• SK Articles
  • 26.4.2022

Spoločnosť YIT predala svoj podiel v projekte Pradiareň 1900 českej investičnej skupine

Spoločnosť YIT predala svoj 50% vlastnícky podiel v projektovej spoločnosti vlastniacej administratívnu budovu Pradiareň 1900 novovzniknutému podfondu RSJ Investments. Česká investičná skupina RSJ Investments je prostredníctvom samostatného fondu obchodným partnerom YIT Slovakia v rámci viacerých projektov v Bratislave. Celková hodnota 50% podielu pred zohľadnením finančných záväzkov projektovej spoločnosti je približne 35 miliónov eur. Transakčným poradcom pre predávajúcich v úspešnom procese predaja bola spoločnosť CBRE.

YIT a RSJ Investments spolupracovali na konverzii a transformácii historickej štvorpodlažnej budovy bývalej Bratislavskej cvernovej továrne a priľahlej silocentrály na moderné kancelárske priestory. Nehnuteľnosť bola kompletne zrenovovaná, aby splnila požiadavky dnešných obchodných a kancelárskych prevádzok. Investori navyše dobudovali novú strešnú terasu a podzemné parkovisko. Renovácia hlavnej budovy bola dokončená v roku 2020 a parkovisko v roku 2021. Dostupná plocha na prenájom predstavuje zhruba 16 000 m2 a výška stropov v priestoroch dosahuje až 6 metrov. Takmer všetky dostupné priestory sú už prenajaté.

„Pradiareň 1900 bola 4 dlhé roky príprav a náročnej konverzie našou vlajkovou loďou. Citlivým prístupom k jej konverzii sme preukázali náš prístup a filozofiu k rozvoju mesta a zveľaďovaniu zanedbaných brownfieldov. Som hrdý, že jej výsledná podoba si získala mnoho fanúšikov medzi verejnosťou, aj uznanie odborníkov. Aj keď už nie sme jej vlastníkom, naďalej ostáva naším sídlom,“ vysvetľuje generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko.  

Historická budova, ktorá predstavuje vrchol priemyselnej architektúry 20. storočia, pôvodne slúžila ako pradiareň v rámci areálu Bratislavskej cvernovej továrne. Budova bola plne dokončená v roku 1920 a krátko nato sa stala najväčším priemyselným výrobným objektom v Bratislave. V roku 2007 bola budova zaradená do zoznamu národných kultúrnych pamiatok.

„Vďaka tomu, že sme našli nové využitie tejto unikátnej historickej budovy, sa ju podarilo zachrániť a prinavrátiť jej každodenný pracovný ruch,“ opisuje rekonštrukciu Lukáš Musil, člen predstavenstva RSJ Investments. „Je to pre nás už niekoľký projekt, kde sme dali druhú šancu zanedbanej pamiatke. Realizovaný výsledok predčil naše očakávania, čo dosvedčuje aj záujem nájomcov. Zároveň ide o projekt, ktorý nám za tie roky prirástol k srdcu a učaroval nielen nám, ale aj akcionárom našich fondov,“ dodáva Lukáš Musil.

Pradiareň 1900 je súčasťou rozsiahlejšieho developerského projektu s názvom ZWIRN, ktorého výstavba aktuálne prebieha pod taktovkou YIT a RSJ Investments. Vzhľadom na svoju polohu priamo v biznis zóne širšieho centra Bratislavy je Pradiareň 1900 skvele prepojená na dopravnú infraštruktúru mesta. Budova ašpiruje na najvyšší stupeň environmentálnej certifikácie BREEAM, pričom celý proces jej návrhu a výstavby sa riadil prísnymi štandardmi kvality ESG. Projekt a developer bol doposiaľ niekoľkokrát ocenený a nominovaný vďaka výnimočnému prístupu v oblasti udržateľnej architektúry, výstavby, a za prínos do slovenského kultúrneho dedičstva.