• Mesto pre ľudí
  • 28.10.2018
  • 1020 pozretí

Bez lavičky by mesto nebolo mestom

Bez lavičky by mesto nebolo mestom
Bez lavičky by mesto nebolo mestom

Je podľa vás lavička predmetom, ktorému sa oplatí venovať pozornosť? Dovoľte nám odpovedať za vás. Je. Bez lavičiek v mestách by sme totiž ulicami museli len prechádzať. Takto môžeme dozerať na deti na ihriskách, klebetiť so spolužiačkami, hoci sme spolu naposledy v triede sedeli pred desaťročiami alebo nervózne klopiť oči na prvom rande. Lavičky patria na ulice, ale aj na naše obľúbené dvory. Víziou YIT je dvor, kde si prídu na svoje rovnako deti aj dôchodcovia, ponúkne miesto pre rôzne aktivity, ale aj relax a doslova nabáda k pestovaniu rôznych koníčkov. Lavičky sú neuveriteľne dôležitým kusom mestského mobiliáru, a preto sme sa rozhodli venovať im toto rozprávanie.

Slovo lavica pochádza z praslovanského „lava“, čo znamená odrezávať. Naši predkovia teda lavicu pomenovali podľa odrezaného kusu dreva. Podľa výkladového slovníka ide o dlhšie obdĺžnikové sedadlo. O bežných veciach, akou lavica nepochybne je, sa väčšinou píše dobre. Dá sa začať jednoducho vynájdením predmetu a pokračovať slávnymi kusmi alebo regionálnymi odlišnosťami. A tu prichádza zrada. Myslíte si, že lavicu niekto vynašiel? Alebo, že lavica v Číne vyzerá inak ako v Lendaku? Aby ste vedeli, nevyzerá. Začneme preto radšej superpríbehom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mònica (@mvalentiponsa) on

Superpríbeh: Chris Bangle je americký dizajnér, ktorý pracoval pre rôzne automobilové značky a okrem mnohých ďalších modelov áut, vytvoril napríklad BMW Z9. Keď v roku 2009 z postu šéfdizajnéra automobilky odišiel, odsťahoval sa do talianskej Clavesany a založil umeleckú firmu Chris Bangle Associates, ktorá sa zaoberá vizuálnym umením a dizajnom. Popri podnikaní Chris vymyslel komunitný projekt „Veľká lavička“ a prvú obriu lavičku aj sám postavil. Vo vinárskej oblasti ich čoskoro začalo pribúdať a navštíviť ich všetky by vám dnes zabralo pekných pár hodín. Zatiaľ ich totiž existuje 58. Koniec superpríbehu.

 

  • V newyorskom Central Parku je viac ako 9 000 lavičiek, V Londýne ich je viac ako 50 000.
  • Americký komik Leslie Nielsen zomrel v roku 2010. Vedľa jeho hrobu vo Fort Lauderdale je lavička s nápisom: „Vždy, keď môžete, posaďte sa.“
  • Zápis v Guinessovej knihe rekordov si vyslúžila extrémne dlhá lavička, ktorú postavili vo Švajčiarskom Kronbergu. Merala vyše 650 metrov a naraz by si na ňu sadlo 3 000 ľudí. Rozobrali ju v roku 2014.

 

Na lavičke je fajn to, že je to taký gauč v exteriéri. Môžete si na ňom oddýchnuť, čítať alebo spoznať susedov. Preto je veľmi dôležité, aby boli lavičky aj v parkoch, predzáhradkách alebo na dvoroch, ktoré obklopujú naše domovy.

Vo YIT sme uvažovali, ako by mal taký ideálny dvor vyzerať. Naučili sme sa pri tom, že neexistuje jediný ideálny dvor, a že dvor nie je nikdy hotový, lebo sa mení spolu s meniacimi sa potrebami svojich užívateľov. Prišli sme však na to, že najlepšie by bolo rozdeliť dvor na tri oblasti.

Tichá časť je spravidla situovaná na okraji dvora, čo najďalej od aktívnej časti dvora, rušných ulíc a ciest. Hranicou tejto časti môže byť napríklad obytná budova.

Spoločenská časť je v strede medzi tichou a aktívnou časťou. Je prirodzeným a najlepším miestom na stretnutia a rozhovory medzi susedmi.

Aktívna časť je vyhradená pre športy, hry, detské šantenie a ostatné dynamické aktivity. Táto oblasť povzbudzuje deti a dospievajúcich, aby sa išli von hrať a zabávať a starších ľudí zas inšpiruje starať sa o svoje zdravie.

