• SK Articles
  • 1.2.2018

YIT a Lemminkäinen spojili sily, aby vytvorili severoeurópskeho lídra v oblasti rozvoja miest

K 1. februáru došlo k zlúčeniu YIT a Lemminkäinen, dvoch fínskych stavebných spoločností s viac ako storočnou tradíciou. Oddnes budú spoločne fungovať pod názvom YIT. Čerstvo zlúčená spoločnosť je najväčšou fínskou a zároveň významnou severoeurópskou stavebnou spoločnosťou, ktorá sa okrem rozvoja a výstavby rezidenčných projektov a obchodných priestorov sústreďuje aj na budovanie celých štvrtí. YIT sa okrem toho špecializuje aj na realizáciu zložitých infraštruktúr a cestných komunikácií. Pri zhruba 10 000 zamestnancoch dosiahli v roku 2016 kombinované čisté tržby novovzniknutej spoločnosti YIT sumu zhruba 3,4 miliardy eur.

V spolupráci so svojimi zákazníkmi vytvára spoločnosť YIT  funkčnejšie, atraktívnejšie a trvalo udržateľnejšie mestá a prostredia pre život. Spoločnosť YIT rozvíja svoje projekty v 11 krajinách, konkrétne vo Fínsku, Rusku, Švédsku, Nórsku, Dánsku, Estónsku, Litve, Lotyšsku, Českej republike, Slovenskej republike a Poľsku.

Na Slovensku pôsobí od roku 2010 a pod hlavičkou YIT Slovakia v Bratislave realizuje obytné komplexy TAMMI Dúbravka, NUPPU v Ružinove, STEIN2 v Starom Meste a bytový dom PARI v Ružinove. Aktuálne pripravuje aj projekt premeny areálu bývalej Bratislavskej cvernovej továrne na živú mestskú štvrť ZWIRN, vrátane pamiatkovej obnovy národnej kultúrnej pamiatky Pradiarne. Spolu so spoločnosťou Immocap Group pracuje na projekte revitalizácie novozískaného areálu Istropolis na Trnavskom mýte. YIT Slovakia v rokoch 2014 – 17 štyrikrát v rade získala ocenenie ASB Developer roka a raz cenu ASB Stavebná firma roka.

Výsledkom fúzie spoločností je finančne silný subjekt, ktorý z hľadiska rastu a ziskovosti stavia na developerských aktivitách v mestskom prostredí. Vďaka fúzii sa obchodné aktivity oboch firiem budú vzájomne dopĺňať a vyvažovať, aby novovzniknutá spoločnosť ľahšie zvládala cyklický charakter daného odvetvia priemyslu.

„Toto zlúčenie je pre nás strategickým krokom a vytvára nielen platformu pre budúci rozvoj spoločnosti, ale aj potenciál stať sa lídrom v oblasti rozvoja miest v rámci severoeurópskeho stavebníctva. Verím, že výsledkom tohto spojenia bude silný hráč, ktorého developerské snahy vytvoria lepší zážitok pre našich zákazníkov, ale aj konkurencieschopnosť samotnej spoločnosti. Zlúčenie spoločností okrem toho prináša aj nové pracovné príležitosti, napríklad v oblasti náročných projektov, ktoré v sebe spájajú komplexnú infraštruktúru, obchodné priestorybytové jednotky, vraví prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti YIT, Kari Kauniskangas.