• SK Articles
  • 22.4.2019
  • 1 pozretí

Projekt ZWIRN napreduje, vstupuje do územného konania

Spoločnosť YIT Slovakia napreduje v schvaľovacích procesoch súvisiacich s rezidenčno-administratívnym komplexom ZWIRN. Aktuálne je v územnom konaní pre prvú etapu projektu spoločne s priľahlou dopravnou a technickou infraštruktúrou vrátane chodníkov a cyklotrás. Noví obyvatelia sa môžu tešiť na bývanie v atraktívnej lokalite, výhľad na námestie pred Pradiarňou a k tomu príjemný vnútroblok so zeleňou a detskými ihriskami. Predpokladaný začiatok výstavby je jeseň 2019, jej ukončenie o dva roky neskôr.

Pohľad na prvú etapu z Páričkovej ulice, projekt Pari v pozadí naľavo

 

YIT Slovakia už v areáli bývalej Bratislavskej cvernovej továrne aktívne napreduje. Kým prvý polrok 2018 patril najmä prípravným prácam, na jeseň 2018 začal developer s rekonštrukciou dominanty územia, národnej kultúrnej pamiatky Pradiarne. Po získaní potrebných povolení na ňu nadviaže prvá etapa, ZWIRN 1.

Prvá etapa pozostáva z 3 bytových domov, ktoré sa plynule napoja na existujúcu zástavbu na rohu Páričkovej a Košickej ulice a vytvoria príjemný vnútroblok s priehľadmi na priľahlé námestie a budovu Pradiarne. Jednotlivé bytové domy dosiahnu sedem až osem podlaží, pričom prvé nadzemné podlažie bude určené občianskej vybavenosti. V 258 bytoch prvej etapy nájde nový domov približne 650 obyvateľov. „Vo YIT veríme, že život na dvoroch a vo vnútroblokoch môže veľmi pozitívne ovplyvniť obyvateľov našich projektov a prispieva k budovaniu komunít. Nadväzujeme tak na koncept, ktorý sa v tejto lokalite pozdĺž Dulovho námestia či v štvrti 500 bytov osvedčil už v minulom storočí,“ vysvetľuje generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko, prečo pri navrhovaní tejto štvrte zvíťazil práve koncept uzavretých vnútroblokov od ateliéru Compass.

Popri územnom konaní na prvú etapu developer žiada o územné rozhodnutie aj pre podzemnú garáž, ktorá obslúži byty a občiansku vybavenosť prvej etapy. Súbežné územné konanie zas zahŕňa priľahlú dopravnú a technickú infraštruktúru. Územné konanie zohľadňuje už avizované plány v území a ponecháva celú zónu ZWIRNu ako neprejazdnú. To umožní vytvoriť priestor pre námestie a vnútrobloky ako oddychovú zónu pre budúcich obyvateľov.

Po dokončení štvrť ZWIRN prinesie viac ako 900 bytových jednotiek v nízkopodlažnej blokovej výstavbe a takmer 1 700 parkovacích miest v podzemnej garáži a na povrchu. Developer predbežne plánuje spustiť predaj bytov v tomto projekte na jeseň tohto roka. Dovtedy sa záujemcovia o kúpu bytu môžu zaradiť do databázy prostredníctvom webového formulára na stránke spoločnosti v časti Kontakt alebo kliknutím na tento link.

zwirn-letecky-zaber-2.jpg

Pohľad na prvú etapu – vnútroblok v strede v spodnej časti vizualizácie