• SK Articles
  • 2.12.2022

Pri rastúcich cenách dáva kúpa vlastného office čoraz väčší zmysel

Rakúske hlavné mesto sa stalo mnohokrát oceneným najlepším mestom pre život aj vďaka takzvaným zmiešaným štvrtiam. Tie vznikajú posledných sto rokov premenou bývalých priemyselných areálov na živé štvrte, ktoré slúžia na bývanie, prácu, služby a oddych. Tieto štvrte sú mimoriadne obľúbené vďaka blízkosti mestského centra a dobrému dopravnému napojeniu od verejnej dopravy až po bicykel. Ich obyvatelia nájdu na jednom mieste bývanie, prácu aj školu pre svoje deti. Dobrou správou je, že takýto projekt vyrastá už aj v Bratislave.

 
Bývanie aj práca s rovnakej kvalitnej štvrti
 
Vzorovou viedenskou zmiešanou štvrťou je Sonnwendviertel, ktorá na troch desiatkach hektárov prepája 5 500 bytov pre 13-tisíc obyvateľov a 20-tisíc pracovných miest. Časť z kancelárií ponúka viedenský magistrát na predaj z jednoduchého dôvodu: chce vytvoriť trvalé lokálne služby pre obyvateľov od obyvateľov. To znamená, že zubári, fyzioterapeuti alebo právnici majú možnosť kúpiť si vlastný priestor na podnikanie priamo v štvrti, kde bývajú, a tak poskytovať služby tisíckam obyvateľov husto obývanej štvrte.
 
Na rovnakej filozofii je postavený bratislavský projekt ZWIRN. V susedstve Starého Mesta vyrastá štvrť, ktorá kombinuje bývanie, dvory pre bezpečný pohyb detí, verejné priestory, služby a pracovné príležitosti. V ZWIRNe sú dva kancelárske priestory: prestížna Pradiareň 1900 s priestormi na prenájom a ZWIRN OFFICE na rohu Svätoplukovej, Košickej a Mlynských nív, v ktorej si firmy môžu odkúpiť vlastné priestory. „Majitelia menších firiem, ktorí chcú mať kanceláriu vo vynikajúcej lokalite a zároveň blízko svojho bývania, si vedia kúpiť kvalitné vlastné priestory. Tak môžu žiť aj pracovať v jednej štvrti. Je to investícia do vlastného podnikania, ktorej výhody potvrdzujú aj mnohé zahraničné projekty,“ hovorí Michaela Ochmanová, MRICS, manažérka komerčného oddelenia fínskeho developera YIT.
 
cam_admin_summer_02_u.jpg
 
Kúpou priestorov firmy ušetria a získajú klientov
 
Odborníci hovoria hneď o niekoľkých dôvodoch, prečo sa menším firmám oplatí priestory na podnikanie skôr kupovať ako si ich prenajímať. Rozhodujúca je strategická poloha a lokalita. Skúsenosti potvrdzujú, že v zmiešanej štvrti v dobrej polohe intenzívny pohyb domácich obyvateľov aj návštevníkov firme zvyšuje tržby. Navyše presťahovaním do top lokality firma často získava kvalitnejších klientov a lepšie zákazky. Nehovoriac o tom, že firmy nemusia opakovať investície do priestorov len preto, že dostanú od majiteľa budovy výpoveď.
 
Kúpa priestorov je zároveň investíciou, ktorej hodnota rastie. A tým firma chráni svoje financie pred infláciou. Navyše firmy profitujú z dvojitej daňovej ochrany, čiže kombinácie daňových odpisov investície a úrokov, ktoré si môžu dať do nákladov. „Pri ZWIRN OFFICE je kľúčovým dôvodom pre kúpu výborná lokalita v budove A-čkovej kvality. Je to jediný priestor v tejto kvalite a lokalite, do ktorého môže firma investovať a profitovať z rastu hodnoty,“ uvádza Ochmanová.  Kúpou priestorov navyše firma ušetrí na nájme, ktorý bude kvôli drahým energiám a ďalším nákladom rásť. „Bežné firmy si nevedia zastropovať cenu nájmu, preto sa nedokážu vyhnúť rastu nákladov o mieru inflácie. Ak vlastníte svoje priestory na podnikanie, nič také vám nehrozí.“
 
Lepšia adresa priťahuje lepšie zákazky
 
Pozitívny efekt priestorov na výbornej adrese potvrdzujú aj firmy, ktoré dnes sídlia v priestoroch Pradiarne v ZWIRNe. V starých kanceláriách sme často riešili otázku, či my prídeme ku klientom alebo oni k nám. Dnes chcú sami klienti prísť a tvoriť s našimi dizajnérmi v Pradiarni,“ hovorí Marek Šolc, finančný riaditeľ Lighting Beetle, ktorý pomáha firmám hľadať inovatívne riešenia na ich biznisové výzvy. „Keďže sa venujeme fitoutu kancelárií, klienti oceňujú, keď vidia našu prácu pri návšteve našich priestorov,“ dodáva Tomáš Káčer z firmy BK, ktorá je súčasťou skupiny ZSE. Obaja súčasne hovoria, že nové priestory na dobrej adrese fungujú pre návrat zamestnancov do práce a lákanie nových kvalitných talentov ako magnet. Rovnaký efekt sa dá očakávať pri firmách, ktoré si v ZWIRN OFFICE kúpia vlastné priestory.
 
yit_zwirn3_vnutroblok_leto-2.jpg