• Mesto pre ľudí
  • 16.4.2019
  • 2545 pozretí

Byt pre nás reprezentuje rodinu

Byt pre nás reprezentuje rodinu
Byt pre nás reprezentuje rodinu

Domov robí rodina

U Majcinovcov sa v pondelok dopoludnia vyzúvame potichu. Najmladšia členka rodiny, trojmesačná Nelka, ešte spí. Mladá rodina sa chcela do bytu v novostavbe NUPPU nasťahovať, kým sa im dcérka narodí. To sa im síce nepodarilo, začiatkom roka však adresu predsa zmenili a na zakvitnutú jar čakali už v bytovom dome Lilja.

Monika a Tomáš Majcinovci s dcérami Lindou a Nelou a psíkom Hakysom bývajú v novostavbe NUPPU. Tento názov pochádza z fínčiny a znamená púčik. Projekt chce pre svojich obyvateľov, ale aj pre všetkých zo susedstva vytvoriť priestor plný energie, nápadov a priateľstiev na celý život. Stane sa novým centrom Ružinova a rozkvitne s ním do krásy..

 

Keď sme prišli na návštevu, Majcinovci bývali v trojizbovom byte na prvom poschodí ešte krátko. Plánovaný dátum sťahovania posúvali, pretože čakali na vyhotovenie štandardu a na kuchyňu na mieru. Hoci majú svoj nový domov ešte len niekoľko týždňov, už vedia, že si vybrali dobre. „Ja som chcel dom a manželka byt,“ priznáva Tomáš, „nakoniec sme sa zhodli na byte s terasou. Zaujal nás tiež park, ktorý bude súčasťou NUPPU, budeme ho s deťmi iste pravidelne navštevovať. A tiež výborná lokalita.“ Ružinov majú radi a dôverne ho poznajú – o kus ďalej bývali už pred niekoľkými rokmi. Dnes, keď majú dve malé dcéry, mysleli aj na lekárov, obchody a škôlky či školy, ktoré budú dievčatá navštevovať o niekoľko rokov.

„Veľmi oceňujem dobrú dostupnosť, máme odtiaľto všade blízko. Nemáme problém s dopravou a veľmi sa z toho tešíme. Predtým sme bývali v Rovinke a to bolo oveľa komplikovanejšie. Kým som sa dostala do mesta niečo vybaviť a potom zase naspäť, bolo to nekonečné,“ vysvetľuje Monika. Tomáš ako vášnivý cyklista oceňuje blízkosť hrádze aj neďaleký vjazd na diaľnicu. Zároveň však zdôrazňuje, že hluk z nej k nim vôbec nedolieha a že mladšia dcérka spáva počas pekných dní v kočíku na balkóne.

 

Developer, ktorý rozmýšľa o detailoch

„Na YIT sme mali veľmi dobré referencie. Aj to bol jeden z hlavných dôvodov, ktoré nás presvedčili. Odporúčali nám ho dokonca developeri, ktorí sa venujú iným segmentom. Chválili kvalitu a profesionálny prístup a s tým sme sa presne stretli aj my,“ hovorí Tomáš a spomína aj príklad: „Vidieť to napríklad na dlažbe na terase. Zvyčajne sa stretnete s tenkou, ktorá praská a lúpe sa. Táto je kvalitná, je vidieť, že niečo vydrží. Rovnako aj sanita alebo elektroinštalácie. Keď k nám prišli majstri niečo zapojiť, chválili, ako je byt riešený. Hovorili, že ten, kto ho navrhoval, rozmýšľal o detailoch.“

Pri preberaní bytu Majcinovcov zamestnanci YIT upozornili, aby si všetko poriadne skontrolovali a zoznámili ich aj so systémom YIT Plus, ktorým môžu komunikovať nielen s developerom, ale aj so susedmi.

 

Štvrť pre priateľov

„Mám kamarátku, ktorá s manželom býva v staršom byte neďaleko, tiež sa im nedávno narodilo bábätko a chcú riešiť nové bývanie. Už som im to tu odporúčala, takže nakoniec možno budeme susedia,“ hovorí Monika.

Okolo sa stále stavia, vo vnútri však nie je počuť nič, ani keď sú otvorené okná. Susedov zatiaľ veľmi nepoznajú. Iba niekoľko psíčkarov z okolia, s ktorými sa stretávajú pri prechádzkach. Keď však spoznajú viacerých, plánujú organizovať detské oslavy v spoločenskej miestnosti alebo vonku v parku. V okolí stretávajú veľa mladých rodín a tešia sa, že štvrť, ktorá bude nadlho ich domovom, omladne.

 

Leto na terase

Trojizbový byt má rozlohu 69,60 m2, patrí k nemu balkón so 4,57 m2 a terasa so 45,44 m2 a tiež pivnica. Byt je svetlý, dominuje mu obývačka spojená s kuchyňou, ktorú obaja manželia označujú ako ich najobľúbenejší priestor. „Trávime tu najviac času. Kým dopoludnia varím, Linduška sa pri mne hrá, keďže nie je zvyknutá byť sama v detskej izbe, a Nelka buď spí v kočíku, alebo je v hojdačke,“ vysvetľuje Monika. Biele steny pekne kontrastujú s drevom, ktoré vidíme v kuchyni. Dozvedáme sa, že bude aj v obývačkovej časti, ktorá ešte nie je hotová. Z hlavného obytného priestoru vedú dvere na balkón, orientovaný na juh, a na rozľahlú terasu, otočenú na západ. „Veľmi sa tešíme na leto, keď budeme môcť využívať terasu. Pre deti už máme nachystanú trampolínu, určite budeme kupovať gril, sedenie a nejakú zeleň. Zvažujeme tiež malý bazén,“ prezrádza nám plány Tomáš.

 

Nový domov

Keď sa pýtame na najkrajší zážitok, ktorý v súvislosti s bytom majú, Tomáš neváha: „Je to miesto, kde žijem so svojou rodinou. To je to najkrajšie. Páči sa mi, ako je byt navrhnutý, ako ho manželka zariadila aj to, čo pre nás reprezentuje – rodinu.“ Kým sa rozprávame, Linduška sedí na odrážadle a naháňa sa so psíkom Hakysom. Nelka nás pozoruje z hojdačky a Monika pre dcérku krája ovocie. Z bytu, hoci ešte nie je hotový, vyžaruje útulný rodinný pocit. Veď – ako hovorí Tomáš – domov robí rodina.