• SK Articles
  • 26.5.2023

YIT prichádza s novým benefitom – pomôže s predajom starej nehnuteľnosti pri kúpe novej

Spoločnosť YIT Slovakia sa rozhodla pomôcť svojim klientom pri kúpe novostavby a na trh prináša nový benefit. Tým je garancia vrátenia peňazí za novú nehnuteľnosť v prípade, že starú klientovi nepredá. Službu prináša v spolupráci s realitnou kanceláriou Bosen Group

Spoločnosť YIT Slovakia sa spojila s partnerom Bosen Group, aby spolu pomohli odbúrať strach z kúpy novej nehnuteľnosti pre možný nedostatok peňazí na zaplatenie nového bývania. Pri výbere nehnuteľnosti z ponuky YIT Slovakia spoločnosť Bosen Group klientovi pomôže s výhodným a jednoduchým predajom tej starej. Garantuje pritom realizáciu predaja za vopred dohodnutú sumu do 3 mesiacov. Ak sa realitnej spoločnosti nepodarí nehnuteľnosť v dohodnutom čase predať, peniaze za prvú splátku nového bytu, ktorý si z ponuky YIT klient kúpi, dostane v plnej výške naspäť. Partner Bosen Group v rámci tejto služby klientovi poskytuje svoje služby za zvýhodnených podmienok. Klient bude mať k dispozícii profesionálne ohodnotenie nehnuteľnosti, prípravu nehnuteľnosti k predaju (homestaging), profesionálne fotografie, video či 3D prehliadku. Pre klientov bude taktiež zabezpečené aj promovanie na všetkých významných realitných portáloch a sociálnych sieťach, ako aj komplexné právne a finančné poradenstvo.

 

Nová služba chce odbúrať neistotu z predaja starej nehnuteľnosti

Ako ukazujú štatistiky predaja YIT Slovakia, mnoho ľudí sa rozhoduje pre zmenu svojej nehnuteľnosti či už z potreby väčšieho bytu pri rozrastajúcej sa rodine, alebo naopak menšieho bytu pre rodičov, ktorým deti už odrástli a osamostatnili sa. Novú nehnuteľnosť tak financuje príjmom z predaja tej pôvodnej. Súčasná situácia na trhu pod vplyvom rastúcich úrokových sadzieb hypotekárnych úverov a stagnujúcich cien nehnuteľností ale prináša neistoty, či a ako dobre sa záujemcovi o nové bývanie podarí pôvodný byt predať. Vzniká tak reťaz neistoty, pri ktorej je kúpa jednej nehnuteľnosti podmienená predajom inej.

„Nie je tajomstvom, že aktuálna situácia na rezidenčnom a hypotekárnom trhu je vplyvom globálnej situácie a zvyšovania úrokových sadzieb náročnejšia, než na akú boli investori aj klienti zvyknutí. V našom prípade je vďaka kvalite našich projektov a pozitívnym referenciám o bývanie z nášho portfólia stále veľký záujem, no aj my vnímame medziročný pokles predaja, najmä v segmente hypotekárnych klientov. Preto sme sa rozhodli našim klientom pomôcť a adresovať neistoty spojené s dostupnosťou potrebného financovania,“ komentuje Peter Dovala, riaditeľ developerských projektov YIT Slovakia.

 

Výmena starého bytu za novostavbu sa oplatí

Podľa YIT je o dopyt po výmene staršej nehnuteľnosti za novostavbu v posledných rokoch ešte viac aktuálny. „Dôvodom, ktorý uvádzajú mnohí naši klienti je najmä to, že staršie a nezrekonštruované byty a domy sú energeticky neefektívne, čo so sebou prináša vysoké náklady na vykurovanie alebo značné príspevky do fondu opráv na ich údržbu. Byty v novostavbách sú naopak výrazne menej energeticky náročné a pri ich výstavbe sa používajú rôzne efektívne ekologické riešenia,“ dodáva Dovala. Súčasťou projektov YIT sú dnes napríklad zelené strechy, solárne panely či využívanie dažďovej vody, ale aj prefabrikované panely s menšou uhlíkovou stopou, ktoré zároveň minimalizujú odpad na stavbe.

Zostávať v staršej nehnuteľnosti sa okrem drahšej prevádzky nevyplatí ani s ohľadom na vývoj realitného trhu. „S každým ďalším rokom je 15- a viac ročný byt v nezrekonštruovanom dome menej atraktívny a klesá jeho predajná cena. Pokiaľ ide o hodnotu i investičný potenciál, novostavby ho v súčasnosti výrazne prevyšujú. Pre mnohých našich klientov je lákavé aj to, že novostavby sú v záruke, a preto dochádza dlhú dobu k minimálnemu čerpaniu z fondu opráv,“ vysvetľuje Ivan Babušík z Bosen Group.

 

Zvýhodnená hypotéka, kompletne zariadený byt alebo špeciálne zľavy

Nová služba na podporu predaja pôvodnej nehnuteľnosti je ďalším z benefitov, ktoré spoločnosť YIT Slovakia uviedla v uplynulých mesiacoch s cieľom zlepšiť dostupnosť bývania. Okrem toho ponúka napríklad zvýhodnenú hypotéku na úrovni úrokovej sadzby 1,29 %, ktorá platí pre apartmány v projekte Magnolia 2. Špeciálnu zľavu môžu získať aj klienti, ktorí si od YIT Slovakia kúpili nehnuteľnosť za posledných 10 rokov alebo ktorí kúpia dva priestory, napríklad dva byty alebo byt a nebytový priestor či kanceláriu. Taktiež umožňuje využiť príležitosť mimoriadnej úhrady prvej splátky v podobe viac ako 20 % kúpnej ceny, ktorá je odmenená finančným bonusom.

Okrem toho sa snaží klientom pomôcť aj tým, že byt im odovzdáva už rovno komplet zariadený, alebo im zariadenie bytu sprostredkuje a do určitej výšky preplatí. V cene apartmánov v skolaudovanom projekte NUPPU Magnolia 1 je v ponuke nielen štandardné vybavenie ako kuchynská linka, vstavané spotrebiče, šatníky, ale aj kompletné zariadenie nábytkom ako je napr. posteľ, sedačka alebo svietidlá. Klienti v etape NUPPU Asteri si zas zariadenie môžu zaobstarať podľa seba, k čomu im poslúži bonus na dozariadenie v hodnote 10 000 eur a v projekte ZWIRN 1 dokonca až do výšky 40 000 eur podľa veľkosti bytu. „Pri zariaďovaní klientom odpadávajú starosti s hľadaním toho správneho zhotoviteľa, keďže našich dodávateľov máme overených a s našimi projektmi majú skúsenosti. Hlavnou výhodou ale je, že klient ušetrí značnú výšku extra výdavkov, na ktoré mu častokrát po financovaní nehnuteľnosti už z rozpočtu nezostávajú ďalšie financie,“ uzatvára Peter Dovala.

 

Viac informácií o aktuálnych ponukách a benefitoch nájdete na https://www.yit.sk/predaj-bytov/financovanie