• SK Articles
  • 30.11.2022

Najväčší projekt svojho druhu na svete – YIT bude získavať teplo z morskej vody

Fínska energetická spoločnosť Helen stojí za novým projektom, ktorý využíva morskú vodu na výrobu tepelnej energie. Spolupracuje na ňom s dvoma aliančnými partnermi – španielskou spoločnosťou ACCIONA a YIT. Aj vďaka YIT preto budú môcť obyvatelia Helsínk vykurovať domovy studenou morskou vodou. V súčasnosti ide o najväčší projekt na získavanie tepla z morskej vody na svete.

Helen YIT ACCIONA rekuperácia tepla morskej vody 

 
Na využitie morskej vody ako zdroja energie plánujú spoločnosti postaviť tunel hlboko pod hladinu Baltského mora. Teplo budú vyrábať tepelné čerpadlá za pomoci elektrickej energie a morskej vody s teplotou aj nižšou ako 2 stupne Celzia. Keďže systém funguje na báze spracovávania vody, obyvateľov by mal zvládnuť zásobovať cez štandardné siete diaľkového vykurovania počas celého roka. A nielen to tepelné čerpadlá sa dajú v letných mesiacoch využiť aj na ochladzovanie.
 
Tunelový systém bude viesť do helsinskej mestskej štvrti Salmisaari. Jeho vývojová fáza sa začala tento rok, samotná výstavba sa začne na jeseň 2024 a mala by trvať približne päť rokov.
 
„Tepelné čerpadlá na morskú vodu sú dôležité pri prechode na rozptýlený energetický systém, v rámci ktorého sa čerpá energia z viacerých zdrojov,“ hovorí Timo Aaltonen, senior viceprezident spoločnosti Helen pre Energetickú platformu a výrobné riešenia. „Výhodou vykurovacej a chladiacej siete je možnosť kombinácie rôznych inovatívnych technológií a spôsobov výroby energie. YIT a ACCIONA prispievajú do spoločného projektu kľúčovým know-how.“
 
Španielska spoločnosť ACCIONA vyvíja udržateľné riešenia pre infraštruktúry. Do Fínska prichádzajú po prvýkrát. „Sme hrdí na to, že si vybrali práve nás a spoločnosť YIT,“ povedal Huberto Moreno, výkonný riaditeľ ACCIONY pre stavby. „Bude to prvý projekt s využitím plnoprofilového raziaceho stroja. Som presvedčený, že aliancia ocení naše bohaté skúsenosti týkajúce sa tunelovacích strojov a v spolupráci s naším klientom dokážeme projekt úspešne zrealizovať.“

Najväčší projekt na svete

V súčasnosti ide o najväčší projekt na získavanie tepla z morskej vody na svete a jeho hodnota sa odhaduje na 400 miliónov eur. Zruba polovicu nákladov na tunelový systém zastrešila spoločnosť YIT.
 
Investícia do takejto infraštruktúry je dobrou správou pre planétu – spracovávanie morskej vody je totiž obnoviteľný a nevyčerpateľný zdroj energie. Tepelné čerpadlá, ktoré plánuje aliancia v tomto projekte použiť, sú udržateľné a využívajú aj nadbytočne vyrobené teplo. Podľa spoločnosti Helen hrá technológia kľúčovú rolu v dosiahnutí uhlíkovej neutrality.
 
„Je skvelé, že môžeme vyvíjať a implementovať projekt, ktorý je unikátny a zároveň našou srdcovkou,“ hovorí Pasi Tolppanen, výkonný viceprezident spoločnosti YIT pre sektor infraštruktúry. „Môžeme vďaka nemu využiť naše bohaté vedomosti vrátane špičkových technológií výstavby z kameňa. Okrem toho projektom prispejeme k naplneniu cieľov spoločností YIT aj Helen v oblasti spoločenskej zodpovednosti a ochrany životného prostredia.“