U nás doma síce nemáme takýto prepracovaný dvor, ale pred domom máme lavičku, na ktorej susedia na dôchodku celé leto vysedávajú debatujú. Vždy, keď niekto prechádza okolo, pristaví sa a prehodí zopár viet. Práve tam, na našej lavičke, vznikol nápad na susedskú kapustnicu i grilovačku, ktoré sa stali veľmi príjemnou súčasťou leta pre obyvateľov jedného paneláku v malom slovenskom meste.

V Manchestri mali s lavičkami iný nápad. V rámci podujatia na podporu detskej literatúry a čítania u detí mesto zaplavili lavičky v tvare knižiek. Malí čitatelia si mohli sadnúť medzi stránky svojich obľúbených príbehov, medzi ktorými bola Matilda alebo Ako vycvičiť draka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BWD Limited (@bwdltd) on

 

Rozprávkové lavičky majú aj v Kyjevskom parku Landscape Alley. Stretnete tam Malého princa, postavičky z Alice v krajine zázrakov aj zamilované zebry.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DANIELE COLETTA (@danielecoletta) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniele Pitre (@mesmerdan) on

 

Ak ste si už posedeli v ústach zeleného zajaca, je čas chytiť lietadlo a zaletieť si na druhú stranu sveta. V Juhoafrickej republike, na mieste, kde sa dá ďaleko za horizontom tušiť Antarktída, na vás čaká veľrybí chvost, z ktorého si pozriete výnimočne krásny výhľad na pobrežie.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tami, Anton and the Zs (@tazzdiscovers) on

 

Spojenie mora a lavičiek nájdeme aj v práci dizajnéra Brodieho Neilla. Rodený Austrálčan, ktorý žije a pracuje v Londýne, sa venuje najmä práci s recyklovanými plastami, z ktorých vyrába, okrem iného, aj lavičky. O nevyhnutnosti recyklácie plastov, ktoré zaplavili oceány hovoril v Európskom parlamente aj v OSN. Jeden z najvplyvnejších dizajnérov súčasnosti svojou prácou poukazuje na nebezpečenstvo, ktoré znečistenie predstavuje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brodie Neill (@brodieneill) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brodie Neill (@brodieneill) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brodie Neill (@brodieneill) on

Pentagon Memorial otvorili v Arlington County v americkom štáte Virginia v roku 2008. Pamätník 184 obetiam teroristického útoku z 11. septembra 2001 postavili neďaleko budovy Pentagonu. Práve sídlo amerického ministerstva obrany bolo cieľom tretieho zo štyroch lietadiel, ktoré v ten deň teroristi uniesli. Na pamiatku každej z obetí je na mieste lavička s vyrytým menom, pod ktorou je nádržka s vodou. Podľa toho, či je lavička otočená k budove alebo od nej sa dá určiť, či išlo o cestujúceho v lietadle alebo o zamestnanca ministerstva.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Wehr (@jamiew1121) on

 

Na takejto „značkovej“ lavičke sa niektorým z nás veru nepodarí posedieť si možno nikdy. Svet je však plný úžasných lavičiek, ktoré môžu byť stlčené hoci aj z najobyčajnejšieho dreva. Ak neviete, ako sa „úžasnosť“ lavičiek meria, tak sú na to tri škály. Zážitková, spoločenská a výhľadová. Zážitková a spoločenská sa trochu prekrývajú. Na tejto škále hrajú prím napríklad lavičky pod zakvitnutými čerešňami (najmä v máji), lavičky na bratislavskom Námestí Slobody (alebo iných miestach, kde sa radi stretávajú mladí ľudia) alebo lavičky na dvoroch. „Dvorné“ lavičky sú tie, z ktorých vidíte vyrastať svoje deti, na ktorých sa zo susedov stanú priatelia alebo na ktorých oddychujete takmer ako doma v kresle. A potom sú tu výhľadové lavičky, ktoré sú hviezdy sociálnych sietí, pretože majú to šťastie, že stoja na výnimočnom mieste. Ako napríklad tieto dve:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 吳佳隆 (@wu_pongo) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Abby McGuire (@abbymcguire9) on

 

Lavičky nehrajú dôležitú úlohu iba pri zbieraní „likov“. Dalo by sa povedať, že niektoré z nich sú pravými filmovými hviezdami. Pozrite sa na niektoré nesmrteľné filmové scény, ktoré sa odohrali práve na lavičkách, a dajte nám vedieť, ku komu by ste si najradšej prisadli.