• Mesto pre ľudí
  • 26.3.2018
  • 2335 pozretí

Mesto v mladých rukách

Mesto v mladých rukách
Mesto v mladých rukách

Meniť svet na počkanie. Asi sa zhodneme, že také nápady patria najmä do mladších hláv. Niektorým takým hlavám však netreba hneď svet a uspokoja sa aj s menením mesta. Síce to nerobíme na počkanie, ale na zmeny v mestách sme vo YIT odborníci. Aj preto by sme vám radi predstavili našich troch mladých kolegov, ktorí nám pomáhajú.

Asistent stavbyvedúceho: 
YIT ponúka najviac trainee pozícií v odvetví

Timotej Královič sa do trainee programu YIT prvýkrát zapojil v lete 2016, keď pracoval ako asistent stavbyvedúceho: „YIT som poznal a pozície, ktoré ponúkali, ma zaujímali. Chcel som získať skúsenosti a naučiť sa, ako všetko funguje v praxi.“ Timotej na Stavebnej fakulte STU študuje Nosné konštrukcie stavieb. Hovorí, že štúdium mu poskytuje teoretický základ a vo YIT sa učí, ako vyzerá prax: „Počas prvého týždňa trainee programu sme boli v centrále, a potom sme pokračovali na stavbách, na ktorých som strávil celé leto.“ Timotej na stavbe kontroloval prácu, učil sa, ako sa prijímajú rozhodnutia, aký je postup pri jednotlivých procesoch. Timotej sa rozhodol zopakovať si trainee program YIT aj v lete 2017 a pokračuje v ňom doteraz aj popri škole. Trainee program YIT považuje za kľúčový základ svojho životopisu: „Iné firmy neponúkajú ani zďaleka toľko pozícií, ktoré obsadzujú vo YIT.“ Timotej sa dnes ako prípravár stará o projekt TAMMI v Dúbravke.

Špecialista starostlivosti o zákazníkov: 
Trainee sa oboznámi s celým procesom developmentu

Katarína Lenhartová získala vďaka trainee programu YIT prácu. Dnes je špecialistkou starostlivosti o zákazníka. Nezabudla však, ako sa do programu hlásila: „Pamätám si skupinový pohovor, na ktorom nás bolo asi 15. Dostali sme zadania, ktoré sme riešili individuálne aj skupinovo, aby sa ukázalo, ako dokážeme spolupracovať.“ Katarína bola jednou z dvojice uchádzačov, ktorí sa do programu dostali. Získala pozíciu na oddelení starostlivosti o zákazníka. Spomína si, že čoskoro mala rovnaké úlohy a zodpovednosť, ako ostatné kolegyne. Povinnosti sa ešte o niečo rozšírili, keď sa vo YIT vo februári zamestnala popri štúdiu architektonicko-konštrukčného plánovania: „Nerobím priamo to, čo študujem, ale keďže v práci riešime problémy týkajúce sa bytových domov a stavieb, ktoré sú často technické, nevyhnem sa tomu. Štúdium daného odboru preto hodnotím ako plus. Nech už ste v rámci trainee programu na akejkoľvek pozícii, naučíte sa, ako funguje celý proces developmentu a to z pohľadu rôznych oddelení,“ vysvetľuje Katarína, ktorá dnes už na oddelení pracuje s novou účastníčkou trainee programu YIT.

Marketingový špecialista:
Aj trainee má šancu dostať na starosť vlastný veľký projekt

Matej Ďuríček našiel v rámci trainee programu YIT uplatnenie ako grafik na marketingovom oddelení: „Začal som s drobnosťami, napríklad som redizajnoval brožúry. Ústredie vo Fínsku však potom prišlo s novým konceptom webových stránok a ja som dostal celú túto veľkú agendu na starosť. Poslali ma na školenia do Fínska a Poľska, čo bolo super a pre mňa naozaj skvelá skúsenosť.“ Matej sa po bakalárskom štúdiu rozhodol zmeniť univerzitu a presťahoval sa do Prahy. Svoj talent však vo YIT využíva naďalej. O miesto v trainee programe neprišiel, len sa presunul do pražskej pobočky. „Spolupráca s firmou bola už v Bratislave fantastická. Mal som flexibilný pracovný čas, ale v práci som bol v podstate stále. Bola to moja prvá práca, ktorá ma naozaj bavila, a pri ktorej som mal pocit, že ma reálne posúvala ďalej v tom, čo chcem robiť,“ vysvetľuje a zároveň priznáva, že ho prístup YIT prekvapil. Hovorí, že neveril, že sa ako trainee dostane k takej zodpovednej práci či na služobnú cestu do zahraničia: „Podľa mňa také niečo vôbec nie je bežné. Treba si uvedomiť, že spoločnosť nemá istotu, že trainee neodíde. Páči sa mi, že YIT je transparentná a ústretová spoločnosť, ktorá pokiaľ v niekom vidí potenciál, tak je ochotná s ním ďalej spolupracovať a vytvoriť mu podmienky na rast. Toto je veľmi veľké plus.“

Trainees zo všetkých krajín sa stretli na co-workingovom školení vo Fínsku, aby sa popasovali s vývojom nového webu YIT.   

Zaujali vás príbehy našich kolegov a rovnako ako oni by ste chceli získať počas vysokoškolského štúdia praktické zručnosti pod vedením skúseného mentora? Prihláste sa do nášho Trainee programu. Zoznam pozícií, z ktorých si môžete v rámci programu vybrať, nájdete na: https://www.profesia.sk/praca/internship-staz/?company_id=15760.