• SK Articles
  • 18.4.2023

ZWIRN ako prvý súkromný projekt skrášli Bratislavská mestská dlažba

Spoločnosť YIT Slovakia sa ako prvý súkromný investor rozhodla použiť novú Bratislavskú mestskú dlažbu. Unikátnu dlažbu využije vo verejných priestoroch svojho vlajkového projektu ZWIRN. Inšpiráciou pre dizajn novej dlažby boli ikonické ilustrácie a výnimočný grafický a vizuálny jazyk umelcov Miroslava Cipára, Ľudovíta Fullu a Milana Dobeša, ktorých okrem Bratislavy spájala aj láska ku geometrickým tvarom.

Unikátna Bratislavská mestská dlažba je už položená v parteri obchodných prevádzok od Košickej ulice v prvej etape projektu ZWIRN 1. Verejnosti bude sprístupnená po kolaudácii plánovanej na jeseň tohto roka. Developer sa z vlastnej iniciatívy a na vlastné náklady rozhodol pre obohatenie verejných priestorov tohto projektu kvalitným a dizajnových povrchom, čím rešpektuje princípy Manuálu verejných priestranstiev z dielne Metropolitného inštitútu Bratislavy (ďalej MIB). Práve pod záštitou inštitútu vznikla aj originálna dlažba, ktorá na exponovaných miestach hlavného mesta postupne nahrádza staré povrchy.
 
Nová dlažba prepojí mestský a súkromný priestor
 
MIB predstavil dizajn novej dlažby ešte na jeseň minulého roka, kedy bezplatnú licenciu za presne stanovených podmienok sprístupnil aj súkromným subjektom. „Použitie Bratislavskej mestskej dlažby sme s inštitútom konzultovali dlhodobo. Je estetickejšia, ekologickejšia, lepšie udržiavateľná, ale hlavne nadväzuje na históriu hlavného mesta ako aj územia okolo Národnej kultúrnej pamiatky Pradiareň 1900, ktoré postupne citlivo zveľaďujeme. S každou ďalšou časťou novej štvrte ZWIRN sa usilujeme budovať kvalitný verejný priestor, či už  konceptom námestia, miniparkov pre návštevníkov aj pracovníkov administratívnych objektov alebo vnútorných dvorov, ktoré slúžia rezidentom aj verejnosti. Mám radosť, že kvalitu prostredia dotvorí aj originálna dlažba s odkazom na minulosť tohto mesta,“ hovorí Adam Filo, projektový manažér YIT.
 
ZWIRN_dlazba 3.jpg
 
Okrem projektu ZWIRN dnes nová dlažba zdobí aj priestor pre Slovenským rozhlasom a ďalšie miesta budú pribúdať. „Bratislava sa vďaka dlažbe s vlastným dizajnom pridala medzi európske metropoly ako Barcelona, Londýn či Berlín, ktoré taktiež majú svoju dlažbu pre lepšie podčiarknutie vlastnej identity mesta. Sme radi, že si poslanie originálnej dlažby osvojil aj prvý súkromný investor. Obzvlášť nás teší, že sa tak deje vo verejnom priestore, ktorý bude spájať pôvodných aj nových obyvateľov a návštevníkov tejto štvrte. Vďaka rozšíreniu jednotnej dlažby a formátov sa postupne ulice mesta a verejné priestory zjednotia, čo zlepší pocit a atmosféru v meste,“ uviedol Roman Žitňanský, riaditeľ Sekcie verejných priestorov na Metropolitnom inštitúte Bratislavy.
 
ZWIRN ponúka aj najväčšiu tehlovú fasádu na Slovensku
 
Realizáciou prvej etapy ZWIRN 1 sa nová štvrť rozrastá o funkciu bývania. Prvé bytové bloky prinesú necelých 267 bytových jednotiek a budú dokončené na jeseň tohto roka. Ide o bývanie vyššieho štandardu, súčasťou bytov a apartmánov je stropné chladenie, podlahové kúrenie, diaľkovo elektricky ovládané exteriérové žalúzie či vysoká materiálová úroveň. Dostupných je už len 24 bytových jednotiek, ku ktorým developer aktuálne ponúka bonus až do výšky 40-tisíc eur na zariadenie bytu. Okrem bývania prvú etapu doplní aj živý parter s obchodnými prevádzkami, ateliérmi a službami. Jednou zo zaujímavostí ZWIRNu je aj fasáda s tehlovým obkladom, ktorá po dokončení bude na Slovensku najväčšou svojho druhu. Developer a architekti tak odkazujú na industriálnu minulosť tejto lokality.
 ZWIRN_dlazba 2.jpg
 
O Bratislavskej mestskej dlažbe
 
Pre novú Bratislavskú mestskú dlažbu sú charakteristické štyri typy vzorov s vlnovkami alebo rovnými líniami, ktorých dizajn nadväzuje na niekdajšiu kamennú dlažbu v Bratislave. Mozaiku dopĺňa samostatná unikátna dlaždica s nápisom BRATISLAVA. Dizajn mestskej dlažby odkazuje na tvorbu významných slovenských výtvarníkov. Grafický návrh od Martina Jenču bol podkladom k finálnemu dizajnu, ktorého pôvodcovia sú architekti Roman Žitňanský a Ján Urban z Metropolitného inštitútu Bratislavy. Nová dlažba má oproti klasickým povrch okrem estetického aj kvalitatívny prínos. Oproti asfaltu je vhodnejšia aj v rámci adaptácie na zmenu klímy, keďže ide o vodepriepustný povrch, ktorý pomáha vsakovaniu dažďovej vody. Tým sa voda dlhšie udrží v priestore a pomáha zlepšovať mikroklímu v okolí. Zároveň spĺňa štandardy bezbariérovosti, aby ju mohli pohodlne využívať rodičia s kočíkmi či ľudia so zdravotným znevýhodnením.
 
O projekte ZWIRN
 
Rezidenčný komplex ZWIRN nadväzuje na bohatú históriu bývalého priemyselného areálu cvernovej továrne a začína odvíjať nový príbeh, ktorý toto výnimočné miesto zmení na vitálnu bratislavskú štvrť. Jedinečný genius loci dotvára starostlivo zrekonštruovaná národná kultúrna pamiatka Pradiareň 1900, v ktorej sa nachádzajú exkluzívne kancelárskej priestory. Ďalšie priestory pre firmy pribudnú aj v administratívnej budove ZWIRN Office. Vďaka námestiu, množstvu obchodov a príjemným kaviarničkám vzniká skutočne živé miesto, ktorého súčasťou budú postupne aj jednotlivé etapy rezidenčného komplexu ZWIRN. Ten ponúka kompletnú občiansku vybavenosť a pešiu dostupnosť do Starého Mesta či nového downtownu, na okraji ktorého vyrastá. Pridanou hodnotou všetkých troch etáp budú aj moderné dvory plné zelene. YIT verí, že vnútrobloky sú v rezidenčných projektoch ideálnym miestom na oddych, ale aj budovanie priateľskej susedskej komunity. Celý komplex ZWIRN by mal byť hotový už v roku 2027. Bratislava tak postupne získava novú atraktívnu štvrť, ktorá sa po dokončení môže stať bránou do nového centra metropoly v smere od Ružinova