• SK Articles
  • 21.11.2022

Fotovoltické panely v projekte NUPPU

Približne 70 % energie pre naše bunkovisko na projekte NUPPU v bratislavskom Ružinove budeme mať z fotovoltických panelov. Vnímame, že stavebníctvo má obrovský dopad na životné prostredie, preto sa snažíme robiť zmeny k lepšiemu vo všetkých oblastiach, kde je to možné.

Fotovoltické panely sme zaviedli hlavne z presvedčenia o nutnosti udržateľnosti dopadov na životné prostredie. Okrem ekologického aspektu je nezanedbateľná však aj ekonomická stránka. So zvyšujúcou sa cenou energií a čiastočnou sebestačnosťou prevádzky dostáva fotovoltická výroba energie čoraz väčší zmysel aj na stavbe. Ako rastú požiadavky na užívateľské pracovné prostredie v stavebných kanceláriách, priamo úmerne sa zvyšuje aj spotreba elektrickej energie. Solárna výroba čiastočne kompenzuje zvyšujúcu sa spotrebu.
 
„Celý systém s prepojením na stavbu by teoreticky mal dodať až 13,6 MWh elektrickej energie. Ročná spotreba elektrickej energie kancelárskych buniek je 15 MWh, čo v reálnych podmienkach predstavuje pokrytie cca 70 percent ročnej spotreby elektrickej energie, ktorú minieme na chod bunkoviska,“ vysvetľuje Patrik Golský, výrobný riaditeľ YIT Slovakia.
 
Po montáži na NUPPU fotovoltické panely čoskoro pribudnú aj na bunkovisku na našom projekte ZWIRN.
 
NUPPU-FOTOVOLTIKA-fullres-123.jpg