• SK Articles
  • 16.9.2020

YIT začína s výstavbou rezidenčnej časti ZWIRNu, do Pradiarne plánuje dať nahliadnuť verejnosti

Prvá etapa rezidenčnej časti ružinovského projektu ZWIRN dostala zelenú. Developer YIT Slovakia získal právoplatné stavebné povolenie pre prvý blok bytových domov na križovatke Košickej a Páričkovej ulice. S výstavbou troch bytoviek začne začiatkom októbra, s finalizáciou ráta na jar 2023. Rezidenčná časť nadviaže na rekonštrukčné práce v budove národnej kultúrnej pamiatky Pradiarne 1900, ktorá je pred kolaudáciou a po dokončení bude plniť administratívnu funkciu. Kým privíta prvých nájomcov, developer plánuje otvoriť brány verejnosti.

Vnútorný dvor prvého bloku rezidenčných budov ZWIRN 1

 

Stavebný úrad Bratislava-Ružinov v týchto dňoch potvrdil právoplatnosť stavebného povolenia pre prvý blok bytových domov ZWIRN 1. Blok vytvoria tri budovy, ktoré budú obklopovať privátny dvor pre obyvateľov tejto etapy. Tá na ôsmich podlažiach prinesie 268 bytových jednotiek a takmer 490 parkovacích miest v podzemnej garáži.

 

Súčasťou bytových domov bude živý parter, ktorý sa otvorí do plánovaného námestia a ponúkne priestory pre občiansku vybavenosť. Celkovo v rámci územia vznikne viac ako 6 000 m2 nových obchodných priestorov. Spolu 59 obchodných prevádzok na prízemí obohatí územie o nové kaviarne, reštaurácie, obchodíky či služby vybavenosti, ako kaderníctvo, čistiareň alebo zdravotné zariadenie. Presné funkcie jednotlivých prevádzok sú práve v štádiu rokovaní s jednotlivými prevádzkovateľmi.

 

V realizácii je v súčasnosti aj časť námestia juh pri Pradiarni a podzemná garáž, ktorá poslúži obyvateľom ZWIRNu 1 a tiež nájomcom administratívnej budovy Pradiarne. Ich ukončenie developer plánuje o rok na jeseň 2021. Samotný objekt Pradiarne, ktorej rekonštrukcia prebieha od jesene 2018, sa blíži ku kolaudácii a je pripravený na začiatok realizácie fit out priestorov pre klientov. Uvedenie Pradiarne a Silocentrály do prevádzky a privítanie prvých nájomcov sú plánované v decembri tohto roka.

YIT_ZWIRN_Namestie-pred-Zwirn1_zmensene.jpg

Pohľad na prvú etapu rezidenčnej časti projektu ZWIRN 1 z budúceho námestia

 

Kým Pradiareň privíta svojich prvých nájomcov, developer chce pre veľký záujem zrekonštruovanú budovu sprístupniť aj verejnosti. Presný termín a program podujatia sú podmienené priaznivou pandemickou situáciou a budú upresnené v najbližších týždňoch.

 

Developer popri prácach na rezidenčnej a administratívnej časti projektu napreduje aj s budovaním infraštruktúry. V povoľovacom konaní je revitalizácia priľahlej Košickej ulice, ktorá predstaví novú oddelenú cyklotrasu a širšie chodníky pre peších pri zachovaní systému vozovky v dvoch jazdných pruhoch a ponechania pozdĺžneho parkovania pre obyvateľov v okolí. O pripravovaných prácach a dočasných obmedzeniach v súvislosti s výstavbou bude developer informovať susedov z okolia pravidelným formátom susedských novín pod názvom ZWIRNoviny a tiež na webovej stránke www.zwirn.sk.

 

zwirn area.png