• SK Articles
  • 18.10.2018

Rekonštrukcia historickej národnej kultúrnej pamiatky Pradiarne oficiálne štartuje

Obnova jednej z najvýznamnejších priemyselných pamiatok v Bratislave sa začína. Slávnostným aktom ju potvrdili aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a starosta Ružinova Dušan Pekár. Pradiareň 1900 je súčasťou projektu spoločnosti YIT Slovakia, ktorá na začiatku Ružinova v areáli bývalej Bratislavskej cvernovej továrne vybuduje novú štvrť ZWIRN. Vo vynovenom objekte budú moderné kancelárie, ktoré svojim nájomníkom poskytnú jedinečné prostredie, v ktorom bude zachovaný genius loci spred sto rokov. Prví nájomníci by sa podľa plánov mali nasťahovať v druhej polovici roka 2020.

„Pradiareň je jedna z najvýznamnejších priemyselných pamiatok, ktoré na území hlavného mesta máme. Takéto objekty musíme chrániť a hľadať pre ne nové využitie so zachovaním historického odkazu, ktorý nesú,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Obnovu slávnostne zahájil spolu so starostom Ružinova Dušanom Pekárom a zástupcom YIT Slovakia symbolickým aktom vloženia historických tehličiek do steny Pradiarne.

„Mám veľkú radosť, že sa nám v Ružinove darí vracať život do miest, ktoré ktoré boli roky nevyužité a znepríjemňovali život v susedstve. Dobrou správou je aj nové námestie, ktoré tak rozšíri ponuku verejných priestorov nielen pre obyvateľov Ružinova, ale aj pre všetkých Bratislavčanov. Verím, že sa z Pradiarne 1900 aj z celého projektu ZWIRN stane príjemné a obľúbené miesto,“ doplnil starosta Ružinova Dušan Pekár.

Zwirn_TK_2018_X_18-0217.jpg

Pamiatku začínajú oficiálne rekonštruovať

Súťaž na obnovu Pradiarne 1900 pred vyše rokom vyhrali architekti z architektonickej kancelárie Bouda Masár, ktorí majú s rekonštruovaním pamiatok dlhoročné skúsenosti. „Pradiareň si prešla viacerými prestavbami a postupne stratila charakter najmä pre rôzne prestavby zo 60. rokov. Tie boli  v prvej fáze po získaní búracieho povolenia postupne odstránené, aby Pradiareň opäť získala priestor, ktorý jej patrí,“ vysvetľuje architekt Ivan Masár z kancelárie Bouda Masára zároveň popisuje náročný a prísny proces, ktorý predchádza obnove národnej kultúrnej pamiatky: „V prvom kroku je nevyhnutné upovedomiť Krajský pamiatkový úrad o zámere, ktorý s pamiatkou máme. Úrad sa následne vyjadrí, aké výskumy a prieskumy musíme zabezpečiť. Pamiatkový úrad ich výsledky posúdi a prípadne si vyžiada ešte dodatočné štúdie. Vďaka tomu zistíme, na aké časti pamiatky sa vzťahuje aký stupeň ochrany.“ Pamiatkový úrad je súčasťou celého procesu a dozerá na jeho priebeh. „Máme všetky potrebné povolenia na to, aby sa začala oficiálna rekonštrukcia. Jej súčasťou bude napríklad výmena okien, ktoré znova nadobudnú zaoblený tvar, aký mali kedysi. Budeme tiež opravovať strechu, podlahy a repasovať nosné liatinové stĺpy,“ vysvetľuje Ivan Masár.

Priemyselný genius loci na začiatku Ružinova

Okrem Pradiarne 1900 spoločnosť YIT nad rámec pamiatkovej ochrany obnoví aj budovu silocentrály. Podľa generálneho riaditeľa YIT Milana Murcka sa tak spoločnosť rozhodla veľmi rýchlo: „Silocentrála je krásna a zaujímavá budova. Rozhodli sme sa ju zachovať napriek tomu, že nie je národnou kultúrnou pamiatkou. Na námestí ZWIRN-u vytvorí veľmi zaujímavý prvok a zároveň dominantu. Verím, že ZWIRN sa stane obľúbeným meeting pointom, a že prispeje k formovaniu atmosféry celej štvrte.“ Milan Murcko dopĺňa, že pred viac ako dvoma rokmi, keď sa rozhodovali, akú tvár štvrti na začiatku Ružinova vyberú, zvolili zmiešanú štvrť. „Územný plán povoľoval vystavať na parcele oveľa vyššie budovy, ako sme si vybrali my. Šlo nám o to, aby korešpondovali s okolitou zástavbou a podporovali tvorbu vzťahov aj s ľuďmi z okolia. Výhoda zmiešanej štvrte je zase v tom, že ponúkne bývanie, prácu aj miesto na trávenie voľného času.“

Pradiareň 1900 spolu s ZWIRN-om vizuálom aj charakterom zapadne do atmosféry Ružinova, ktorú tvorí kultových 500 bytov, Dulovo námestie a neďaleká Miletičova. „Ružinovčania sa tešia na nový moderný bulvár, ktorý sa stane z Košickej ulice. Počíta sa na nej s novou radiálou električky aj s cyklotrasami,“ dodáva Milan Murcko.

Pradiareň 1900 sa pod taktovkou YIT zmení na modernú, nízkoenergetickú administratívnu budovu s uznávaným medzinárodným certifikátom BREEAM Excellent. Námestie, ktoré v lokalite vznikne, prinesie funkčný verejný priestor, ktorý bude myslieť na svojich obyvateľov aj ľudí zo susedstva. „Ide o to, aby ľudia cez dané územie nie len prechádzali, ale aby mali aj príležitosť a dôvod sa tam zastaviť a stráviť tam čas – aby to tam žilo. Námestie dotvorí tvarová replika pôvodných chladiarenských veží, ktorá poslúži ako výstup z podzemnej garáže a zároveň odkáže na históriu Pradiarne. Súčasťou bude aj platanová alej a informácie o histórii lokality. Bude to atraktívne pre ľudí, ktorí tam budú bývať, pracovať alebo pôjdu len okolo,“ uzatvára Milan Murcko.

 YIT_Pradiaren 1900_Svatoplukova.jpg

 

Pradiareň 1900 v čase

Začiatok stavby budovy Pradiarne

1900

Dostavanie pôvodnej štvorpodlažnej budovy

1920

Prestavba

60. roky 20. storočia

Zastavenie výroby

90. roky 20. storočia

Vyhlásenie za nár. kultúrnu pamiatku

2007

Akvizícia projektu spoločnosťou YIT

2015

Príprava projektu obnovy v kooperácii s Krajským pamiatkovým úradom

1.     Pamiatkový výskum (5 mesiacov)

2.     Overovacia štúdia (4 mesiace)

3.     Statický pasport budovy (7 mesiacov)

4.     Výber architekta – súťaž

5.     Realizačný projekt, projektová dokumentácia (8 mesiacov)

04/2016 – 08/2018

Začiatok obnovy Pradiarne 1900

18. 10. 2018

Predpokladané ukončenie obnovy Pradiarne 1900

tretí kvartál 2020

 

Pradiareň 1900 v číslach

 

Celková nájomná plocha po rekonštrukcii

14 870 m2

Administratívne priestory

11 760 m2

Obchodné prevádzky

3 110 m2

Námestie

6 416 m2

Garáž pod námestím

268 parkovacích miest

Výška stropu

max. 4,8 metra

Počet liatinových stĺpov

400

Počet okien

505 okien v 78 tvarových alternatívach