• SK Articles
  • 8.10.2018
  • 2 pozretí

Zverejnili sme budúcu podobu tretej etapy projektu ZWIRN

Spoločnosť YIT Slovakia podala Žiadosť o posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA) pre tretiu etapu projektu ZWIRN. Súčasťou žiadosti sú aj detaily o budúcej podobe etapy. Budúca polyfunkčná štvrť vyrastie na území bývalej Bratislavskej cvernovej továrne. Noví obyvatelia sa môžu tešiť na bývanie v atraktívnej lokalite, výhľad na námestie pred zrekonštruovanou historickou budovou Pradiarne a k tomu príjemný vnútroblok so zeleňou a detskými ihriskami. Predpokladaný začiatok výstavby tejto etapy je v roku 2021, jej kolaudácia o dva roky neskôr.

V ZWIRN-e budú celkom jasne oddelené verejné priestory – námestie s Pradiarňou a Silocentrálou – a tri vnútrobloky vzájomne prepojené ulicami. „Každý blok sme sa snažili tvoriť tak, aby mal svoju vlastnú identitu a ponúkal budúcim obyvateľom niečo originálne,“ hovorí generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko.

YIT_Zwirn_3 etapa_vnutroblok_small.jpg

Vizualizácie tretej etapy projektu ZWIRN, hore pohľad z Košickej, dolu vnútroblok

Tretia etapa ponúkne 193 bytov a 11 000 metrov štvorcových nájomnej kancelárskej plochy. Obyvatelia a nájomníci budú mať k dispozícii 548 parkovacích miest v trojpodlažnej podzemnej garáži. Predpokladaný termín začiatku predaja bytov a prenájmu priestorov v tejto etape je zatiaľ prvý polrok 2021.

Za architektúrou projektu stojí ateliér Compass Architekti, autor víťazného riešenia architektonicko-urbanistickej súťaže pre budúcu podobu tohto areálu, ktorú developer vyhlásil v pred dvoma rokmi. Dominantným prvkom víťazného riešenia sú vnútrobloky – celá štvrť ZWIRN je priestorovo tvorená tromi mestskými blokmi, ktoré nadväzujú na radiálnu urbanistickú kompozíciu v okolí Dulovho námestia. Toto členenie prinesie do prostredia prehľadnosť, kompaktnosť a integruje dnes rozdelené časti územia. „ZWIRN je na hranici medzi novým centrom a stabilizovanou zástavbou západného Ružinova s prevažujúcou funkciou bývania. Má prepájať staré s novým, ale zároveň si myslíme, že by mohol byť akýmsi multifunkčným centrom alias srdcom tohto post-industriálneho územia,” spresňuje M. Murcko.

Jednoduché urbanistické riešenie komunikuje so širším mestským priestorom. Z Košickej ulice bude výhľad na národnú kultúrnu pamiatku Pradiareň. Dominanta štvrte vynikne aj vďaka otvorenému priestoru pred ňou, z ktorého vznikne nové námestie. Cieľom architektov aj developera je, aby zóna organicky zapadla do okolitej stabilizovanej zástavby zóny Nivy, rezidenčnej štvrte 500 bytov a Dulovho námestia.

zwirn-letecky-zaber-2.jpg

Vizualizácia celého projektu ZWIRN, tretia etapa predstavuje ten najvzdialenejší z troch vnútroblokov