• SK Articles
  • 31.3.2022

Spoločnosť YIT v reakcii na situáciu na Ukrajine pozastavila ďalšie investície do projektov v Rusku, zapája sa aj do pomoci ľuďom na úteku

 

V uplynulých týždňoch sa dramaticky zmenila geopolitická situácia v dôsledku vojenského útoku Ruska na Ukrajinu a aj spoločnosť YIT zaujala k situácii jasné stanovisko. V prvom kroku prehodnotila svoju stratégiu týkajúcu sa pokračovania svojich činností v Rusku. Na úrovni celej skupiny následne pristúpili k rozhodnutiu pozastaviť investície do pozemkov a novej výstavby na území Ruska. Pre ostatné krajiny, v ktorých YIT pôsobí, sa zároveň zaviazali nedovážať stavebné materiály z Ruska. 

Predstavenstvo spoločnosti YIT rozhodlo taktiež o poskytnutí  finančnej podpory vo výške 100 000 EUR na pomoc obyvateľom Ukrajiny. Podpora bola pridelená Ukrajine cez Fond na pomoc pri katastrofách Fínskeho Červeného kríža a poskytne humanitárnu pomoc ľuďom postihnutým vojnou a tým, ktorí pred ňou utekajú.

Markku Moilanen, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti YIT: „Ruský vojenský útok viedol k veľkému ľudskému utrpeniu a nešťastiu na Ukrajine a my súcitíme s ukrajinským ľudom. Sme hlboko šokovaní týmito aktuálnymi udalosťami. V dôsledku dramatických zmien geopolitickej situácie čelí naše podnikanie v Rusku bezprecedentným výzvam a našou najvyššou prioritou je teraz zabezpečiť zdravie a bezpečnosť našich zamestnancov. Okrem toho sme urýchlili strategickú revíziu ruských prevádzok, ktorú sme začali v novembri minulého roka, a očakávame, že ju ukončíme v zrýchlenom termíne.“

 

Developer pomáha aj poskytnutím priestorov

Pre spoločnosť YIT ako developera je prirodzené, že pomáha aj poskytovaním voľných priestorov pre humanitárne organizácie. Ukrajinskému združeniu vo Fínsku spoločnosť poskytla priestory v projekte Sturenportti v helsinskej štvrti Vallila. Priestory s celkovou rozlohou približne 1 300 m2 od 16. marca tvoria spoločný priestor pre viaceré humanitárne organizácie a využívajú sa na koordináciu darov a zásielok na Ukrajinu. Slúžia aj ako podporné centrum pre Ukrajincov prichádzajúcich do Fínska: ako bezpečné spoločné miesto, kde môžu ľudia, ktorí utiekli pred vojnou na Ukrajine, získať informácie, ako aj materiálnu a psychickú podporu v súlade so svojimi potrebami.

 

Na Slovensku pomáhame ľuďom na úteku

V prvých dňoch po vypuknutí vojny spoločnosť YIT na Slovensku pomáhala najmä svojim ukrajinským kolegom a ich rodinám. Niektorým pomohli s prevozom aj hľadaním ubytovania i nákupom základných potravín či oblečenia na prvé dni v útočisku na Slovensku.

Foto_pomoc Ukrajine 2.jpg

 

Zamestnanci spoločnosti YIT Slovakia sa aktívne zapojili do internej humanitárnej zbierky pre obyvateľov Ukrajiny, ktorí opustili svoju krajinu kvôli bojom na ich území. Vyzbierané šatstvo, hygienické potreby a ďalšie pomôcky boli doručené do veľkokapacitného asistenčného centra pomoci, ktoré je umiestnené v priestoroch OC Bottova blízko centra hlavného mesta. Zamestnanci taktiež nakúpili potrebný drogistický tovar a venovali ho centru pomoci v Auparku, ktoré zastrešuje iniciatíva Kto pomôže Ukrajine?

 Foto_pomoc Ukrajine 3.jpg

 

Slovenská filharmónia (SF) organizuje v sobotu 2. apríla o 10:00 Koncert pre deti z Ukrajiny. Na koncert s interaktívnym programom sú pozvané mamičky s deťmi, ktoré prišli na Slovensko z vojnou zmietanej Ukrajiny a našli u nás dočasný domov. Spoločnosť YIT pri tejto príležitosti obdaruje prítomné deti darčekovými balíčkami a prispeje aj školskými potrebami pre deti.