• SK Articles
  • 30.7.2019

YIT Slovakia premení ďalší zanedbaný pozemok v centre Ružinova na bývanie

Spoločnosť YIT Slovakia predstavuje nový projekt pod názvom Rozeta, ktorým zveľadí časť nevyužívaného areálu medzi ulicami Záhradnícka – Klincová. Po úspešnom projekte NUPPU a pripravovanom projekte ZWIRN v areáli bývalej cvernovej továrne ide už o tretí projekt developera v tejto mestskej časti. V prvej etape prinesie 78 bytových jednotiek, s predpokladanou kolaudáciou v apríli 2022.

Spoločnosť YIT Slovakia koncom júna nadobudla od Tatra Residence, a.s., pozemok v spodnej časti trojuholníka medzi ulicami Klincová a Záhradnícka v Ružinove. Zvyšná časť pozemku ostáva vo vlastníctve Tatra Residence. Na území s rozlohou 4 910 m2 plánuje YIT vybudovať jeden bytový dom s 11 nadzemnými podlažiami a 78 bytovými jednotkami, pričom každá bude mať balkón. Parkovanie obyvateľov zabezpečí dvojpodlažná podzemná garáž s 88 stojiskami a 10 miest na povrchu. Ku každému bytu bude patriť aj pivničná kobka. V pláne je aj druhá etapa v približne rovnakom objeme.

 

„Do Ružinova prinášame už svoj tretí projekt. Väčšinou ide o dlhodobo zanedbané územia a mňa veľmi teší, keď ich vidíme meniť sa nám pred očami a vdychujeme im nový život. Aj v tomto prípade pôjde o veľmi živý projekt a podľa toho sme zvolili aj jeho názov. Rozeta totiž znamená smerovník – miesto, z ktorého sa určujú smery k blízkym či vzdialeným cieľom. Rozeta vyrastie v centrálnej časti, a teda z nej bude všade blízko,“ vysvetľuje Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia.

 

Developer v projekte predpokladá prevažne rodinné bývanie či štart spoločného života pre mladé páry. Pozemok medzi ulicami hradnícka a Klincová je už v súčasnosti zmiešaným územím s kvalitným bývaním, ale aj rozvíjajúcou sa administratívou či zabehnutými službami. Ťahúňom projektu tak bude najmä jeho lokalita, ktorá prináša mnoho možností hlavne pre aktívnych ľudí so vzťahom k športu či kultúre. V pešej dostupnosti sú dve jazerá, zimný štadión či atletické dráhy, ale aj divadlo a nemocnica. V rámci svojej filozofie YIT ponúkne aj prvky, ktoré majú za cieľ nových obyvateľov bytového domu združiť či spriateliť. Projekt tak počíta aj s malým parčíkom a spoločenskou miestnosťou. Tá sa už osvedčila na iných existujúcich projektoch YIT, kde si ju obyvatelia chvália ako miesto konania narodeninových osláv či plánovania susedských brigád.

YIT_Rozeta_02_low.jpg

YIT získalo pozemok už so stavebným povolením. Počas leta plánuje developer realizovať iba prípravné a čistiace práce, s výstavbou začne najskôr v septembri. „V týchto dňoch sme o našich plánoch a predpokladaných termínoch informovali aj susedov z okolia. V rámci našich projektov máme snahu priebežne komunikovať so všetkými dotknutými ľuďmi v území, aby mali informácie o stavebných činnostiach a prípadných obmedzeniach z prvej ruky,“ dodáva Milan Murcko. V prípade projektu Rozeta vznikol občasník Rozeta news, ktorý je distribuovaný do schránok a v online podobe zdieľaný aj so správcami okolitých objektov. Ľudia zo susedstva tiež môžu developera kontaktovať napriamo, a to prostredníctvom emailovej adresy rozeta@yit.sk.