• SK Articles
  • 8.2.2021

YIT Slovakia spúšťa predaj bytov v projekte ZWIRN a napreduje s povoľovaním ďalších etáp

Spoločnosť YIT Slovakia po ukončení prác na obnove Národnej kultúrnej pamiatky Pradiareň 1900 pokračuje v realizácii ďalšej časti projektu ZWIRN v atraktívnej lokalite bratislavského Ružinova. Dnešným dňom spúšťa oficiálny predaj bytov v prvej etape a zároveň napreduje s ďalšou etapou rezidenčného bloku aj administratívnej časti areálu, ktoré získali právoplatné územné rozhodnutie.

ZWIRN 1

 

Po mimoriadne úspešnej fáze predpredaja pre záujemcov z databázy registrovaných na webovej stránke sa teraz spúšťa aj oficiálny predaj bytov v prvom rezidenčnom bloku projektu. Ten je vo výstavbe od jesene roku 2020. Blok vytvorí privátny dvor pre obyvateľov tejto etapy. ZWIRN 1 na ôsmich podlažiach prinesie 267 bytových jednotiek a takmer 490 parkovacích miest v podzemnej garáži. Takmer polovicu ponuky tvoria dvojizbové byty a takmer tretinu trojizbové, ktoré najviac oceňujú klienti, ktorí v projekte kupujú bývanie pre svoje vlastné užívanie. „Sme radi, že už predpredaj projektu sa stretol s veľkým záujmom, a to najmä pre jeho polohu v obľúbenej lokalite v kombinácii s výhľadom na zrekonštruovanú podobu Národnej kultúrnej pamiatky Pradiareň 1900. Klientov, ktorí o projekt prejavili záujem, láka najmä dobrou architektúrou od ateliéru Compass, ktorá odkazuje na tradíciu príjemného bývania okolo vnútroblokov. V kombinácii s kvalitným vyhotovením a vysokým štandardom vybavenia byty splnia moderné nároky na bývanie,“ hovorí Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia. Developer siahol po hodnotných aj ekologických riešeniach, ako sú napríklad stropné chladenie či podlahové kúrenie. Každý byt bude mať aj balkón, lodžiu, terasu alebo predzáhradku, prípadne kombináciu viacerých týchto prvkov. Okrem toho patria k štandardnej vybavenosti bytov v etape ZWIRN 1 aj drevené podlahy, hliníkové okenné profily či exteriérové žalúzie. Dokončenie tejto etapy je naplánované na druhú polovicu roka 2023.

 

YIT_ZWIRN_Dvor-v-Zwirn1.jpg

Vnútroblok ZWIRN 1

 

ZWIRN OFFICE

 

Mestská časť Bratislava-Ružinov v týchto dňoch potvrdila právoplatnosť územného rozhodnutia pre administratívnu budovu a taktiež druhý blok bytových domov projektu pod názvom „Polyfunkčný objekt BCT 3, Administratíva a bytové domy“. Obe budovy budú spĺňať prísne energetické štandardy súčasných novostavieb a administratívna budova zároveň certifikát BREEAM v stupni Excellent. „Udržateľnosť je jednou z najdôležitejších premenných pri realizácii našich projektov,“ vysvetľuje Milan Murcko. „V celom projekte ZWIRN sa zameriavame aj na podporu ekologického správania užívateľov budov, vybudujeme taktiež zelené strechy, ktoré napomôžu úprave mikroklimatických pomerov a budú znižovať teplotu v lokalite.“

 

YIT-ZWIRN_OFFICE-Kosicka.jpg

Pohľad na ZWIRN OFFICE od mosta Apollo

 

ZWIRN OFFICE v sebe spojí dostupnosť služieb, dopravy a pracovných príležitostí. Budúcim nájomcom na 13 nadzemných podlažiach ponúkne 10 150 m2 kancelárskych priestorov a v prízemí reprezentatívnu vstupnú recepciu a 440 m2 priestorov pre retail. Parkovanie pre nájomníkov administratívnej budovy a tiež obyvateľov rezidenčných objektov bloku ZWIRN 3 zabezpečí 548 parkovacích miest v garáži na 3 podzemných podlažiach a ďalších 12 na povrchu. Budova sa bude vyznačovať vysokými technickými štandardmi, okrem iného inteligentným riadiacim systémom budovy (BMS) a komplexným bezpečnostným a monitorovacím systémom budovy. Výhodou pre zamestnancov bude skvelá poloha a výborná dostupnosť, zázemie a vybavenie pre cyklistov, ako aj obchodné prevádzky v parteri. Plánovaná je aj pobytová terasa s výhľadom na hlavné mesto so samostatnou časťou prístupnou pre všetkých užívateľov budovy na 7. podlaží. Administratívnu budovu a rezidenčný blok ZWIRN 3 prepojí zelený park, ktorý spolu s pripravovaným námestím bude ideálnym miestom na obednú prestávku či stretnutie po náročnom pracovnom dni. Začiatok výstavby je naplánovaný na koniec roka 2021 a predpokladané uvedenie do prevádzky v polovici roka 2024.

 

ZWIRN 3

 

Ako druhý v poradí sa v rámci rezidenčnej časti projektu bude realizovať blok pod názvom ZWIRN 3. Ten v dvoch bytových domoch prinesie do lokality 156 bytov a 39 apartmánov. „Budúcim obyvateľom budú k dispozícii byty rôznych kategórií, zameriavame sa však na posilnenie segmentu rodinného bývania a zredukovanie počtu malých, tzv. štartovacích bytov,“ objasňuje Milan Murcko a ďalej vysvetľuje aj historický odkaz pri tvorbe dispozícií bytov: „Trojizbové byty sa budú vyznačovať vzdušnou, tzv. „preplávajúcou“ dispozíciou vychádzajúcou zo staromeštianskych bytov, ktorá spolu s blokovou zástavbou odkazuje na históriu bývania v tejto štvrti.“  

V bytových jednotkách sa počíta s bohatou dispozičnou variabilitou, preto sa už v rámci plánovania prihliada napríklad na vytvorenie pracovného kútu v rámci obývacej izby (home office) či alternatívne umiestnenie práčky/sušičky do samostatnej odvetranej technickej miestnosti. S výstavbou by sa malo začať v prvom štvrťroku 2022 a dokončenie sa predpokladá v roku 2024.

 

yit_zwirn_3_vnutroblok-2.jpg

Vnútroblok ZWIRN 3 s výškovou dominantou ZWIRN OFFICE

 

Celé znenie Územného rozhodnutia nájdete na úradnej tabuli stavebného úradu mestskej časti Bratislava-Ružinov a v jej elektronickej verzii na webovej stránke https://www.ruzinov.sk/sk/uradna-tabula.