• Tipy, triky, návody
  • 8.12.2013
  • 661 pozretí

Ako netradične využiť oddychové zóny a parky? Inšpirujte sa!

Ako netradične využiť oddychové zóny a parky? Inšpirujte sa!
Ako netradične využiť oddychové zóny a parky? Inšpirujte sa!

Človek postupne stráca kontakt s prírodou. V dnešnej uponáhľanej dobe si len málokto nájde čas na aktívny oddych v prírode, ktorý je tak dôležitý pre fyzickú kondičku a často zanedbávanú psychohygienu. Ľudia podvedome hľadajú únik z každodenného stresu a aj preto si v blízkosti svojich obydlí vytvárajú vlastné oázy pokoja. Spoločné zelené priestory susedstiev, tzv. oddychové zóny, sú čoraz bežnejšou súčasťou výstavby mestských sídlisk.

Oddychové zóny sú väčšinou nezastavané plochy pokryté zeleňou s osadenými lavičkami a vybudovanými detskými ihriskami, ktoré primárne slúžia na aktívny oddych pre ich návštevníkov. Ak máte aj vy kúsok prírody priamo pod vašimi oknami, v tomto článku sa môžete inšpirovať viacerými možnosťami využitia takýchto priestorov.

GRILOVANIE, HRY AJ ŠPORT

Jednou z obľúbených spoločenských aktivít je letná grilovačka. Ak nemáte vlastný dvor či záhradu, pravdepodobne ste odkázaní na pozvania vašich priateľov a známych. Avšak nemusí to byť nutne tak. Aj v mestách a ich oddychových zónach je čoraz väčším trendom usporiadanie susedských grilovačiek, ktoré sú ideálne na budovanie vzťahov. Bytové komplexy síce lákajú k anonymite a individualizmu, ale pri vhodných podmienkach a troche ľudskosti je možné budovať priateľské komunity obyvateľov daných sídlisk.

Priestor v spoločných oddychových zónach vhodný na letnú grilovačku. Zdroj: YIT

Zaujímavou možnosťou trávenia voľného času v spoločných priestoroch je aj hranie hier. Práve hry sú ideálnou voľbou pre upevňovanie existujúcich, ale aj nadväzovanie nových vzťahov. Či už dáte prednosť klasickým loptovým hrám, bedmintonu, alebo skúsite niečo nové, v každom prípade tým udržíte vaše telo a myseľ fit a navyše si užijete aj veľa zábavy.

Fínske mölkky sú jednou z netradičných hier, ktoré sa oplatí vyskúšať. Zdroj: YIT

Našim tipom na netradičné hry sú napríklad francúzsky petanque. Pravidlá hry petanque sú veľmi jednoduché a tento pohodový šport je vhodný pre mladých aj starších ľudí. Takisto zaujímavou hrou sú fínske mölkky, ktoré majú svojich nadšencov už aj na Slovensku, konkrétne v Slovenskom zväze Mölkky.

Hra petanque má svojich priaznivcov aj medzi mladými ľudmi. Zdroj: thinkstock,  http://www.sportujeme.sk/fitness/petanque

Oddychové zóny sú väčšinou navrhované pre široké spektrum návštevníkov, avšak vo veľkej miere ich využívajú najmä mamičky s malými deťmi, ktoré potrebujú čerstvý vzduch a miesto na vybláznenie sa s ich rovesníkmi. Detské ihriská sú odjakživa miestom pre stretnutia, ktoré postupne vytvárajú nové kontakty medzi rodičmi aj medzi spoločne rastúcimi deťmi.

Podmienkou kvalitne stráveného času je bezpečnosť, na ktorú musia dbať nielen rodičia, ale aj dodávatelia detských ihrísk a preliezok, ktoré musia spĺňať všetky bezpečnostné normy a predpisy. Ak sa k bezpečnosti pridá atraktívny dizajn a zaujímavé riešenie priestoru, tak sú tieto miesta ideálne na trávenie voľného času.

