• Mesto pre ľudí
  • 10.3.2023

ZWIRN: Sídlo na dobrej adrese prináša firmám množstvo výhod

Firemné priestory v kvalitnej kancelárskej budove v dobrej štvrti nielenže prinášajú nových, bonitnejších klientov, ale sú nápomocné aj pri hľadaní kvalitných zamestnancov. ZWIRN je príkladom štvrte, v ktorej sídliť je pre firmy výhra.

 
Lokalita vylepšuje podnikanie
 
Rakúske hlavné mesto Viedeň sa stalo mnohokrát oceneným najlepším mestom pre život aj vďaka takzvaným zmiešaným štvrtiam. Tie vznikajú posledných sto rokov premenou bývalých priemyselných areálov na živé štvrte, ktoré slúžia na bývanie, prácu, služby a oddych. Tieto štvrte sú mimoriadne obľúbené vďaka blízkosti mestského centra a dobrému dopravnému napojeniu od verejnej dopravy až po bicykel. Ich obyvatelia nájdu na jednom mieste bývanie, prácu aj školu pre svoje deti. Vzorovou viedenskou zmiešanou štvrťou je Sonnwendviertel, ktorá na troch desiatkach hektárov prepája 5 500 bytov pre 13-tisíc obyvateľov a 20-tisíc pracovných miest.
 
Na rovnakých princípoch je postavený aj ZWIRN v susedstve Starého Mesta, v ktorom sa ideálnym spôsobom spája bývanie, dvory pre oddych na čerstvom vzduchu, verejné priestory na čele s námestím ako eventovým priestorom, služby a pracovné príležitosti. V ZWIRNe sú dva kancelárske priestory: prestížna Pradiareň 1900 s priestormi na prenájom a budova ZWIRN OFFICE na rohu Svätoplukovej, Košickej a Mlynských nív, v ktorej si firmy môžu odkúpiť vlastné priestory.
 
V dnešnej dobe, keď je reputácia pre firmy podobne dôležitá ako samotná odbornosť, má strategická poloha a lokalita sídla veľký význam. Štatistiky z vyspelých krajín potvrdzujú, že v zmiešanej štvrti s dobrou polohou dokáže intenzívny pohyb domácich obyvateľov aj návštevníkov firmám zvýšiť tržby. Navyše presťahovaním do top lokality firma často získava kvalitnejších klientov a lepšie zákazky. Tento pozitívny efekt priestorov na výbornej adrese potvrdzujú aj firmy, ktoré dnes sídlia v priestoroch Pradiarne v komplexe ZWIRN. V starých kanceláriách sme často riešili otázku, či my prídeme ku klientom, alebo oni k nám. Dnes chcú sami klienti prísť a tvoriť s našimi dizajnérmi v Pradiarni,“ hovorí Marek Šolc, finančný riaditeľ Lighting Beetle, ktorý pomáha firmám hľadať inovatívne riešenia na ich biznisové výzvy. „Keďže sa venujeme fitoutu kancelárií, klienti oceňujú, keď vidia našu prácu pri návšteve našich priestorov,“ dodáva Tomáš Káčer z firmy BK, ktorá je súčasťou skupiny ZSE.
 
yit_zwirn_kosicka_2-2.jpg
 
Bývanie a práca na úrovni a v jednej štvrti
 
Obaja zástupcovia firiem súčasne hovoria, že nové priestory na dobrej adrese fungujú na nových kvalitných zamestnancov ako magnet. Rovnaký efekt sa dá očakávať pri firmách, ktoré si v ZWIRN OFFICE kúpia vlastné priestory. Navyše, firmy majú pre kúpu vlastných priestorov na podnikanie aj ďalšie dôvody. „Majitelia menších firiem, ktorí chcú mať kanceláriu vo vynikajúcej lokalite a zároveň blízko svojho bývania, si vedia v ZWIRNe kúpiť kvalitné vlastné priestory. Tak môžu žiť aj pracovať v jednej štvrti a naviac majú v rukách investíciu, ktorej hodnota bude do budúcna stúpať tým, že kvalitných kancelárskych projektov v top lokalitách bude vždy len obmedzený počet. Kombináciu týchto výhod potvrdzujú aj mnohé zahraničné projekty umožňujúce odkúpenie vlastných priestorov,“ hovorí Michaela Ochmanová, MRICS, manažérka komerčného oddelenia YIT.
 
