• SK Articles
  • 16.11.2022

Pradiareň 1900 získala ocenenie I.CON.A

Pradiareň 1900 si pripísala do zoznamu ocenení ďalší úspech. V početnej konkurencii zvíťazila v prvom ročníku ocenenia I.CON.A za najlepšiu architektonickú konverziu, ktoré vyhlásili Design factory, o. z., spolu s FAD STU a STM. Cenu si prevzali architekti z ateliéru BOUDA MASÁR Architekti, ktorí majú s rekonštruovaním pamiatok dlhoročné skúsenosti.

Vo štvrtok 10. novembra sa uskutočnil prvý ročník súťaže spojenej s odovzdávaním ocenenia I.CON.A – Industrial Conversion Award. Osemčlenná medzinárodná porota odborníkov na priemyselné architektonické dedičstvo posudzovala 20 diel realizovaných v rokoch 2005 až 2022 a udelila cenu projektu, za ktorým stoja autori z ateliéru BOUDA MASÁR Architekti: Juraj Almássy, Peter Bouda, Richard Čečetka a Ivan Masár.

ICONA_Pradiareň_2.jpeg
 
Porota ocenila zachovanie autentických priestorov aj konštrukcií, vyváženosť kombinácie verejných a súkromných priestorov a taktiež prepojenie funkcií medzi interiérom a exteriérom tejto národnej kultúrnej pamiatky.
 
Súťaž vznikla na pôde Design factory, ktorá sa zaoberá ochranou a citlivým vnímaním industriálneho dedičstva už od roku 2005, a slávnostné vyhlásenie víťaza sa konalo v rámci projektu Industrial Days 6.
  ICONA_pradiaren vratnica_3.jpg