Aktívni športovci si svoj spôsob využitia voľného času môžu vychutnať najčastejšie pri behu po oddychových zónach, či blízkych parčíkoch. Trendom vo vybavenosti podobných priestorov je umiestňovanie rôznychfitnes strojov, ktoré môžu spestriť bežecký tréning všetkým nadšencom športu.

Sledujeme trendy v športovom využití spoločných priestorov a miestami ich aj udávame. Koncom septembra 2013 sme pri príležitosti Karloveských hodov mali možnosť mestskej časti Karlova ves darovať zostavu na cvičenie od firmy Lappset. Tá je v súčasnosti osadená vo fitnes zóne parku SNP a sprístupnená všetkým záujemcom o aktívny oddych.

Návštevník Karloveských hodov cvičí na jednom zo strojov značky Lappset, Zdroj: YIT

Nenáročným, ale efektívnym športom je aj nordic walking. Pri tejto  v preklade „severskej chôdzi“ sa špeciálne upravené palice nachádzajú v blízkosti tela, trup je natočený v smere ľudskej chôdze a ruky voľne švihajú popri tele, vždy v zrkadlovom odraze polohy nôh. Týmto športom sa ľahko udržíte v kondícii, spálite až o 46% viac kalórií ako pri klasickej chôdzi a taktiež uvoľníte napätie z ramien a chrbta.

Tento šport vznikol už v roku 1988 v Helsinkách a teší sa veľkej popularite naprieč celou Európou. napríklad v Nórsku je najväčším športovou organizáciou v krajine práve chodecký zväz. Nordic walking takisto aj spoločenskou aktivitou, pretože obyčajne sa kráča v skupine a bez väčších problémov sa pri ňom dá udržať rozhovor. Slovenských nadšencov tohto športu nájdete na tejto stránke.

Nordic walking. Zdroj: http://www.ski-seefeld.at/en/summer/summer-active-program.html

My sme takisto fanúšikom tohto športu a počas nedávnych Karloveských hodov sme si pre návštevníkov okrem iného pripravili aj inštruktáž nordic walkingu. Zúčastnení mali možnosť vidieť a vyskúšať si základné pohyby pri tejto chôdzi a takisto sa dozvedeli zásady, ktoré je pri nej vhodné dodržiavať. Ako darček si od nás odniesli pár palíc, aby sa nordic walkingu mohli venovať aj naďalej.

Kladieme dôraz na kvalitné prostredie pre život, ktoré je spojené s prírodou. Preto sa pri výstavbe našich obytných komplexov zameriavame na dostatok zelene a priestoru v okolí obydlí a inak tomu nebolo ani priprojekte Byty Villinki.

Súčasťou pozemku tohto projektu je časť vyhradená pre biokoridor, teda územie ktoré slúži ako park. Hlavný architekt projektu Byty Villinki, Ing. arch. Peter Moravčík sa vyjadril, že tento priestor v budúcnosti nebude zastavaný a bude spolu s barbeque zónou vždy vyhradený pre úžitok a  relax obyvateľov projektu Byty Villinki.

Biokoridor projektu Byty Villinki. Zdroj: YIT

Tento priestor je miestom pre oddych aj zábavu. Okrem moderného detského ihriska je tam dosť priestoru na hry, rôzne športy, prechádzky či grilovanie. Popri aktívnom oddychu je tu možnosť aj len tak posedávať na lavičkách v tieni stromov a vychutnávať si krásny výhľad do Karloveskej doliny.

Dúfame, že trendom architektúry  vo veľkomestách budú projekty, ktoré berú ohľad na človeka ako na súčasť prírody a že na úkor výstavby nebudú zanedbávané práve oddychové zóny, ktoré prinášajú životu v mestevyššiu kvalitu. Takisto dúfame, že sme vás inšpirovali v tipoch, ako je možné využiť oddychové zóny pri vašich obydliach.

Ak máte svoje vlastné tipy na využitie spoločných priestorov, môžete sa o nich podeliť a napísať ich do diskusie ku článku.