Dve možnosti pre firmy v ZWIRNe
 
Mnoho najmä menších firiem sídli historicky na prízemí bytových domov, ktoré nespĺňajú moderné požiadavky (napríklad na denné svetlo) či prípadne v rodinných domoch vo vnútri obytných štvrtí. Ani jedno riešenie nie je pre klientov práve lákadlom. A to isté platí aj o priestoroch v Starom meste, kde je problém s parkovaním a nulové vybavenie pre bezpečné odstavenie bicyklov. „V ZWIRNe nájdu firmy diametrálne odlišné podmienky. Kancelárske budovy sú súčasťou živej štvrte, ale zároveň sú oddelené od obytných budov. Zamestnanci aj klienti teda využívajú všetky výhody štvrte so službami a verejnými priestormi a zároveň majú k dispozícii modernú kanceláriu na úrovni,“ hovorí Petra Truchla, projektová manažérka pre projekt ZWIRN Office vo YIT.
 
Firmy majú v ZWIRNe na výber: môžu sídliť v prestížnej, historickej budove Pradiareň 1900, ktorá vznikla unikátnou rekonštrukciou bývalej cvernovej fabriky, alebo si môžu kúpiť priestory v novej budove ZWIRN Office. Prvá možnosť so sebou prináša skutočne unikátne, reprezentatívne priestory v industriálnom dizajne. Druhá možnosť je šitá na mieru menším firmám. V porovnaní s klasickými kancelárskymi budovami dáva ZWIRN Office možnosť firmám upraviť si priestor „na svoj obraz“. „ Keďže firma investuje do priestorov, ktoré vlastní, nemusí sa obmedzovať v obave, že jej investícia by mohla vyjsť nadarmo. Práve naopak, majiteľ môže ísť do úpravy priestorov naplno práve pre istotu, že ju nebude musieť zopakovať pre hroziacu výpoveď od majiteľa budovy,“ vysvetľuje Petra Truchla. Pritom platí, že čím skôr si firmy priestory zakúpia, tým širšie možnosti majú pri ich prispôsobení vlastným potrebám.
 
yit_zwirn3_vnutroblok_leto-2.jpg
 
Bohatá vybavenosť štvrte k dispozícii
 
Pri ZWIRN Office mysleli architekti na mnoho detailov, ktoré firmám uľahčujú život. Napríklad svetlá výška je aj v malých kanceláriách 3,3 metra. Štandardne developeri ponúkajú svetlú výšku len presné 3 metre, aj to až v priestoroch nad 100 m2. Takto sú priestory v ZWIRN Office ideálne aj pre fotografov či televízne štúdiá.
 
Medzi ďalšie výhody patria priestory, ktoré môžu využívať zamestnanci a klienti firmy bez toho, aby si ich museli kúpiť. Napríklad prístup na terasu na 6. poschodí bude mať majiteľ aj najmenšieho priestoru v budove. Do tejto kategórie patria aj kryté, uzamykateľné priestory na bicykle, ktoré sú k dispozícii každej firme bez rozdielu.
 
Zásadnou výhodou štvrte ZWIRN – a dôvodom, ktorý bude lákať klientov aj zamestnancov – je možnosť využívať kompletnú vybavenosť celej štvrte a veľkorysé verejné priestory. Sem patria zelené dvory, priestranné námestie pre konanie eventov a mnohé služby dostupné vo štvrti. V prípade horšieho počasia budú mať zamestnanci stále možnosť poprechádzať sa suchou nohou pod arkádami, ktoré lemujú centrálne námestie. „Skutočne veľkou výhodou je variabilita, ak chcete s klientom zájsť na obed alebo sa stretnúť niekde vonku. Kým v bežnej kancelárskej budove máte k dispozícii zvyčajne len kantínu a prípadne jednu kaviareň , v ZWIRNe vzniká na námestí priestor pre niekoľko dobrých reštaurácií a kaviarní aj s terasami. To je moment, ktorý klienti a v konečnom dôsledku aj zamestnanci veľmi ocenia,“ hovorí Petra Truchla.