kladený na zeleň, ktorá je povinným prvkom, a hlavnou ideou je kvalita, nie kvantita. Obyvatelia si toto bývanie veľmi pochvaľujú a mnohí špeciálne oceňujú unikátnu architektúru a dizajn, ktorým Kivikko taktiež vyniká.

Snowpark v Helsinskej štvrti Kivikko.    Zdroj: Vimeo.com

Je samozrejmosťou, že bratislavské „Kivikko“ bude menšie, avšak cieľom našej spoločnosti YIT je priblížiť Fínsko a jeho štandard Slovákom. Slováci si sever zväčša predstavujú ako niečo chladné. Tento mýtus čoskoro vyvrátime našimi bytmi. Nechystáme sa stavať „bytovky“, ale váš domov, z ktorého budete cítiť maximálne pohodlie a okolitý pokoj. Zároveň, prihliadnuc na lokalitu je náš projekt lákavý. Čo sa zelene a prírody ako takej týka, je to oblasť skutočne lukratívna. Neďaleko sa nachádza aj stanica Bratislava-Vinohrady. To ocenia najmä tí, ktorí sa do Bratislavy prisťahovali a budú cestovať za rodinou do iných, vzdialenejších miest.

Exteriérová vizualizácia Byty Kivikko.     Zdroj: YIT

Plánovaná výstavba bude zahŕňať tri bytové domy, ponúkajúc 1-izbové, 2-izbové, 3-izbové a 4-izbové byty, pričom každý jeden bude mať loggiu alebo balkón. V interiéri je ponúkaný štandard, ten sa, samozrejme, prispôsobí vašim predstavám a požiadavkám. Na vyhovujúcu mieru zariadime interiérové dvere, obklady, sanity, ako aj odtiene a farebné kombinácie podláh.

Interiérová vizualizácia Byty Kivikko.     Zdroj: YIT

K dispozícii každého bytu bude vlastná pivnica, v jednom bytovom dome bude 15 parkovacích miest, v exteriéri ich bude 250 a ďalších 10 vyhradených pre imobilných vodičov. Zaujímavým lákadlom, s výnimkou jednoizbových bytov, je možnosť terasy. Môžete sa tešiť na večerné príjemné posedenia s priateľmi alebo na vlastnú záhradku s vlastnoručne vypestovanou zeleninkou. Ako sme už spomenuli, Byty Kivikko budú zeleným bytovým komplexom. Momentálne sa na pozemku nenachádzajú žiadne vzrastlé stromy, takže plánujeme spríjemniť vonkajšie priestranstvo 45-timi stromami. Okrem toho tu bude aj 45 m kríkových skupín, 70 m živého plotu a mäkký kvalitný trávnik, kde sa vaše deti budú môcť veselo hrať. Mimochodom, váš nový domov Byty Kivikko začneme stavať už na jeseň 2013 a predpokladaný termín ukončenia posledných prác je v roku 2017, kolaudácia prvej etapy však bude už v roku 2015.

Interiérová vizualizácia Byty Kivikko.     Zdroj: YIT

Ak ste sa zamýšľali nad tým, prečo toľko Fínska a prečo práve fínsky názov na Slovensku, tak je to hlavne preto, že naša spoločnosť YIT má v tejto krajine svôj pôvod. Je pre nás inšpiráciou v mnohých smeroch. V najväčšej miere nasledujeme architektúru a dizajn, ktoré sú odlišné od zaužívaného slovenského štandardu. Myslíme si, že práve týmto máme potenciál osloviť hlavne mladých, preferujúcich byty vymykajúce sa stereotypom. Ďalším bodom, v ktorom sa fínske Kivikko a slovenské Byty Kivikko zhodujú je fakt, že bytové domy nie sú nastavané v tesnej blízkosti vedľa seba, čo zabezpečuje súkromie a väčší okolitý priestor. Cieľom výstavby je totiž zanechať prírodu v súlade s bývaním. Aby ste boli obklopení iba tým, čo vám bude vytvárať úsmev na tvári a dobrý pocit z domova.