• SK Articles
  • 26.11.2019

Zdieľať autá so susedmi budú ako prví na Slovensku obyvatelia projektu NUPPU

Spoločnosť YIT Slovakia spustila pre obyvateľov svojho projektu NUPPU novú službu carsharing. Obyvateľom sú k dispozícii dve vozidlá značky Renault Captur s integrovaným systémom od firmy Share Car. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Milana Murcka je hlavnou motiváciou ochrana životného prostredia.

Menej áut, viac zelene

Predstavte si, že sa rozhodnete vyraziť si na výlet. V aplikácii v telefóne si vyberiete čas a zarezervujete si auto. Nie ste jeho majiteľom, ale stačí vám vyjsť z vchodu a ono vás tam bude čakať pripravené. To je princíp prvého rezidenčného carsharingu, ktorý do Bratislavy prinášajú YIT a Share Car.

Súkromné auto človek využíva len 5 % svojho času, medzitým nečinne stojí na parkovisku, zistili odborníci zo služby Share Car. Využívaním zdieľaných áut v mestách nie je potrebných toľko parkovacích miest a v zahraničí ich často nahrádzajú zelené plochy. Zdieľanie áut tak prináša úľavu mestám aj ich obyvateľom.

„Trend neustále sa zvyšujúcej populácie v mestách má na svedomí aj ich znečistenie. Kľúčovým problémom je práve doprava. Tá nestojí len za znečistením, ale aj za masívnymi kolónami, ku ktorým prispieva to, že v jednom aute často sedí iba jeden človek. Využívaním zdieľaných áut tak okrem šetrenia životného prostredia efektívne prispejeme aj k odľahčeniu dopravy vo veľkých mestách,“ vysvetľuje generálny riaditeľ spoločnosti YIT Slovakia Milan Murcko.

 

Prístupné priamo pred domom

Obyvateľom komplexu NUPPU sú k dispozícii dve vozidlá značky Renault Captur, ktorých dizajn charakterizuje odvážny mestský štýl. Vo vozidlách je integrovaný systém carsharing.

Na objednanie jazdy je ako prvé potrebné vytvoriť si pomocou aplikácie rezerváciu na konkrétny čas a auto. Bez nej ho nie je možné otvoriť. Aplikácia tiež ponúka prehľad o absolvovaných jazdách, rezerváciách a kalendár dostupnosti. Postupne užívateľov prevedie procesom odomykania, zamykania až k ukončeniu rezervácie.

 

Minimum starostí

V aute obyvateľov NUPPU čakajú všetky potrebné dokumenty, ako aj tankovacia karta, ktorou zaplatia účet za benzín. Súčasťou je aj slovenská diaľničná známka. O umývanie, čistenie, servis vozidla či sezónne prezutie sa postará Share Car.

Auto je záujemcom k dispozícii, keď ho potrebujú, a to bez toho, aby si museli kupovať vlastné. V porovnaní s verejne dostupným carsharingom bude vozidlá rezidenčného zdieľania používať užšia skupina ľudí, čo predznamenáva menšiu problémovosť, či už z hľadiska údržby alebo dostupnosti vozidla.

„NUPPU je prvý rezidenčný projekt, s ktorým v rámci carsharingových služieb spolupracujeme. Vidíme v tom však veľký potenciál do budúcnosti,“ deklaruje majiteľ spoločnosti Share Car Dušan Chrenko.

Službu môžu obyvatelia komplexu NUPPU využívať od 21. novembra. Okrem carsharingu pribudla do komplexu pre jeho rezidentov a susedov z okolia aj služba balíkomat, vďaka ktorej si svoje zásielky vyzdvihnú kedykoľvek im to vyhovuje v tesnej blízkosti svojho bytu.

Spoločnosť YIT sa dlhodobo snaží podporiť filozofiu komunitného života vo svojich projektoch. Aj preto bude súčasťou každého bytového domu v NUPPU spoločenská miestnosť, ktorá môže poslúžiť napríklad na oslavy alebo večery spoločenských hier. Komunitným priestorom v projekte, ktorý napĺňa víziu spoločnosti „More life in yards“, je dvojhektárový dvor, ktorý poskytuje široké možnosti na trávenie voľného času s novými priateľmi „od vedľa“. YIT na dvore tento rok zorganizovala susedské stretnutie, na ktorom sa spoločne zabavilo množstvo nových rezidentov.

YIT_Nuppu_carsharing_02.jpg

 

O NUPPU

NUPPU je projekt spoločnosti YIT Slovakia v obľúbenej časti Ružinova, navrhnutý s cieľom vyzdvihnúť jedinečnosť, ktorá sa na ňu viaže. Spolu so snahou poskytnúť riešenia, ktoré podporia vznik komunity, dáva dôraz na zelené parky a spoločenské a oddychové zóny. Pozostáva z desiatich etáp a hoci každú z nich definuje vlastná identita, viažuca sa na istý druh kvetu, spoločne predstavujú rozkvitnutú záhradu, v ktorej každý obyvateľ nájde svoj vlastný pokoj.