• SK Articles
  • 3.7.2019

Súťaž Nech žije náš dvor pozná víťazov

V decembri minulého roka spoločnosť YIT Slovakia spustila súťaž o zveľadenie bratislavských dvorov. Zapojilo sa do nej až 25 majiteľov súkromných či verejných dvorov, ktorí by chceli skrášliť svoje okolie nielen pre seba, ale aj pre návštevníkov či okoloidúcich. Víťazom sa stal projekt Jedno staromestské átrium spoločenstva susedov neďaleko Hlavnej stanice v Bratislave. S mentoringom a projektovou podporou YIT Slovakia teraz môžu investovať získaných 15 tisíc eur do realizácie svojho projektu.

Spolu sa súťaže zúčastnilo 25 bratislavských dvorov. Najviac, päť prihlášok, prišlo z Ružinova, po štyri prihlášky poslali obyvatelia Starého Mesta, Nového Mesta a Dúbravky. „Kým sme súťaž vyhlásili, koncept dvorov a ich rolu, ktorú hrajú pri budovaní komunity, sme spolu s fínskymi kolegami študovali viac ako 2 roky. Teší nás, že aj v Bratislave je záujem zo strany samotných obyvateľov vytvárať pozitívnu zmenu a zveľaďovať územia bez ohľadu na to, či ide o dvory súkromné alebo verejné,“ vysvetľuje Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia.

 

Bratislavčanom najviac chýba zeleň

 

Najčastejšou požiadavkou prihlasovaných projektov bola revitalizácia zelene, po nej nasledovali žiadosti o vybudovanie detského ihriska či komunitnej záhradky. Odborná porota ale prihlášky posudzovala komplexnejšie. Pri ich hodnotení brala do úvahy najmä udržateľnosť navrhovaného projektu, a to ako po finančnej stránke, tak aj z hľadiska fyzických síl. „Toto kritérium pre nás bolo dôležité, pretože nám ide o zmenu, ktorá pretrvá. Nechceme tým znevažovať drobné zlepšenia, pretože aj taká drobnosť ako malý gril či hojdacia sieť môžu byť katalyzátorom väčšej zmeny. Dôležité je, či majú potenciál sa na dvore udržať a komunitu okolo nich niečím inšpirovať,“ vysvetľuje Milan Murcko. Práve to bolo ďalším kritériom, keď porota hodnotila, ako projekt prispeje k vytvoreniu novej komunity či spolupráci s už existujúcou.

a63x2649-min-2.jpg

 

Výzvou pre začínajúce komunity je, ako začať a navigovať povoľovací proces

 

Odborná porota mala pri posudzovaní prihlášok neľahkú úlohu, keďže rozpätie prihlášok bolo široké. O podporu sa uchádzali ako skúsené, už rozvinuté dvory, kde je stále čo zlepšovať, ale aj úplní začiatočníci, ktorých zatiaľ spája iba nadšenie. Samotným výhercom hlavnej výhry sa stal projekt Jedno staromestské átrium, ktorý sa nachádza medzi ulicami Žabotova, Holekova, Bukureštská a Železničiarska. Porota ocenila prepracovaný návrh a tiež skutočnosť, že ide o šikovnú komunitu, ktorá sa rozrastá a je aktívna. To vzbudzuje nádej, že začatý projekt bude udržateľný, keďže nájde medzi obyvateľmi podporovateľov, ktorí nebudú mať problém priložiť ruku k dielu ani v budúcnosti.

A63X1375-min.jpg

 

Finančná podpora aj mentoring pomôžu naštartovať proces zmeny

 

Víťazný projekt získal od spoločnosti YIT Slovakia finančnú podporu v hodnote 15 000 eur, ako aj zabezpečenie projektovej dokumentácie v maximálnej hodnote 5 000 eur a podporu vo forme mentoringu. Nápadov na zlepšenie má víťazná komunita susedov niekoľko – od detského domčeka cez pergolu s grilom, komunitné záhradky či letné kino až po akumulátor dažďovej vody, ktorý sa využije na spätnú závlahu zelených povrchov. Ambicióznym snom do budúcna je kúpacie jazierko v strede átria, ktoré má nadviazať na tradíciu neďalekých zaniknutých verejných bazénov. Presný plán vyjde z prvých mentoringových sedení s projektovými manažérmi a architektmi YIT Slovakia. Mentoring a zabezpečenie projektovej dokumentácie v maximálnej hodnote 5 000 eur získali aj ďalšie dva prihlásené dvory – projekty VajnorskáSusedia na dvore, ktorý stojí za vnútroblokom medzi ulicami Björnsonova, Povraznícka a Záhrebská.

A63X7803-min.jpg

 

Manuál ako na obnovu dvora pomôže všetkým prihláseným

 

Pre všetky prihlásené dvory plánuje YIT Slovakia aj Manuál na obnovu dvorov, ktorí bude akýmsi návodom na to, ako do príbehu dvora participatívnym spôsobom zapojiť všetkých obyvateľov, ako navigovať povoľovací proces, ale aj ako fundraisovať. „Naším cieľom je odovzdať know-how, ktoré sme za roky pôsobenia získali na mnohých našich existujúcich projektoch po Bratislave. Veríme, že tak prinesieme ľuďom alternatívu využitia voľného času, miesto na relax, ale aj priateľstvá, ktoré spoja všetky generácie,“ uzatvára Milan Murcko.