• Mesto pre ľudí
  • 10.6.2018
  • 1500 pozretí

Nájdite si nových priateľov na zelenom dvore

Nájdite si nových priateľov na zelenom dvore
Nájdite si nových priateľov na zelenom dvore

Mám kamaráta, ktorý si kupoval byt. Z dvoch favoritov si nakoniec vybral byt s menej priaznivou orientáciou a obetoval aj krásne izby s vysokými stropmi. Možno to na prvé prečítanie pôsobí nelogicky, on však pre svoje rozhodnutie argument má. Byt, v ktorom teraz býva, si vybral podľa dvora. So susedmi sa oň pravidelne starajú na brigádach, usporadúvajú decembrové varenie kapustnice a letné grilovačky.

Keď sa pozriete na satelitnú mapu hlavného mesta, práve dvory a záhrady tvoria asi tretinu jeho rozlohy. Chodíte však na dvor cvičiť, čítať aj klebetiť so susedmi? Väčšina z nás asi nie. YIT to chce zmeniť, a preto prichádza s konceptom More Life in Yards, vďaka ktorému sa susedia spriatelia a budú tráviť viac času na dvoroch.

Trpaslík, strom a záhony

Keď prejdete bráničkou a blížite sa k domu alebo k paneláku, už podľa predzáhradky viete odhadnúť, akí ľudia tam asi bývajú. Iný pocit máte, keď vidíte sadrového trpaslíka a iný, ak vidíte trávnik obsypaný hračkami. „Predzáhradka by mala byť riešená tak, aby pri príchode obyvateľa rodinného či bytového domu vytvárala vstupnú bránu do jeho príbytku. Ja často pre tento účel umiestňujem pri vstupe na pozemok strom,“ vysvetľuje krajinný architekt Eugen Guldan.

Ak nemáte priestor pre strom, zvážte anglickú záhradku. Je v móde a nevyžaduje si takú pedantnú starostlivosť ako presne narysované hriadky. Tvoria ju divoké neohraničené kvetinové záhony zmiešané s bylinkami i zeleninou.

Bytový dom s vlastným trávnikom

Z detstva si pamätám mnohých susedov, ktorí v sobotu ráno vyšli pred náš bytový dom, odomkli bicykel a vybrali sa na záhradku v záhradkárskej osade za mestom.  V posledných rokoch vznikajú projekty, ktorých obyvateľom stačí vyjsť z vchodu a ocitnú sa vo vlastnom parku. Jedným z nich bude aj NUPPU v bratislavskom Ružinove. „Gro tohto projektu je centrálny park, ktorý poskytuje pre budúcich rezidentov kopec možností. Snažíme sa priniesť život a dotvoriť ho tak, aby sme podporili vznik komunít,“ hovorí Barbora Kyselicová, ktorá má vo YIT na starosti takzvané yardové koncepty (pozn. red.: z angl. yard = dvor). Chceme, aby sa na tvorbe dvorov podieľali aj samotní obyvatelia a preto im dáme možnosť, aby si vybrali, čo preferujú.

Ako sa kreslí park

Eugen Guldan, ktorý je spoluautorom parku v projekte NUPPU, hovorí, že zeleň, aby vyzerala dobre a plnila svoj účel, musí s okolitou architektúrou ladiť: „Na začiatok si priestor člením na funkcie, vyznačím si hlavné trasy, prepojenie medzi jednotlivými funkciami a postupne vytvorím akúsi mapu. Potom si vyšpecifikujem spevnené plochy, plochy trávnika a záhony okrasných rastlín. Súčasne riešim materiál a dizajn.“

Čo by ste na vašom dvore chceli robiť vy? Grilovať, piknikovať, hrať sa s deťmi na ihrisku alebo cvičiť? Akúkoľvek činnosť by ste si vybrali, dala by sa zrejme zaradiť do jednej z týchto kategórií: Oddych, spoločenské trávenie času alebo šport. Práve to sú tri funkcie, o ktorých hovorí Eugen Guldan. Dopĺňa tiež, že zelene okolo domov by malo byť viac: „Stáva sa, že aj napriek tomu, že v projekčnej časti bola zeleň navrhnutá v dostačujúcom množstve a veľkosti, pri samotnej realizácii je prvou položkou , ktorá sa kráti, a hľadajú sa možností ako cenu za ňu znížiť.“

Dvor, z ktorého nebudete chcieť odísť

Z obývačky na terasu, z terasy do záhrady, naboso, dať si rannú „kávičku“ v parku. To je pocit, ktorý si môžete dopriať čoraz častejšie aj v moderných bytových domoch, hovorí Barbora Kyselicová: „Ľudia nie sú obmedzení na trávenie času len v byte. Chceme zariadiť, že ich obývačka akoby expanduje do exteriéru a oni tam môžu tráviť čas spoločne so susedmi, spoznávať sa, byť v prírode a cítiť sa príjemne.“ Skúste aj vy zo svojho dvora urobiť príjemnejšie miesto. Upracte ho, zasaďte spoločne so susedmi kvety, alebo aspoň pri najbližšom stretnutí so susedou nadhoďte, ako by sa jej váš spoločný dvor najviac páčil.